Descoperire arheologica importanta, facuta la Targu Mures in timpul sapaturilor pentru o sosea

Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:05
9198 citiri
Descoperire arheologica importanta, facuta la Targu Mures in timpul sapaturilor pentru o sosea
Foto: Facebook/Muzeul Judetean Mures/Maros Megyei Muzeum

Directorul Muzeului Judetean Mures, Soos Zoltan, a declarat, marti, ca in urma sapaturilor arheologice preventive pe ruta viitoarei sosele de centura a municipiului Targu Mures, la hotarul localitatilor Sangeorgiu de Mures si Ernei, au fost descoperite urme ale unei asezari neolitice, o necropola de la sfarsitul epocii bronzului si obiecte din prima epoca a fierului.

Soos a aratat ca pana in prezent arheologii de la Muzeul Judetean Mures au dezvelit pe valea paraului Trebici urme ale unei asezari neolitice, la care se adauga pana acum 21 de morminte de la sfarsitul epocii bronzului (cultura Noua), in care defunctul a fost depus in pozitie chircita, cu ofranda depusa in vase ceramice, iar printre descoperiri se mai regasesc un cuptor, dar si un vas de provizii de dimensiuni mari, care dateaza din prima epoca a fierului (cultura Gava, prima parte a mileniului 1 i. Chr.).

Statuie a lui Venus din epoca romana, descoperita in castrul de la Buciumi

"Asa cum era de asteptat, Valea Muresului reprezinta un potential arheologic mult mai mare si mult mai important decat vaile alaturate si momentan sunt sapaturi in doua situri mai importante. Este vorba despre o necropola care, se pare, este legata de prezenta gotilor in Transilvania (...)

Momentan ceea ce este important sa mentionez este faptul ca in 1907 s-a descoperit un cimitir destul de important la Santana de Mures, deci este in arealul Vaii Muresului, ceea ce a devenit asezare toponima, deci prezenta gotilor a fost denumita cultura Santana de Mures si se refera la aceasta perioada post romana. Se pare ca, la fel ca majoritatea acestor popoare, intr-un fel migratoare, gotii erau mai sedentari, dar au format niste nuclee in zonele de vale si in Valea Muresului, intr-o zona destul de apropiata, este a doua necropola se pare destul de semnificativa", a spus acesta.

Soos Zoltan a precizat ca pana acum, intre Ernei si Sangeorgiu de Mures, au fost descoperite 21 de morminte, insa cunoscand caracteristicile acestor inhumari ale gotilor e posibil sa fie sute de morminte in zona respectiva.

"Chiar daca nu tot cimitirul va fi afectat de constructie (centura ocolitoare, n.r.) speram sa recuperam cat mai mult materiale importante pe baza carora sa putem formula o opinie sau niste concluzii referitoare la caracterul acestei populatii, care era preocuparea lor principala - se pare ca avem de-a face cu o populatie care e mai ales preocupata in agricultura, deci nu se ocupa cu cresterea animalelor, dar din necropola deocamdata avem putine informatii, la 21 de morminte nu putem formula multe opinii", a aratat directorul Muzeului Judetean Mures.

Acesta a spus ca intr-un mormant a fost gasita si o unealta de fier, este posibil sa fie o componenta a unui plug, ceea ce ar intari ideea ca in zona a existat o asezare cu caracter agricol.

"Speram sa identificam mai multe elemente si sa vedem artefactele din morminte, deoarece scheletele sunt intr-o stare de conservare precara, majoritatea scheletelor sunt distruse complet, sunt deteriorate de solul lutos, efectiv numai structura osoasa mai masiva - femurul - a ramas in multe morminte. Sunt si multe morminte jefuite. Si alea au fost afectate, desigur, scheletele umane dar in sine acest sol lutos ataca destul de agresiv si distruge scheletul uman.

Deci din acest punct de vedere este dezavantajos pentru ca nu o sa putem stabili exact cate sunt morminte de barbati sau de femei. La copii ne dam seama dupa marimea mormantului, dar la adulti e mult mai dificil sa ne dam seama cine era inmormantat. Eventual artefactele ne indica faptul ca era inmormantata o doamna cu o diadema, fiind mai multe margele de sticla recuperate din mormant. Din pacate scheletele nu s-au pastrat", a aratat Soos Zoltan.

Descoperire arheologica senzationala in judetul Mehedinti

Acesta a precizat ca cercetarile sunt efectuate ca urmare a constructiei drumului de ocolire pe tronsonul centurii Targu Muresului pe ruta Ernei-Livezeni si ca informatia arheologica probabil va fi mult mai semnificativa cand va incepe diagnosticul arheologic pe traseul autostrazilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Descoperire arheologica Targu Mures, #a ezari neolitice Targu Mures, #necropola epoca bronz Romania , #arheologie
Comentarii
Poza Banul
Banul
rank 2
Deci .....nu hunii lui Atila au fost....
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
este stramosu lui Laszlo Tokes cu 2 capete