Nucleu al civilizatiei mayase, descoperit in jungla din Guatemala. Erau mult mai avansati decat se crede (Video)

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 09:00
27160 citiri
Nucleu al civilizatiei mayase, descoperit in jungla din Guatemala. Erau mult mai avansati decat se crede (Video)
Foto: captura video YouTube/The Cosmos News

Peste 61.000 de structuri stravechi ale civilizatiei mayase - de la piramide la case de locuit - au fost descoperite in jungla deasa din Guatemala, oferind informatii pretioase legate de agricultura, infrastructura, politica si economia din acea vreme.

Jungla din Guatemala e o zona dificil de explorat, fiind foarte deasa, asa ca s-a incercat cartografierea terenului cu ajutorul unei noi tehnologii bazate pe "detectarea luminii", o tehnologie care se foloseste de laser, numita Lidar.

Au fost realizate imagini de sus pentru o zona care se intinde pe 2.100 de kilometri patrati. Tehnica permite gasirea zidurilor, a strazilor si cladirilor, fara ca zona sa fie strabatuta la picior.

Oricum, ochiul omenesc e posibil sa rateze semnele civilizatiei, a declarat Marcello Canuto, de la Universitatea Tulane, din New Orleans, arata Live Science.

Cu ajutorul acestei tehnici au fost gasite atat zone urbane, cat si rurale de pe vremea mayasilor - de la case izolate pana la palate imense, centre ceremoniale si piramide. Oamenii de stiinta estimeaza ca circa 11 milioane de oameni locuiau in aceasta zona in perioada 650 - 800 d. Hr., se arata intr-un raport publicat de jurnalul Science.

Era nevoie de o agricultura avansata pentru a sustine o populatie atat de mare. Asa ca nu mira pe nimeni ca mare parte din uscat era adaptat pentru agricultura.

Au fost identificati 362 de kilometri patrati de terase si alte zone de uscat modificate pentru agricultura, cat si ferme acoperind 952 de kilometri patrati de pamant.

In plus, au fost gasite retele de sosele intinse pe 110 kilometri patrati, unele dintre ele puternic fortifiate.

"Vazute in ansamblu, terasele si canalele de irigatie, rezervoarele, fortificatiile, retelele de drumuri dezvaluie incredibil de multe modificari ale terenului facute de mayasi, la o scara inimaginabil de mare", a declarat Francisco Estrada-Belli, profesor de antropologie la universitatea mai sus mentionata.

Aceasta tehnologie e insa un prim pas de descoperire a zonei; urmeaza ca cercetari arheologice clasice sa fie facute, in modul traditional.

A.P.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#asezari mayase jungla Guatemala, #mayasi Guatemala agricultura, #descoperiri civilizatie maya jungla Guatemala, #nivel civilizatie mayasa , #arheologie