Descoperire stranie de pe vremea vikingilor, in premiera. De ce au fost ingropati asa?

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 12:16
18847 citiri
Descoperire stranie de pe vremea vikingilor, in premiera. De ce au fost ingropati asa?
Foto: Captura video YouTube/Gemini Forskning/Arkikon

Practicile legate de funeraliile vikingilor, in Scandinavia secolelor VII - X, sunt de notorietate. Dar arheologii au descoperit ceva cu totul diferit in cazul unei femei care a murit in secolul IX.

Imbracata in haine fine, alese cu multa grija, impodobita cu bijuterii - brose, un colier de perle - avand langa ea bucate speciale si chiar un cap de vaca, aceasta a fost asezata intr-o barca lunga, construita special pentru aceasta ocazie. Pana aici lucrurile nu sunt (prea) ciudate, cunoscandu-se aceasta practica.

Insa in loc ca aceasta barca vikinga sa fie ingropata, asa cum se obisnuia, a fost dezgropata o alta barca, folosita anterior la funeraliile unui barbat, in urma cu 100 de ani. Practic, barca de 7-8 metri a femeii, sicriul ei, a fost plasata in interiorul unei alteia, de 9-10 metri, in care fusese ingropat barbatul, in secolul VIII, acolo unde acum se gaseste localitatea Vinjeora, din Norvegia.

Ramasitele barbatului au fost lasate acolo, barca femeii fiind plasata peste el, arata Science Alert.

Iar asta bulverseaza complet oamenii de stiinta. Cine era acest barbat? Cine era aceasta femeie? Care e legatura dintre cei doi? De ce au fost ingropati impreuna?

Potrivit arheologului norvegian Raymond Sauvage, descoperirea, facuta cu totul intamplator, in timpul largirii unei autostrazi, este o premiera.

Cele doua barci nu sunt in cea mai buna stare si nici ramasitele celor doi nu au fost bine conservate. Totusi, nu exista nicio indoiala ca asa s-au petrecut lucrurile.

Despre femeie se stie ca participa la curse cu cai, iar despre barbat nu se cunosc foarte multe, decat ca a fost ingropat cu o sabie, un scut si o sulita. Se crede ca cei doi erau inruditi, dar mai multe concluzii nu au fost trase pana acum.

Se stie ca, in cazul vikingilor, familia era foarte importanta. Intr-o societate in care nu prea existau documente legate de proprietati, in acest caz, cel mai probabil legate de pamant, respectiv o ferma, era un mod de a arata ca aceasta se transmite in neam.

Ramasitele celor doi sunt inca analizate, urmand sa fie publicat si un raport, mai arata sursa citata.

Citeste si Ramasitele unei nave, posibil vikinge, descoperite intr-un sit funerar din vestul Norvegiei

A.P.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#barca vikinga ingropata alta barca, #funeralii vikingi, #morti vikingi practici, #descoperiri vikingi , #arheologie