O romanca pe urmele Imperiului Roman, in Marea Britanie

Duminica, 07 August 2011, ora 19:38
3455 citiri
O romanca pe urmele Imperiului Roman, in Marea Britanie
Foto: psysorg

Arheologi de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au descoperit o importanta asezare romana la Devon, in sud-vestul Angliei. Printre cei care efectueaza cercetari arheologice se afla si romanca Ioana Oltean, specialista in arheologie romana si care face parte din elita academica a Universitatii Exeter.

Civilizatia romana s-a raspandit mai mult decat ne spun cartile de istorie. Arheologii de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, au descoperit cea mai mare asezare romana din regiunea Devon, din sud-vestul Angliei, informeaza Physorg.

Descoperirea unei intinse asezari romane la Devon a fost rezultatul unei detectari a unor monede metalice, gasite aici. Danielle Wootton, arheolog la Universitatea din Exeter, a fost chemata pentru a investiga zona.

Cu ajutorul a doua detectoare de metale s-au descoperit sute de monede romane, in mai multe locuri, la cateva mile distanta de Exeter. Aceasta descoperire nu ar fi fost neobisnuita pentru alte zone din Marea Britanie, dar la Devon nu se stia pana acum de influenta romana, existand putine dovezi ale prezentei romanilor in sud-vestul insulei britanice.

Dupa cateva sondari geofizice, Wootton a fost uimita sa gaseasca dovezi ale unei intinse asezari. Situl cuprinde cel putin 13 domenii si este primul din regiune.

Wootton a primit fonduri de la British Museum si de la Consiliul de arheologie din Devon pentru a efectua excavatii in zona, in luna iunie. Acest fapt a dus la descoperirea unor dovezi care scot in evidenta faptul ca localnicii se ocupau cu comertul pe continentul european.

"Aceasta este o descoperire cu adevarat interesanta, dar suntem la inceput. Am dat peste doua morminte, care par a fi situate la marginea drumului principal. Acestea ar putea fi primele semne ale unui cimitir roman si dovezi ale existentei oamenilor in aceasta comunitate", a spus Wootton.

Sapaturile viitoare de la acest sit sunt finantate de catre Earthwatch, Consiliul din Devon si Universitatea din Exeter si vor fi conduse de catre Danielle Wootton, in colaborare cu specialistul in arheologie romana, dr. Ioana Oltean.

Romanca Ioana Oltean si-a obtinut licenta si masteratul in istorie si arheologie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si s-a specializat in arheologia Imperiului Roman.

In anul 2004, ea a obtinut doctoratul in cadrul Departamentului de Arheologie al Universitatii din Glasgow, iar din 2007 face parte din echipa catedrei de arheologie de la Universitatea din Exeter, conform siteului oficial al institutiei britanice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#descoperire arheologica imperiul roman, #descoperire devon marea britanie, #ioana oltean specialista arheologie romana, #civilizatia romana , #arheologie