Noua descoperire legata de Manuscrisele de la Marea Moarta

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 14:47
10481 citiri
Noua descoperire legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
Foto: Hebrew University/Casey L. Olson, Oren Gutfeld

Arheologii au descoperit pe un mal al Marii Moarte o pestera in care, candva, se gaseau manuscrise de importanta cruciala, de la inceputurile crestinismului. Pana acum, astfel de documente, numite generic Manuscrisele de la Marea Moarta, au fost gasite in 11 pesteri. Aceasta ar fi a 12-a pestera.

Din pacate, insa, desi au fost gasite recipientele in care s-ar fi aflat aceste manuscrise, acestea sunt goale, arata BBC. Chiar si asa, e prima astfel de descoperire facuta in 60 de ani.

Pestera descoperita acum se afla intr-un deal din desert, la vest de Qumran, pe tarmul vestic al Marii Moarte. Oameni de stiinta de la Universitatea Ebraica din Israel sunt de parere ca pergamentele care lipsesc din pestera au fost luate, cel mai probabil, de beduini, in anii '50.

S-au gasit insa recipientele in care acestea se aflau si bucati din piele cu care erau legate aceste manuscrise.

Acestea au fost gasite in niste nise din peretii pesterii si intr-un tunel lung de 4 - 6 metri.

"Descoperirile indica fara niciun dubiu faptul ca pesterea continea manuscrise care au fost furate", a declarat dr. Oren Gutfeld, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

In pestera s-a mai gasit si un sigiliu realizat dintr-o piatra semi-pretioasa, semn ca oamenii chiar locuiau aici, spun oamenii de stiinta.

Acestia mai spun ca ar putea fi prima dintr-o serie lunga de descoperiri, pentru ca mai sunt sute de pesteri care nu au fost inca explorate.

Manuscrisele de la Marea Moarta sunt documente de o valoare inestimabila din secolul 4 i. Hr, cele mai vechi scrieri biblice. E vorba despre peste 800 de manuscrise, cele mai multe fiind scrise pe piele de animale si pe papirus.

O parte dintre ele inca nu au fost complet analizate.

Au fost descoperite in 1947 de catre un tanar pastor beduin, care isi cauta o oaie ratacita in Qumran, aflat in zona in care acum se afla West Bank.

Majoritatea istoricilor atribuie acestei texte membrilor unei vechi secte religioase evreiesti, numiti esenieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#pestera noua manuscrise Marea Moarta, #pesteri manuscrise Marea Moarta, #Manuscrise Marea Moarta , #arheologie