Descoperire uimitoare: Sute de sfere de metal ingropate sub un templu antic

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 22:04
6256 citiri
Descoperire uimitoare: Sute de sfere de metal ingropate sub un templu antic

Arheologii au descoperit sute de sfere metalice ingropate sub o piramida antica de langa Mexico City. Oamenii de stiinta nu au nicio idee la ce serveau misterioasele bile.

Jorge Zavala, arheolog la Institutul National de Antropologie si istorie din Mexic, a descris descoperirea drept una "fara precedent".

Sferele au stat ascunse in ultimii 1800 de ani in unul din cele mai importante temple pre-hispanice din Mexico City, scrie gizmodo.com.

Orasul Teotihuacan, aflat la doar 45 de kilometri departare de Mexico City, a fost odinioara unul din cele mai mari orase din lume, cu peste 100.000 de locuitori, intr-o vreme cand pe Pamant traiau doar 200 de milioane de oameni. Populatia sa masiva face cu atat mai misterioasa parasirea totala a orasului in anul 700 al erei noastre.

Locuitorii din Teotihuacan stiau foarte bine ca nu se vor mai intoarce niciodata in oras, asa ca inainte de a fugi din acesta au umplut mult-iubitele lor temple cu deseuri si gunoaie. Nivelul acestora era atat de mare incat oamenilor de stiinta le-a luat cativa ani numai sa planifice felul in care pot patrunde in temple.

In cele din urma, o echipa de roboti telecomandati au lucrat impreuna pentru a dezvalui ce zace in templele din Teotihuacan.

Sistemul robotic, numit Tlaloque, include un rover care transporta doua mecanisme mai mici prin tunelurile templelor. Odata ajunse la o incapere, trioul de masinarii isi incepe treaba: unul face fotografii ale spatiului, in vreme ce celelalte doua se misca pentru a filma intregul spatiu.

In acest caz, scannerul cu infrarosii a dat peste incaperile pline de sferele metalice ce ii nedumeresc pe oamenii de stiinta.

Acestea au o culoare galbuie, fiind de fapt alcatuite din pirita oxidata, numit si aur fals. Cu dimensiuni ce variaza intre 4 si 12 centimetri in diametru, sferele ar fi fost, in anul 300 al erei noastre, de un auriu stralucitor.

Si peretii incaperilor sunt pudrati cu pirita, asa ca in vremurile de demult ar fi emis o minunata lumina aurie asupra obiectelor din incapere. Arheologii cred ca in incaperile templului patrundeau inalti preoti, conducatori sau alti lideri, pentru a efectua diverse ritualuri, insa acestea, la fel ca si sferele de metal, raman inconjurate de mister.

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....