Fortificatie din preistoria Europei descoperita in Arad. Cetatea este mai mare decat Troia

Miercuri, 08 August 2018, ora 23:57
9341 citiri
Fortificatie din preistoria Europei descoperita in Arad. Cetatea este mai mare decat Troia
Foto: captura video

Una dintre cele mai mari fortificatii din preistoria Europei, cu o vechime apreciata la circa 3.400 de ani, a fost evidentiata cu ocazia unor sapaturi arheologice efectuate in vara acestui an in orasul Santana, din judetul Arad, specialistii sustinand ca locul depaseste, prin suprafata ocupata, dimensiunile cetatii Troia.

Fortificatia acopera o suprafata de peste 80 de hectare, de trei ori mai mult ca vestita cetate antica. In plus, perimetrul relevat de arheologi pentru cetatea de la Santana masoara 3.300 de metri lungime.

"Practic, ne aflam in fata uneia dintre cele mai importante descoperiri, a celei mai mari fortificatii din preistoria Europei, care sigur se dateaza in jur de anul 1.300 inainte de Cristos, deci are o vechime de 3.300 - 3.400 de ani. (...) Am facut, de mai multe ori, comparatia cu Troia, pentru ca aceasta cetate este mai mare decat Troia si este o realitate.

Evident, a fost o comparatie care sa permita celor care indragesc istoria, arheologia, sa-si faca o imagine despre dimensiunea acestei asezari", a declarat miercuri, profesorul Florin Gogaltan, de la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Romane, din Cluj-Napoca, unul dintre cercetatorii care au lucrat la acest proiect.

Potrivit acestuia, cetatea din orasul Santana este cunoscuta de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand apare pe hartile militarilor austrieci, insa cercetarile arheologice in zona au inceput abia in anul 1963, sub coordonarea profesorului Mircea Rusu, de la Institutul de Arheologie din Cluj Napoca. Rezultatele au fost modeste din cauza finantarii aproape inexistente in arheologie.

O conducta de gaze, care a distrus o portiune din fortificatie, a fost cea care a permis reluarea cercetarilor, 46 de ani mai tarziu.

"Noi am reluat cercetarile, impreuna cu colegul Victor Sava, de la muzeul din Arad, in anul 2009, cu ocazia unei sapaturi de salvare. O conducta de gaze a distrus o portiune din aceasta fortificatie si noi a trebuit sa facem sapaturi de salvare atunci. Iar rezultatele le-am facut cunoscute rapid mediului stiintific, publicand o brosura si mai multe articole de specialitate.

Am dorit si am sperat sa reluam cercetarile, dar, din nefericire, nu am avut sprijin si finantare, asa ca abia cu ocazia unui simpozion international care a avut loc la Frankfurt, in 2016, am prezentat, din nou, rezultatele cercetarilor noastre. Atunci s-a nascut ideea de a relua aceste cercetari cu sprijinul colegilor din Germania", a aratat profesorul Gogaltan.

Cercetarea stiintifica a fost reluata in vara acestui an, iar rezultatele au fost deosebite. Fortificatia, care acopera mai bine de 80 de hectare, a fost investigata din nou, iar specialistii au concluzionat ca au de-a face cu o adevarata capitala a Epocii Bronzului.

"Este un obiectiv putin cunoscut, dar extrem de reprezentativ. Este o capitala a Epocii Bronzului din Europa", afirma profesorul Florin Gogaltan.

Cercetarile in cetatea de la Santana s-au desfasurat alaturi de o echipa de arheologi din Germania, coordonati de profesorul Rudiger Krause de la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Lucrarile in santierul de la Santana vor continua in toamna acestui an cu cercetari magnetometrice, o metoda care permite specialistilor "sa vada" sub pamant ce complexe, ce locuinte exista. Dupa aceste investigatii, cercetarea arheologica se va concentra asupra acestor descoperiri.

"Trebuie sa mai facem o cercetare de teren, sa vedem ce alte locuiri vechi exista in zona, pentru ca perimetrul este imens", a aratat profesorul Florin Gogaltan.

Tot in toamna acestui an, in luna septembrie, rezultatele de la Santana vor fi prezentate la un simpozion international care va avea loc in Germania.

Se spera astfel ca echipele de cercetatori vor reusi sa obtina noi finantari din Romania si Germania pentru a continua, anul viitor, lucrarile de cercetare incepute in aceasta vara.

#cetate fortificata preisoria europei Arad video , #arheologie