O descoperire facuta in Israel ar putea deslusi unul dintre cele mai mari mistere ale Bibliei

Luni, 11 Iulie 2016, ora 10:29
31462 citiri
O descoperire facuta in Israel ar putea deslusi unul dintre cele mai mari mistere ale Bibliei

Unul dintre cele mai mari mistere ale Bibliei este pe cale de a fi descifrat, dupa ce arheologii au descoperit in Israel un cimitir antic ale celei mai enigmatice civilizatii din cartea sfanta - filistenii.

Filistenii au fost un popor tribal, care s-a stabilit pe coasta de sud-est a Marii Mediterane intre secolele XIII-XI i.Hr. Civilizatia este mentionata cu precadere in doua perioade istorice: pe vremea lui Avraam (1.900 i.Hr.) si pe vremea imparatilor Saul si David (1.200 - 1.00 i.Hr.). Influenta acestei populatii asupra lumii a fost semnificativa, drept urmare tinutul Canaanului a primit numele de Palestina (tara filistenilor).

La mii de ani de la disparitia acestei populatii stravechi, arheologii de la mai multe universitati din SUA au descoperit, pentru prima data, un cimitir al filistenilor, odata cu ramasitele a peste 200 de oameni care au fost ingropati acolo, scrie The Independent.

Descoperire din vremea lui David, ce confirma Vechiul Testament, ascunsa de Israel

Cercetatorii spun ca oamenii au fost ingropati alaturi de bijuterii si uleiuri parfumate, iar acum vor face noi teste pentru a afla mai multe despre misterioasa civilizatie biblica.

Descoperirile s-ar putea sa-i puna in alta lumina pe filisteni, vazuti de obicei ca niste salbatici, care nu stiau mai nimic despre arta.

"Filistenii au avut parte de ceva publicitate negativa, iar aceasta (cercetare - n.red.) va demonta multe mituri", a declarat Lawrence Stager, arhitectul care conduce echipa care a descoperit cimitirul.

"Dupa decenii in care am studiat ce au lasat in urma filistenii, acum, in sfarsit, am ajuns fata in fata cu oamenii insisi. Cu aceasta descoperire, suntem aproape de a deslusi secretele originii lor", a spus si Daniel M. Master, profesor de arheologie la Wheaton College si unul dintre liderii proiectului.

In Biblie nu se precizeaza exact de unde proveneau filistenii si multe dintre aspectele civilizatiei lor sunt invaluite in mister. Cel mai cunoscut dintre filisteni a fost Goliat, un razboinic faimos pentru lupta impotriva lui David, viitorul rege al Israelului.

Cercetarile au durat 30 de ani, iar arheologii au tinut descoperirea secreta timp de trei ani, pana la finalul sapaturilor, pentru ca nu au vrut sa atraga atentia evreilor ultraortodocsi, care ar fi putut protesta si pune in pericol proiectul, a spus Master.

In trecut, ultraordocsii din Israel au organizat proteste la siturile arheologice unde erau descoperite ramasite umane, apunand ca aceastea ar putea apartine evreilor si ca dezgroparea lor este interzisa de religie.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...