Descoperire neasteptata: Ruinele unui oras mayas in Statele Unite

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:03
2576 citiri
Descoperire neasteptata: Ruinele unui oras mayas in Statele Unite
Foto: Examiner

O descoperire surprinzatoare a fost facuta la poalele muntelui Brasstown Bald din statul american Georgia, unde au fost gasite ruinele unui vechi oras mayas, care dateaza din jurul anului 900 d.Hr.

Arheologii au descoperit ruinele unui vechi oras mayas in muntii din nordul Georgiei din Statele Unite si sustin ca acesta dateaza de cel putin 1.100 de ani, informeaza Sott.

Potrivit relatarilor lui Richard Thornton din publicatia Examiner, ruinele sunt ale unui oras construit de catre mayasi, care plecasera din calea razboaielor, a eruptiilor vulcanice, a secetei si a foametei.

In anul 1999, arheologul Mark Williams de la Universitatea din Georgia a condus o expeditie pentru a investiga o piramida construita in jurul anului 900 d.Hr. la poalele celui mai inalt munte din Georgia, Brasstown Bald.

Multi locuitori din zona au crezut, ani de zile, ca piramida este doar un deal impadurit, dar de fapt era o structura construita printr-o metoda folosita de mayasi in America Centrala.

Speculatiile au abundant ani de zile, iar unii istorici au crezut ca vechii locuitori din aceasta zona au murit pur si simplu din cauza unor plagi sau a foametei.

Dovezile au inceput sa apara atunci cand arheologul sud-african, Johannes Loubser a facut legatura cu civilizatia mayasa, dupa ce a luat niste probe de sol si a analizat bucatile de ceramica gasite in regiune.

Acestea au indicat faptul ca orasul a fost locuit timp de mai multe decenii, cu aproximativ 1000 de ani in urma. Oamenii, care s-au stabilit aici, au fost cunoscuti sub numele de Maya Itza.

Orasul care a fost descoperit se crede ca s-a numit Yupaha, pe care exploratorul spaniol Hernando de Soto l-a cautat fara succes in anul 1540.

Pana in prezent, arheologii au dezgropat cel putin 154 de ziduri de piatra folosite pentru terasele agricole, gasindu-se si dovezi ale unui sistem de irigatii sofisticat, cat si ruine ale altor structuri.

Descoperirea este deosebit de relevanta pentru faptul ca stabileste o legatura intre cultura nativa americana si cea mayasa. "Ar putea fi cea mai importanta descoperire arheologica din ultimul timp", a spus Thornton.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#descoperire arheologica oras mayas statele unite, #descoperire mayasa georgia statele unite, #vechi oras mayas georgia statele unite , #arheologie