Istoria noastra continua sa se rescrie: Ce s-a descoperit despre omul de Neanderthal

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 22:24
7958 citiri
Istoria noastra continua sa se rescrie: Ce s-a descoperit despre omul de Neanderthal
Foto: Captura YouTube

O serie de teste la care au fost supuse ramasitele unui om de Neanderthal, gasite intr-o pestera din Spania, au aratat ca aceasta specie a aparut cu mult mai devreme decat se credea.

Daca pana acum se considera ca omul de Neanderthal a aparut in Europa in urma cu 400.000 de ani, recenta analiza ADN sugereaza ca, in realitate, el a calcat pe Pamant in urma cu cel putin 700.000 de ani, relateaza Daily Mail.

Geneticienii au descoperit cu uimire ca aceasta specie care a dominat Europa si mare parte din Asia timp de sute de mii de ani e mai veche decat s-a crezut, dupa ce au analizat ADN-ul unuia dintre primii reprezentanti ai speciei - cred ei. In orice caz, este cel mai vechi ADN de la aceasta specie analizat pana in prezent.

Pana acum se credea ca omul de Neanderthal a evoluat in urma cu 400.000 de ani, posibil dintr-o alta specie numita Homo heidelbergensis.

Descoperirea recenta da peste cap aceasta teorie. Ramasitele studiate au fost gasite in pestera "Sima de los Huesos", din muntii Atapuerca, in Burgos, Spania, iar oamenii de stiinta sunt convinsi ca acestea apartin omului de Neanderthal.

Conform unui raport publicat de jurnalul Science, care il citeaza pe autorul studiului, paleontologul Matthias Meyer, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionara, din Germania, omul de Neanderthal si rudele sale, denisovanii, au avut un stramos comun in urma cu 765.000 de ani.

Cum aratau denisovanii, veri cu neanderthalienii? Analiza genomului le releva chipul

Legat de aceste ramasite au existat intotdeauna controverse, pentru ca oamenii de stiinta nu s-au pus de acord daca apartin omului de Neanderthal sau lui Homo heidelbergensis.

Insa analiza ADN la care au fost supuse un os din picior si un dinte a facut lumina in acest caz. S-au cautat caracteristici ale omului de Neanderthal, ale denisovanilor, dar si ale lui Homo sapiens, reiesind ca ramasitele apartineau primei specii.

Desoperirea vine la numai cateva zile dupa ce antropologii au anuntat ca s-a gasit un nou stramos al omului, specia fiind numita Homo naledi. Ramasitele mai multor reprezentanti ai acesteia au fost gasite in provincia sud-africana Gauteng.

S-a descoperit o noua specie de om? - Cum arata stramosul nostru (Video)

Aceasta avea atat trasaturi specifice omului, cat si primatelor. Creierul sau era de marimea celui de gorila, degetele erau orientate ca in cazul primatelor, insa postura era una bipeda. Interesant e ca aceasta specie pare sa fi acordat o atentie sporita mortilor - ducandu-i in pestera -, o practica despre care se credea ca e una mai putin veche.

Se crede ca omul modern, Homo sapiens, a aparut in Africa in urma cu 200.000 de ani, dupa care s-a raspandit rapid pe glob.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#aparitie om neanderthal, #ADN ramasite om pestera Spania varsta, #istoria omului, #stramosii omului ramasite, #neanderthalian varsta , #arheologie