Noi detalii ale civilizatiei Maya au fost descoperite in El Salvador

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 08:40
4042 citiri
Noi detalii ale civilizatiei Maya au fost descoperite in El Salvador
Foto: TG Daily

Cercetarile efectuate la Ceren, in El Salvador, o veche asezare din secolul al VI-lea care a fost inghitita de lava unui vulcan, au dezvaluit noi detalii ale civilizatiei Maya. Echipa de arheologi a descoperit lucruri nemaiintalnite pana acum la mayasi, referitoare la modul de viata al acestora.

Descoperirile au fost facute de catre profesorul de stiinte biologice David Lentz de la Universitatea din Cincinnati, Statele Unite, potrivit, TG Daily.

Ceren face parte in prezent din patrimoniul mondial aflat sub patronajul UNESCO. El a fost descoperit la sfarsitul anilor '70. Sapaturile initiale au fost conduse de Payson Sheets, de la Universitatea Colorado, prieten cu Lentz.

Ceren este numit adeseori "Pompeiul din America Centrala", la fel ca vechiul oras roman care a fost ingropat de lava Vezuviului.

"Toate plantele au ramas culcate la pamant. Nu numai ca am gasit aceste plante bine conservate, dar le-am descoperit acolo unde oamenii le-au lasat in urma cu 1.500 de ani si aceasta este extraordinar", a spus Lentz.

"A fost dificil, deoarece ne-am confruntat cu lucruri pe care nu le-am mai intalnit niciodata la un sit mayas. Ele au fost invizibile din cauza lipsei de conservare", a declarat Lentz.

Dintre descoperirile pe care Lentz si echipa sa le-au facut la Ceren au fost cantitati uriase ale unei culturi radacinoase, numita malanga, asemanatoare plantei taro, care anterior nu a mai aparut in agricultura mayasa.

Au descoperit si o alta cultura "invizibila", cea de manioc, care nu mai exista in zilele noastre in El Salvador. S-a gasit prima bucatarie mayasa, completata cu o gradina cultivata in jurul caselor.

"Acest lucru este fabulous deoarece oamenii de stiinta au dezbatut de multa vreme cum au facut mayasii toate acestea. Acum avem un exemplu real".

S-a gasit si o gospadarie cu mai mult de 70 de vase de ceramica, multe dintre ele fiind folosite pentru depozitarea fasolei, a ardeilor si a altor produse vegetale.

"Ceren este considerat pe plan international una dintre comorile lumii. Ceea ce am descoperit acolo ofera o imagine reala a modului de viata al mayasilor", a spus Lentz.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#descoperire civilizatia Maya, #noi descoperiri civilizatia mayasa, #descoperire mayasa El Salvador , #arheologie