Ziare.com

Noi dezvaluri despre misterioasele statui din Insula Pastelui (Galerie foto)

Vineri, 18 Mai 2012, ora 09:28

   

Noi dezvaluri despre misterioasele statui din Insula Pastelui (Galerie foto)
Misterioasele statui din Insula Pastelui, aflata in sud-estul Oceanul Pacific, isi dezvaluie noi secrete. Arheologii au descoperit ca vestitele capete din piatra, realizate incepand cu anul 1100, au si corpuri ingropate in pamant.

Noi fotografii ale statuilor din Insula Pastelui, facute publice de catre arheologi, arata adevarata forma a acestora, potrivit FoxNews.

Cele 887 de sculpturi faimoase din Insula Pastelui sunt cunoscute in intreaga lume ca niste capete din piatra si sunt numite moai.

"Aceste statui, care sunt cele mai fotografiate de catre turisti, au fost ingropate pana la jumatatea trunchiului. Este usor de inteles ca publicul nu a avut nicio idee ca acestea au si corpuri", a spus Jo Anne Van Tilburg, director al proiectului din Insula Pastelui.Convingerea actuala a arheologilor este ca statuile au fost sculptate intre anii 1100 si 1800 d.Hr.

"Am venit in Insula Pastelui in 1981. Am fost impresionata de numarul de statui si pentru ca acestea erau accesibile. Am vrut sa stiu ce se gaseste dedesubtul lor", a spus Van Tilburg.Au fost inventariate 887 de statui, desi Van Tilburg sustine ca numarul acestora se apropie de 1.000. Arheologul a continuat o noua faza de lucru cand a sapat in jurul statuilor.

"Este pentru prima data cand cineva a sapat in vederea unei documentari stiintitifice", a declarat Van Tilburg.Cercetarile sale au scos in evidenta dovezi ale unor ceremonii desfasurate pe insula. Ea a gasit si morminte umane in apropierea statuilor.

Recentele sapaturi au dezvaluit modul cum au fost sculptate uriasele capete - unele dintre ele avand o inaltime de peste 9 metri. Autorii au realizat monumentele de la baza spre partea de sus."Am gasit peste 500 de unelte de piatra. Statuile au fost sculptate cu ajutorul diferitelor instrumente, unele dintre ele fiind obtinute din bazalt si obsidian", a explicat Van Tilburg.

Dar scopul acestor sculpturi gigantice, motivul existentei lor nu este inca pe deplin inteles de catre oamenii de stiinta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte interesant

Chiar nu stiam, descoperirea corpurilor este ceva nou ; n-ar fi fost rau sa dati si anul descoperirii si al inceperii santierelor arheologice.

 

treaba s-a descoperit acum cel putin 10 ani

Nu e nimic nou...

Ba e si mai veche!

Nu stiu daca ati auzit de un om de stiinta, Thor Heyerdahl, un norvegian care-a facut o pasiune din misterele neexplicate ale vechilor civilizatii, negasite in manualele de istorie.

Unul dintre experimentele sale, a constat din aducerea unui MOAI ramas intr-o cariera (asa se numesc statuile din Insula Pastelui), pana la locurile unde erau deja ridicate alte statui.

Totul numai cu forta de munca, cu mijloacele putine si cu ingeniozitatea bastinasilor.
Normal ca MOAI-ul ala era ... intreg!
Experimentul domnului Heyerdahl a reusit perfect.

peste mii de ani

va mai intelege cineva scopul statuii lui traian si maidanezul cu fular?

 

Nu

Dar precis vor sapa sa vada daca au corpuri.

Cred ca urmashii-urmashilor nostri vor crede ca ...

... traian a fost un zeu al cainilor!
Si, nu ar gresi prea mult. :))

Insula Pastelui

Ar trebui un proiect de impadurire a insulei ca sa fie cum era inainte de producerea statuilor.Se crede ca trunchiurile copacilor au fost folosite la transportul acestora la locul de montare.Insula arata ca un desert fara copaci.Se pot gasi bani(UNESCO) pentru replantarea arborilor.
Nu se stie de ce au fost ridicate atat de multe statui si scopul lor dar au dus la distrugerea vegetatiei si disparitia unei parti a populatiei din lipsa hranei.
Statuile sunt o atracitie pentru turisti dar sunt prea departe de continent si mai greu de vizitat.

 

Cu conditia sa se mai gaseasca

seminte de toromiro arborele care crestea cindva pe insula. Am sa incerc sa aflu din ce familie botanica face parte. O zi buna !

Da, mai!

Si-au distrus padurile!

Fara ca macar sa se gandeasca, sa opreasca vreo cativa "toromiro" (cum bine spune fratele Sile), pentru a-si construi pirogi, sa poata sa plece din insula, cand situatia lor a devenit dezastruoasa!

Dupa ce-a disparut si ultimul copac, au murit pe capete, de foame!

Nenorocirea bastinasilor din Insula Pastelui - ar trebui sa fie un avertisment dur si pentru noi, "civilizatii" lui peshte: sa nu mai secatuim resursele planetei de-a-n boulea, pentru ca la un moment dat, sa vrem sa putem pleca din "insula Terra" pentru a ne face casa pe alte planete, si nu vom mai reusi!

Weekend fain, prieteni.

Deasta data

D-l Albulescu vine cu un articol cu adevarat interesant.De apreciat. O zi buna !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor