Descoperire istorica: O romanca gaseste Marele zid al imparatului Traian la Dunare

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 22:36
11156 citiri
Descoperire istorica: O romanca gaseste Marele zid al imparatului Traian la Dunare
Foto: Phys

Cercetarile arheologilor de la Universitatile din Glasgow si Exeter, printre care si dr. Ioana Oltean, au dus la descoperirea Marelui zid al imparatului Traian, intre Dunare si Marea Neagra, aflat la frontiera pierduta a Imperiului Roman.

Marele zid roman, care are o lungime de 60 de kilometri, se gaseste pe teritoriul actual al Romaniei si a fost descoperit in fotografii secrete declasificate realizate in timpul Primului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de catre aliati si fortele germane si in anii '60-'80, de catre SUA, informeaza Phys.

Construit la mijlocul secolului al II-lea

Zidul roman a fost construit la mijlocul secolului al II-lea d.Hr. si este cunoscut sub numele de "Sistemul de fortificatii al lui Traian", avand 8,5 metri latime si 3,5 metri inaltime. Acesta include cel putin 32 de fortarete si 31 de mici bastioane de-a lungul sau.

Fortificatiile au avut rol militar si au fost similare altor ziduri romane de frontiera, precum Zidul lui Hadrian, construit pentru a apara Imperiul de amenintarile de la granite. Fortificatiile lui Traian constau de fapt in trei ziduri separate, diferite.

In prezent, in arhivele publice exista zeci de milioane de imagini din Europa si Orientul Mijlociu realizate de catre aliati si fortele germane in cele doua razboaie mondiale. Pe langa acestea, o resursa importanta de fotografii istorice este disponibila in documentele declasificate ale programului de spionaj prin satelit al Statelor Unite denumit CORONA, din anii '60, '70 si '80.

"Noi credem ca avem suficiente dovezi aici pentru a demonstra existenta unui sistem complex la frontiera Imperiului Roman", a spus profesorul Bill Hanson de la Universitatea Glasgow din Scotia.

"Fotografiile de supraveghere militara dezvaluie mai mult decat si-au imaginat cei care le-au realizat. Acum, dupa o jumatate de secol sau mai mult, ele se dovedesc a fi de mare ajutor pentru descoperirea patrimoniului nostru arheologic.

Datorita acestor imagini, peisajul acestei zone de frontiera este cunoscut acum. Speram ca aceasta descoperire va oferi un stimulent pentru examinarea in continuare a mai multor frontiere neglijate", a spus dr. Ioana Oltean, arheolog la Universitatea Exeter, Scotia.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#descoperire Marele zid Traian, #sistem roman fortificatii Traian, #fortificatii Dunare Marea Neagra, #sistem fortificatii Traian Romania , #arheologie