Descoperire stranie de pe vremea vikingilor, in premiera. De ce au fost ingropati asa?

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 12:16
18070 citiri
Descoperire stranie de pe vremea vikingilor, in premiera. De ce au fost ingropati asa?

Practicile legate de funeraliile vikingilor, in Scandinavia secolelor VII - X, sunt de notorietate. Dar arheologii au descoperit ceva cu totul diferit in cazul unei femei care a murit in secolul IX.

Imbracata in haine fine, alese cu multa grija, impodobita cu bijuterii - brose, un colier de perle - avand langa ea bucate speciale si chiar un cap de vaca, aceasta a fost asezata intr-o barca lunga, construita special pentru aceasta ocazie. Pana aici lucrurile nu sunt (prea) ciudate, cunoscandu-se aceasta practica.

Insa in loc ca aceasta barca vikinga sa fie ingropata, asa cum se obisnuia, a fost dezgropata o alta barca, folosita anterior la funeraliile unui barbat, in urma cu 100 de ani. Practic, barca de 7-8 metri a femeii, sicriul ei, a fost plasata in interiorul unei alteia, de 9-10 metri, in care fusese ingropat barbatul, in secolul VIII, acolo unde acum se gaseste localitatea Vinjeora, din Norvegia.

Ramasitele barbatului au fost lasate acolo, barca femeii fiind plasata peste el, arata Science Alert.

Iar asta bulverseaza complet oamenii de stiinta. Cine era acest barbat? Cine era aceasta femeie? Care e legatura dintre cei doi? De ce au fost ingropati impreuna?

Potrivit arheologului norvegian Raymond Sauvage, descoperirea, facuta cu totul intamplator, in timpul largirii unei autostrazi, este o premiera.

Cele doua barci nu sunt in cea mai buna stare si nici ramasitele celor doi nu au fost bine conservate. Totusi, nu exista nicio indoiala ca asa s-au petrecut lucrurile.

Despre femeie se stie ca participa la curse cu cai, iar despre barbat nu se cunosc foarte multe, decat ca a fost ingropat cu o sabie, un scut si o sulita. Se crede ca cei doi erau inruditi, dar mai multe concluzii nu au fost trase pana acum.

Se stie ca, in cazul vikingilor, familia era foarte importanta. Intr-o societate in care nu prea existau documente legate de proprietati, in acest caz, cel mai probabil legate de pamant, respectiv o ferma, era un mod de a arata ca aceasta se transmite in neam.

Ramasitele celor doi sunt inca analizate, urmand sa fie publicat si un raport, mai arata sursa citata.

Citeste si Ramasitele unei nave, posibil vikinge, descoperite intr-un sit funerar din vestul Norvegiei

A.P.

Citeste si:
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...