Descoperiri senzationale la templul Abydos din Egipt

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 15:39
9087 citiri
Descoperiri senzationale la templul Abydos din Egipt
Foto: Discovery

Templul Abydos, care a servit acum 5.000 de ani drept necropola pentru faraonii egipteni, dezvaluie noi secrete ale Egiptului antic.

Au fost descoperite o statuie de lemn care se presupune ca o infatiseaza pe Hatshepsut, singura femeie faraon a Egiptului, precum si mumii de animale legate de venerarea zeului mortii Anubis si a zeului cu chip de sacal, Wepwawet.

Unele dintre aceste animale au primit ingrijiri medicale inainte de mumificare, ceea ce adanceste misterul in loc sa il elucideze. Desi mormintele au fost profanate de cautatorii de comori, informatiile arheologice pe care le ofera sunt deosebit de pretioase, informeaza Discovery News.

Noile descoperiri au fost facute de o echipa de arheologi condusa de Mary-Ann Pouls Wegner, care a condus operatiunile de excavare si este profesoara la Universitatea din Toronto.

Faraonii Egiptului care au domnit acum 5000 de ani, au dorit sa fie inmormantati la templul Abydos, cunoscut pe atunci si sub numele de Terasa Marelui Zeu. Vechii egipteni credeau ca zeul lumii subpamantene, Osiris, era ingropat acolo. Potrivit legendei, Osiris a fost ucis de fratele sau Set. Indurerata, sotia sa Isis i-a adunat ramasitele trupesti si l-a readus la viata. Egiptenii organizau la Abydos, in cinstea lui Osiris, procesiuni anuale atat de populare, incat populatia avuta isi construia capele funerare de-a lungul traseului procesiunii, pentru a putea participa la acest eveniment si dincolo de moarte.

Arheologii au mai descoperit o cladire cu trei camere, cu ziduri de 2 metri grosime, care a fost folosita ca zona de depozitare, dar arhitectura indica scopuri religioase, avand caracteristicile unui templu. Unele inscriptii destul de sterse fac referire la Seti I , un faraon care a domnit peste Egipt acum 3.200 de ani.

Int-una dintre incaperi, s-au descoperit 83 de mumii de animale datand de acum 2000 de ani. Cele mai multe dintre acestea sunt caini, dar s-au gasit si pisici, oi si capre. Specialistii sunt de parere ca animalele au fost sacrificate pentru a insoti in viata de dincolo un inalt demnitar sau faraon, al carui mormant nu a fost inca descoperit, in urma excavarilor. "Sunt convinsa ca mai exista aici un mormant de acum 3000 sau 2.600 de ani, si ca este monumental",a declarat Mary-Ann Wegner.

Numeroasele mumii de caini sunt legate si de venerarea zeului sacal Wepwawet, a carui procesiune avea loc la Abydos, cu putin inainte de cea a lui Osiris. Prof. Wegner a explicat ca oamenii care veneau la templu sacrificau un caine in cinstea zeului.

Dar ceea ce pare sa adanceasca si mai mult misterul descoperirilor este faptul ca unul dintre cainii mumificati, se pare ca a primit ingrijiri medicale, deoarece prezenta semnele unei fracturi tratate si vindecate, ceea ce demonstreaza ca a avut un stapan, care a avut grija de el in timpul vietii.

Superba statuie de lemn a fost descoperita chiar in incaperea de langa cea cu mumiile de animale. Dupa ce a fost restaurata si eliberata din crusta de noroi si excremente de termite, au iesit la iveala o silueta fermecatoare, cu o talie subtire, purtand o diadema Nemes, insemnele faraonului. Proportiile statuii se potrivesc cu cele ale statuilor celei de a 18-a dinastii din istoria Egiptului, de acum 3.550-3.300 de ani.

Este posibil ca aceasta statuie sa o reprezinte pe femeia faraon Hatshepsut ? Atunci ea ar fi unica statuie de lemn a reginei. Prof. Wagner a analizat minutios marile statui de piatra reprezentand-o pe Hatshepsut la templul acesteia din Valea Regilor. "Desi acestea o infatiseaza in chip de barbat, de multe ori fac trimitere la fizicul ei de femeie. Conturul obrajilor si barbia sunt extreme de delicate. Cred ca este foarte posibil ca statuia de lemn sa o reprezinte pe aceasta surprinzatoare femeie'', a spus Prof Wagner.

Situl abunda in morminte de nobili. Arheologii au descoperit doua morminte de acum 3.400 de ani , unul este inca neexcavat complet, iar celalat, este mormantul unui preot si contine figurine shabti. In Egiptul antic aceste figurine (statuete de oameni cu diverse ocupatii) erau ingropate cu decedatul in scopul de a munci pentru acesta in viata de dincolosi. In total sunt 64 de figurine, 58 de muncitori si 6 supraveghetori ai acestora.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#tempul Abydos, #egiptul antic, #mumii animale, #regina Hatshepsut, #faraonii Egiptului , #arheologie