Cimitir de gladiatori, descoperit in nordul Angliei

Marti, 08 Iunie 2010, ora 10:37
2507 citiri
Cimitir de gladiatori, descoperit in nordul Angliei

Zeci de schelete fara cap au fost excavate dintr-un sit din nordul Angliei si par a fi ramasitele unor gladiatori romani. Unul dintre ele prezinta urmele unor muscaturi de tigru, urs sau alte animale de talie mare, potrivit declaratiilor de luni ale arheologilor.

Expertii au spus ca noile dovezi sugereaza ca oasele apartin unor luptatori profesionisti, care erau adesea omorati in timpul spectacolelor, potrivit Associated Press.

Majoritatea scheletelor erau de sex masculin si pareau a fi mai puternici si mai inalti decat un barbat roman obisnuit, cu semne de muschi proeminenti care indica antrenamente cu arme de la varste fragede.

Echipa care investigheaza ramasitele a precizat ca unele dintre cele mai bune indicii au fost semnele de dinti apatinand unui animal carnivor gasite pe soldul si umarul unui schelet.

"Este foarte improbabil ca acest individ sa fi fost atacat de un tigru in timp ce se intorcea acasa", a declarat Michael Wysocki, un lector in antropologie si arheologie ce a studiat scheletele. Acesta a mai precizat ca barbatul a murit probabil in urma ranilor provocate de animal.

York, aflat la 322 de kilometri la nord de Londra, a fost unul dintre cele mai mari orase din Anglia sub ocupatie romana, si expertii cred ca trupe de gladiatori treceau adesea pe acolo pentru a organiza spectacole.

Cat despre faptul ca au fost gasiti fara cap, explicatia ar putea fi ca gladiatorii erau decapitati de obicei daca sufereau rani foarte grave in lupta. Toate scheletele erau ingropate cu vase din lut, animale sau alte obiecte, fapt ce sugereaza ca erau oameni respectabili, nu criminali.

Unii experti sunt sceptici insa, fiind de parere ca este nevoie de mai multe dovezi pentru a demonstra faptul ca locul in care au fost ingropati oamenii era destinat exclusiv gladiatorilor. Specialistii speculeaza ca barbatii ar fi putut fi soldati decapitati. Ei spun ca este putin probabil ca 80 de barbati sa fi murit in timpul spectacolelor, deoarece ele erau regizate si foarte scumpe.

Situl a fost descoperit din intamplare in 2003 si face parte dintr-un cimitir mai mare. Unele dintre ramasite dateaza din secolul 1 pana in secolul 4 d.h.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#schelete gladiatori Anglia, #schelete gladiatori arheologie, #schelete gladiatori romani , #arheologie