Mayasii care ne-au prezis noua apocalipsa n-au stiut sa-si prezica propriul declin

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 17:34
8092 citiri
Mayasii care ne-au prezis noua apocalipsa n-au stiut sa-si prezica propriul declin

Decaderea civilizatiei mayase, pusa adesea pe seama cruzimii conchistadorilor, este mult mai complicata decat s-ar crede.

De altfel, cercetatorii au emis mai multe variante, pe cat de argumentate, pe atat de controversate. Scenariile abunda: invazia unor triburi nordice spre sud, extinderea junglei, revolta populatiei rurale impotriva elitelor religioase, conflicte cu aristocratica locala. Oricare este posibil, niciunul nu este probat cert.

Ipotezele asupra prabusirii mayase

Pe de alta parte, vestigiile inflameaza spirtitele, atunci cand avem impresia ca mayasii stiau nu numai sa prezica viitorul, dar sa fixeze chiar si data exacta a asteptatei apocalipse.

Ca o confirmare a acestei impresii, descoperim ca mayasii aveau cunostinte reale in domeniul stiintelor astronomice, ca puteau prezice eclipsele si cunosteau legile deplasarii planetelor, fara sa fi avut niciun fel de aparatura, arata Infoniac.ru.

Este suficient pentru ca, in goana dupa senzational, sa atribuim culturii acestor popoare primitive mai multe merite decat cele pe care le-au avut. Prezicerea apoclipsei ar putea fi una din acestea.

Sub umbra pasionantelor previziuni, trece aproape neobservata o enigma cu mult mai palpitanta: cea legata de disparitia numeroasei populatii de altadata, pentru care asa cum spuneam, s-au emis multe ipoteze. Recent s-a mai adaugat inca una, in baza cercetarilor arheologice si antropologice.

Este vorba despre santierul arheologic recent deschis la Miguelito, in Mexic, unde au fost recuperate ruinele a 11 case din perioada postclasica maya, apartinand anilor 1200-1550 d.Hr - noteaza infoniac.

Copii morti de foame

Arheologii au descoperit osemintele a cel putin 30 de copii, cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, decedati toti din motive de malnutritie. Inmormantarile fusesera efectuate cu ofrande foarte modeste, care demonstraza ca resursele populatiei erau mult sub limita saraciei.

Logica spune ca generatia care isi lasa copiii sa moara de foame trebuie sa fi ajuns ea insasi de multa vreme intr-o mizerie crunta. De altfel, nici osemintele adultilor aflate in apropiere nu arata alta cauza a decesului, decat tot malnutritia.

Apare un scenariu sumbru cand gandim ca, dupa ce parintii le-au dat copiilor ultima faramitura ca sa-i tina in viata, s-au stins lasand urmasii fara nicio resursa.

In cazul cand disparitia populatiei ar fi fost cauzata de agresori din nord sau de revolte, moartea ar fi intervenit violent, nu prin infometare. Chiar daca invadatorii ar fi pradat totul, natura generoasa a acestei zone, cu clima ei calda si cu padurea incarcata de fructe, ofera oricui destula hrana vegetala si animaliera.

Logica spune ca numai catastrofe naturale de tipul inundatiilor, al secetei sau al schimbarilor bruste de clima puteau lasa populatia infometata.

Un complex de cauze

Se poate vorbi si despre un complex de cauze, daca observam ca, in perioada anilor 1200-1550, cultura mayasa era deja de cateva secole in decadere.

Practic intre anii 750 si 1050 a incetat inaltarea constructiilor monumentale de altadata, iar in perioada urmatoare a disparut orice alta preocupare, decat procurarea hranei si adapostul.

O cauza majora a influentat decaderea civilizatiei, determinand si declinul demografic, in primele secole ale mileniului nostru.

La sosirea spaniolilor, civilizatia mayasa era demult apusa, iar populatia se imputinase. Conchistadorii n-au facut decat sa-i dea o lovitura aproape finala.

Civilizatia loveste bland, dar necrutator

Cu toate acestea, din cea mai numeroasa populatie a Lumii Noi, inca mai exista sase milioane de mayasi, care au reusit sa pastreze traditiile milenare.

Demografii sustin insa ca, desi aflati sub protectia orgnaismelor internationale moderne, mayasii se imputineaza, din cauza unei noi amenintari, ajunsa la ei: civilizatia moderna.

Civilizatia, cu mijloacele de comunicatii disponibile si cu legaturile sociale interactive, favorizeaza nu numai casatoriile mixte, ci si plecarea tineretului pentru studii.

Rareori tinerii casatoriti sau cei scolarizati se mai intorc in mediul mayas, cand au in fata perspectiva vietii din lumea dezvoltata. Aici poate afla cu surprindere de la noi despre descoperirea calendarului facut de strabunii lor, care prevesteau sfarsitul lumii.

Citeste si:
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Sursa: Ziare.com