Cea mai veche fosila a unei reptile gestante (Galerie foto)

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 20:02
4722 citiri
Cea mai veche fosila a unei reptile gestante (Galerie foto)

O fosila gasita in nod-estul Chinei apartine celei mai vechi reptile terestre gestante, care in momentul mortii mai avea putin pana sa devina mama. Acest lucru arata faptul ca, in Cretacicul timpuriu, unele specii de soparle si serpi deja nasteau pui vii in loc sa depuna oua.

Potrivit Daily Mail, soparla a murit cu cateva zile inainte de a naste, fiind ingropata intr-o portiune de noroi care s-a transformat in roca. Cel mai probabil ca ea traia pe malul unei ape curgatoare.

Analizarea fosilei a aratat ca aceasta contine scheletele a 15 soparle micute, descoperirea fiind facuta de oamenii de stiinta de la Colegiul Universitar Londonez si de la Academia Chineza de Stiinte din Beijing.

Pana acum, asemenea fosile nu mai fusesera descoperite decat in cazul reptilelor de apa. Profesorul Susan Evans spune ca "nu am crezut ca este o mare descoperire prima data cand am vazut fosila. Abia cand am analizat-o la microscop mi-am dat seama de valoarea ei".

"Atunci cand mentionezi nasterea puilor vii, majoritatea persoanelor se gandesc la mamifere, dar aproximativ 20% dintre soparle si serpi nasc in loc sa depuna oua. Inainte credeam ca soparlele s-au adaptat la procesul de nastere dupa ce au facut-o mamiferele, dar acum exista dovezi ca acest lucru s-a intamplat in acelasi timp", declara acesta.

"Specimenul este cel mai vechi de acest fel descoperit vreodata", a mai spus Evans.

Fosila a fost gasita in stancile din Jerol, regiune nord-estica a Chinei, unde calcarul s-a erodat gradat, expunand scheletele a sute de specimene de dinozauri, pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere, plante si nevertebrate.

Fosila a fost identificata ca facand parte din specia Yabeinosaurus, o soparla mare si primitiva, similara cu specia actuala gecko.

O schimbare in modul de reproducere este asociata zonelor reci, unde ouale nu ar rezista temperaturilor scazute. Perioada de gestatie este mai grea pentru soparle, greutatea luandu-le din libertatea de miscare. Insa, profesorul Evans spune ca "stim ca soparla a trait langa apa si ii era mai usor sa se deplaseze inotand, asa ca i-a fost simplu sa poarte puii in burta, de unde si modificarea".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reptila fosila, #reptila gestanta, #fosila reptila gestanta cretacic , #arheologie