Descoperire istorica: O romanca gaseste Marele zid al imparatului Traian la Dunare

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 22:36
10501 citiri
Descoperire istorica: O romanca gaseste Marele zid al imparatului Traian la Dunare

Cercetarile arheologilor de la Universitatile din Glasgow si Exeter, printre care si dr. Ioana Oltean, au dus la descoperirea Marelui zid al imparatului Traian, intre Dunare si Marea Neagra, aflat la frontiera pierduta a Imperiului Roman.

Marele zid roman, care are o lungime de 60 de kilometri, se gaseste pe teritoriul actual al Romaniei si a fost descoperit in fotografii secrete declasificate realizate in timpul Primului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de catre aliati si fortele germane si in anii '60-'80, de catre SUA, informeaza Phys.

Construit la mijlocul secolului al II-lea

Zidul roman a fost construit la mijlocul secolului al II-lea d.Hr. si este cunoscut sub numele de "Sistemul de fortificatii al lui Traian", avand 8,5 metri latime si 3,5 metri inaltime. Acesta include cel putin 32 de fortarete si 31 de mici bastioane de-a lungul sau.

Fortificatiile au avut rol militar si au fost similare altor ziduri romane de frontiera, precum Zidul lui Hadrian, construit pentru a apara Imperiul de amenintarile de la granite. Fortificatiile lui Traian constau de fapt in trei ziduri separate, diferite.

In prezent, in arhivele publice exista zeci de milioane de imagini din Europa si Orientul Mijlociu realizate de catre aliati si fortele germane in cele doua razboaie mondiale. Pe langa acestea, o resursa importanta de fotografii istorice este disponibila in documentele declasificate ale programului de spionaj prin satelit al Statelor Unite denumit CORONA, din anii '60, '70 si '80.

"Noi credem ca avem suficiente dovezi aici pentru a demonstra existenta unui sistem complex la frontiera Imperiului Roman", a spus profesorul Bill Hanson de la Universitatea Glasgow din Scotia.

"Fotografiile de supraveghere militara dezvaluie mai mult decat si-au imaginat cei care le-au realizat. Acum, dupa o jumatate de secol sau mai mult, ele se dovedesc a fi de mare ajutor pentru descoperirea patrimoniului nostru arheologic.

Datorita acestor imagini, peisajul acestei zone de frontiera este cunoscut acum. Speram ca aceasta descoperire va oferi un stimulent pentru examinarea in continuare a mai multor frontiere neglijate", a spus dr. Ioana Oltean, arheolog la Universitatea Exeter, Scotia.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...