Orasele pierdute ale istoriei - mistere ramase nedescifrate (Galerie foto)

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 09:23
11887 citiri
Orasele pierdute ale istoriei - mistere ramase nedescifrate (Galerie foto)
Foto: IOL

Ascunse in adancurile marii, ingropate sub dealuri, inghitite de jungla sau mistuite de mania cerurilor - orasele pierdute ale istoriei au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri. Misterele acestor orase pierdute au ramas nedescifrate multa vreme.

Desi multi au plecat in cautarea acestor orase disparute, ele nu au putut fi descoperite in totalitate nici pana in ziua de astazi, potrivit IOL.

Troia - Canakkale, Turcia

Orasul legendar Troia, locul in care s-a desfasurat Razboiul Troian, este descris in Iliada lui Homer. Povestea Razboiului Troian este o piatra de temelie a literaturii occidentale.

Arheologul german Heinrich Schliemann a mers sa caute vechiul oras al lumii antice in anul 1871. El a facut sapaturi in apropiere de orasul Canakkale, din Turcia, unde a descoperit ruinele mai multor asezari antice.

Troia II a fost considerat orasul lui Homer, dupa Schliemann, insa acest oras din Epoca bronzului avea aproape 1.000 de ani cand a avut loc Razboiul Troian. In prezent, se crede ca Troia VII este cel mai apropiat de orasul antic descris de Homer.

Knossos - Heraklion, Creta

Knossos, casa Minotaurului si a labirintului lui Daedalus, a fost un loc misterios timp de mii de ani. Vechiul oras a fost capitala insulei Creta, aici descoperindu-se ruinele unui palat minoic de catre arheologul englez Sir Arthur Evans.

El a gasit palatul in partea de nord a insulei, aproape de orasul de astazi Heraklion. Ruinele vechiului Knossos atrag anual peste un milion de turisti.

Petra - Iordania

Orasul Petra, cu templele sale sapate in stanca, s-a inaltat in mijlocul desertului, el fiind necunoscut Occidentului pana in anul 1812. A fost redescoperit de aventurierul elvetian Johann Ludwig Burckhardt.

Petra din Iordania este unul dintre cele mai importante situri arheologice din intreaga lume. In antichitate el se numea Rekem si este mentionat in Manuscrisele de la Marea Moarta.

Gedi - Mombasa, Kenya

Ruinele orasului Gedi sunt situate in apropiere de coasta kenyana si sunt inconjurate de paduri tropicale de nepatruns. Un palat imens, o moschee somptuoasa, case si drumuri, acestea sunt ramasitele unui fost oras uimitor.

Aici au fost descoperite monede din China, ceramica Ming, sticla venetiana si bunuri comerciale din India si Spania. Gedi a fost un infloritor centru comercial din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea. Nu se stie insa nimic despre viata locuitorilor sai din acele vremuri.

Angkor - Cambodgia

Regii de la Angkor au ajuns la apogeul puterii intre secolele al IX-lea si al XV-lea. Ei au construit cel mai mare oras pre-industrial din lume: mai mare decat Roma, Alexandria, Londra sau Paris.

La Angkor au fost construite temple uriase, pline cu sculpturi si statui. In secolul al XV-lea, din motive necunoscute oamenilor de stiinta, giganticul complex a fost abandonat. Desi astazi un mare numar de turisti viziteaza Angkor, o mare parte din vechiul oras a ramas nedescoperit.

Atlantida

Spre deosebire de alte legende care s-au pierdut in negura istoriei, povestea Atlantidei stim exact unde a aparut. Orasul pierdut Atlantida a fost amintit initial de Platon, in scrierile sale.

Platon scria ca "in aceasta insula a Atlantidei a existat un mare si minunat imperiu. Dar dupa ce s-au produs cutremure violente si inundatii, intr-o singura zi si o singura noapte toti locuitorii s-au scufundat in pamant, iar insula Atlantida a disparut in adancurile marii".

Multi cercetatori au sustinut ca ar fi descoperit Atlantida, in diferite locuri, precum Oceanul Atlantic, Antarctica, Bolivia, Germania, Malta, Caraibe sau Spania, insa in ciuda progreselor tehnologice din domeniul oceanografiei, inca nu s-a dat de urma Atlantidei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#orase pierdute istorie, #orase pierdute mistere istorice, #orase pierdute antichitate, #Atlantida loc, #orase disparute Petra, #orase abandonate antichitate , #arheologie