Descoperirea de poveste a unei matrite dacice: La radacina unui copac doborat de furtuna, in noaptea de Sanziene... Interviu

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 07:59
19425 citiri
Descoperirea de poveste a unei matrite dacice: La radacina unui copac doborat de furtuna, in noaptea de Sanziene... Interviu
Foto: Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva

O matrita dacica din bronz, descoperita din intamplare ca intr-o poveste intr-o noapte de Sanziene, poate fi admirata zilele acestea la un muzeu din Deva.

Matrita a fost descoperita la Sarmizegetusa Regia, in urma unei furtuni puternice, iar povestea fascinanta a momentului respectiv a fost relatata pentru Ziare.com de reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane.

Am aflat la ce era folosit obiectul, dar si in ce constau masurile de securitate luate pentru ca matrita sa fie cat mai protejata.

Unde si cand a fost gasita matrita dacica din bronz?

Matrita a fost gasita in iunie 2013, la Sarmizegetusa Regia (Dealul Gradistii, sat Gradistea de Munte, comuna Orastioara de Sus). A aparut la radacina unui fag. In noaptea de Sanziene, o furtuna puternica a rupt un copac, iar acesta in cadere a lovit un altul. Intre radacinile ultimului s-a aflat piesa in discutie.

La deplasarea la fata locului a specialistilor, acestia au mai putut observa urmele a trei laturi in pamantul de la radacina fagului si au facut primele constatari. Apoi, in 2013-2014, doua campanii de cercetari arheologice au incercat sa lamureasca contextul arheologic.

Cine a facut descoperirea?

Descoperirea a fost anuntata de catre administratorul monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, domnul Vladimir Brilinsky.

La ce era folosita aceasta matrita?

Matrita descoperita la Sarmizegetusa Regia a fost realizata din bronz, este o piesa masiva cu opt fete, dintre care cele doua principale au forma hexagonala, iar celelalte sunt rectangulare. Elementele de decor sunt redate in negativ (tehnica intaglio). Artefactul a fost descoperit intr-o stare buna de conservare, pe suprafata ei putandu-se observa, insa, urme de utilizare.

Cu ajutorul matritelor de acest tip se ornamentau foi subtiri din metale pretioase (aur si argint) sau din aliaj pe baza de cupru. Imprimarea motivelor se facea prin presarea acestor foite in interiorul modelului redat in negativ, cu ajutorul unor unelte realizate din materiale relativ moi (in special lemn, dar si corn sau cupru).

In antichitate, cu o astfel de matrita se puteau realiza medalioane, falere, aplici ornamentale pentru vase, casete si mobilier, elemente ale unor bijuterii etc.

Alte informatii despre obiect:

Bestiarul, real si fabulos, reprezentat pe piesa este bogat si divers. O enumerare a animalelor redate pe matrita poate fi relevanta: animale fabuloase - grifoni, animale reale: leu, tigru, leopard, elefant, rinocer, hipopotam, urs, mistret, lup, taur, bour/zimbru, caine, cerb, cal, tap, antilopa, iepure.

Unele dintre aceste animale se regasesc frecvent in reprezentarile antichitatii, pe spatii largi, altele sunt mai rare si pot da indicii privind datarea piesei. Tema scenelor prezente pe matrita (lupta dintre animale) este foarte veche si raspandita pe spatii culturale vaste.

Pe matrita de la Sarmizegetusa Regia sunt ilustrate doua stiluri decorative distincte: cel mediteranean, elenistico-roman si unul inspirat din traditiile din lumea nord-pontica.

Contextul stratigrafic revelat de cercetarile arheologice din 2013-2014 si unele detalii iconografice de pe piesa indica faptul ca aceasta a fost realizata si utilizata in sec. I p.Chr. (poate a doua jumatate a acestuia) si la inceputul secolului II p.Chr.

Prezenta matritei in capitala Regatului Dac reprezinta o dovada in plus a conectarii acestui spatiu cultural la fluxul artistic si tehnologic de foarte buna calitate din antichitate.

Matrita a fost evaluata la un milion de euro. E adevarat? Cum s-a ajuns la aceasta suma?

Aceasta suma a fost vehiculata in spatiul public cu mult inainte de definitivarea cercetarii stiintifice a piesei. Colegii mei din cadrul MCDR, care fac parte din Colectivul de cercetare a sitului de la Sarmizegetusa Regia, nu cunosc modalitatea prin care s-a ajuns la o asemenea suma. In prezent, piesa se afla intr-un proces complex de evaluare si clasare, in urma caruia va fi stabilit si pretul exact.

A fost asigurata?

Referitor la asigurare, trebuie precizat faptul ca toate cladirile MCDR si intregul patrimoniu al institutiei sunt asigurate, conform prevederilor legale.

Am inteles ca masurile de securitate sunt sporite. In ce constau?

Piesa se afla expusa intr-o incapere special amenajata, prevazuta cu senzori de miscare cu dubla tehnologie, senzori de vibrare, detector gravitational, senzori de fum, detectori de geam spart, senzori magnetici pe usi, toate acestea fiind conectate la sistemul de alarma. In plus, spatiul este prevazut si cu camere de luat vederi.

Cum poate fi vizitata? Ce reguli exista?

Vizitand Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, sediul din Palatul Magna Curia. Din cauza dimensiunilor reduse in care este expusa piesa, un grup nu poate fi mai mare de zece persoane.

Cat costa biletul si intre ce ore poate fi vizitata?

Pretul unui bilet la toate expozitiile de la MCDR Deva este stabilit de catre Consiliul Judetean Hunedoara si are valoarea de 10 lei pentru adulti si doi lei pentru copii si pensionari. Expozitia poate fi vizitata intre orele 10:00 si 18:00, de marti pana duminica. Luni este inchis.

Expusa la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

Posted by Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva on Tuesday, June 16, 2015

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#matrita dacica bronz, #matrita dacica Noapte Sanziene, #matrita dacica radacina copac , #arheologie