Descoperire de exceptie despre civilizatia Maya: Cel mai mare mormant regal din Dinastia Sarpelui

Sambata, 06 August 2016, ora 21:04
10206 citiri
Descoperire de exceptie despre civilizatia Maya: Cel mai mare mormant regal din Dinastia Sarpelui
Foto: Jaime Awe

Arheologii au descoperit cel mai mare mormant regal gasit in ultimul secol de lucrari efectuate la ruinele Maya din Belize, alaturi de un set de panouri cu hieroglife care ar demonstra, spun specialistii, ca Dinastia Sarpelui a cucerit multe dintre vecinatati cu aproape 1.300 de ani in urma.

Mormantul se afla in interiorul ruinelor de la Xunantunich, un oras construit in apropierea raului Mopan din vestul Belizelor, care a servit drept centru de ceremonii la finalul dominatiei mayase (600-800), scrie The Guardian.

Camera era acoperita de depunerile milenare de noroi si de diverse resturi. Ea a iesit la iveala in timpul escavarilor, odata cu ramasitele pamantesti ale unui adult, un barbat in varsta de 20-30 de ani, pozitionat cu capul spre sud.

Arheologul Jaime Awe a spus ca primele analize efectuate arata ca barbatul era "destul de musculos" in momentul mortii, dar a precizat ca pentru mai multe indicii privind identitatea sa, starea de sanatate si cauza decesului trebuie facute analize suplimentare.

In interiorul mormantului s-au mai gasit oase de jaguar si caprioara, pietre de jad, probabil de la o bratara, dar si arme si 36 de vase de ceramica.

Mormantul in sine, de 4,5 pe 2,4 metri, reprezinta o descoperire extraordinara, fiind "cea mai mare camera funerara scoasa la suprafata in Belize".

Mai mult, el este mult diferit de celelalte incaperi similare gasite in situl respectiv.

Citeste mai multe despre civilizatia Maya:

Civilizatia Maya a fost condusa de mai multe dinastii, printre care si Dinastia Sarpelui, supranumita asa datorita emblemei asociate.

Familia a fost la putere in doua capitale si a facut o serie de cuceriri in secolul al VII-lea.

Jaime Awe spune ca mai importante decat mormantul si obiectele gasite s-ar putea sa fie panourile cu hieroglife, care ar putea dezvalui noi informatii istorice.

#mormant maya Belize , #arheologie