Ziare.com

Ce spun arheologii despre veridicitatea Bibliei

de George Titus Albulescu
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:10

   

Ce spun arheologii despre veridicitatea Bibliei
Numeroase descoperiri arheologice facute de-a lungul anilor au confirmat scrierile Bibliei.

Acum, Yosef Garfinkel, profesor la Universitatea Ebraica din Ierusalim, a reusit sa gaseasca noi dovezi privind veridicitatea evenimentelor relatate in Biblie, efectuand sapaturi arheologice la Khirbet Qeiyafa, Israel.

Arheologii incearca sa patrunda in regatele lui David si Solomon, pierdute in negura vremii, pentru a reconstitui adevarul istoric si a demonstra autenticitatea scrierilor biblice, potrivit The Christian Science Monitor.

Echipa condusa de Garfinkel considera ca situl arheologic de la Khirbet Qeiyafa face parte din taramul biblic al regelui David, de acum 3.000 de ani.

Un alt arheolog, Yoav Farni, a facut o descoperire impresionanta, o moneda din epoca lui Alexandru cel Mare, avand imprimata pe ea chipul zeitei grecesti, Atena.

"Aceasta moneda este dolarul lumii antice. Este de la mijlocul secolului I i.Hr.", a spus Farhi. Fiecare descoperire atrage atentia lumii in acest loc, unde se crede ca Goliat a fost doborat de David.

Khirbet Qeiyafa a venit cu dovezi legat de domnia lui David, cu privire la aparitia vechiului Israel si, prin extensie, legate de acuratetea istorica a Bibliei in sine.

Stiinta ajuta la autentificarea Scripturilor

In ultimii 20 de ani, a existat o lupta stiintifica pentru a dovezi cat de puternic a fost David si israelitii. Unii arheologi si cercetatori ai Bibliei, bazandu-se pe criticile unor savanti din anii '70 si '80, au sustinut ca David si fiul sau, Solomon, au fost produsul unei traditii literare, care a exagerat rolul lor si, probabil, a fabricat existenta lor.

Dar descoperirile de la Qeiyafa inclina ipotezele impotriva acestor opinii sceptice privind intamplarile din Biblie. Garfinkel sustine ca dovezile gasite afirma faptul ca a existat o conducere regionala in vremea lui David, cu cetati intarite, comert international si traditii religioase distincte in Iudeea.

El respinge ideea unora care considera ca David nu a fost nimic mai mult decat "un beduin seic intr-un cort". "Inainte de sapaturile noastre nu a existat nicio dovada a existentei unui regat al lui Iuda in secolul al X-lea i.Hr. Insa noi am schimbat aceasta parere", a spus Garfinkel.

Descoperirea inscriptiilor de la Qeiyafa si datarea cu carbon a unor artifacte subliniaza legatura dintre arheologie si Biblie si astfel stiinta ajuta, de fapt, la autentificarea Scripturilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8671 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"..se crede ca David a fost doborat de Goliat."

Pe bune? Unde se crede asa ceva?

 

DOMNUL ALBULESCU,

daca ar dori sa fie echidistant, ar prezenta si teoriile altor arheologi israelieni! Dar e drept, unul dintre ei a deschis o bresa cat barajul preconizat cianurilor de la Rosia Montana in maladiva dorinta de a pune semnul egal intre Biblie si NUMAI poporul "ales"! Acel om le spune de ceva vreme ca arheologia este o stiinta care nu se studiaza pentru a suprapune o poveste, fie ea scrisa acum mii, sute sau zeci de ani, peste o descoperire reala, in teren! Daca ea, prin evidente stiintifice, adauga si prezenta ta ca parcurs identitar, foarte bine, dar acest fapt nu este obligatoriu! Arheologia nu este o stiinta ce trebuie sa dovedeasca o alegere religioasa sau un parcurs ideologic! Ea nu este la coada religiei! Dimpotriva! Ea este o stiinta ce trebuie sa redea ADEVARUL istoric al vremurilor, oamenilor si traditiilor din vremea lor! Indiferent de loc si credinta religioasa!

 

Hopa! Vor exista voci care te vor acuza de antisemitism...

Pentru simplu motiv ca ai perfecta dreptate.

Istoria a ajuns

să fie scrisă de fiecate cum vrea. Altii spun că istoria o rescriu cei puternici (mai nou, si cu bani). Păi dacă acum se face "autentificarea Scripturilor" (dacă se va face).... pană acum de ce s-a crezut in ele?
Am cit intr-o carte axrisă de un domn Eugen Delcea că pe langă Bucuresti acum cca. 50 de ani s-a descoperit un schalet uman gigatic de 4-5m (cum se găsesc si prin alte părti ale lumii)despre care arheologii nostri nu scriu nimic. Tot autorul scrie că acesta a fost dus in Israel. Vom afla oare, candva, că a fost descoperit Goliat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor