Paduri nestiute ale Romaniei: copacii pietrificati din Hunedoara

Luni, 08 August 2011, ora 18:20
8082 citiri
Paduri nestiute ale Romaniei: copacii pietrificati din Hunedoara

Pe culmi de dealuri molcome, care deschid cortina inspre muntii primitori din lantul Apusenilor, undeva, departe de lumea dezlantuita, zac urmele unei paduri pietrificate care a devenit legenda.

Locuitorii satelor Pravaleni si Basarabasa, din judetul Hunedoara, isi pasc animalele pe aceste culmi si, din cand in cand, mai coboara cu straita plina de pietre ciudate, cu urme de lemn si frunze in ele, care se sparg usor si suna altfel decat piatra normala. Le tin amintire sau le vand turistilor care dau intamplator pe acolo. Ori aprind focul cu ele.

Ca sa ajungi in Pravaleni, te duci frumos pe la Vata de Jos, o comuna din nordul judetului Hunedoara, candva renumita statiune pentru tratarea reumatismului, in special. Si acum baza de tratament mai exista, a fost chiar refacuta la standarde moderne de Romtelecom, care a avut statiunea in concesiune o vreme. Dar costuri ridicate de intretinere au facut ca baza sa stea inchisa cativa ani, apoi a fost preluata in administrare de Ministerul Apararii si redeschisa.

Autobuzele sunt si nu sunt, asa ca masina ori bicicleta sunt mijloacele de transport pe care ar fi bine sa le ai. De la Vata, iei frumos directia catre Pravaleni, orice satean iti arata pe unde. Oricum, drumul clasic se sfarseste la un moment dat si nu-ti ramane decat sa ai picioare bune, caci e o cale de urcat. Asa ne-am pornit si noi si am abandonat masina la poalele dealului.

Ne-am oprit la un izvor sa luam apa rece (izvorul are si el povestea lui, e sfintit cu hramul Sfintei Maria, se fac procesiuni si slujbe speciale aici, deoarece se spune ca apa lui vindeca bolile trupului si sufletului). Ne-am gasit rapid si ghid, un flacau tomnatic si mucalit. Ghita.

Piatra infrunzita

Urcusul nu e neaparat greu, panta nu e abrupta, dar e lunga si ai senzatia ca nu se mai termina. Iar dupa primul deal, cand crezi ca ai scapat, mai urmeaza unul. Pe ici - colo, pasc vacute, cai, fara sa bage in seama strainii ce le tulbura linistea. Case mici de lemn (de fapt, adaposturi pentru animale) se itesc dintre parii de fan. Cu cat urcam mai departe, cu atat linistea devine stapana si ne auzim pana si gandurile.

Vantul e atotstapanitor, sufla cum il taie capul. Se joaca. Mai in povesti, mai scotand din plamani aerul poluat de oras, ajungem pe Culmea Cremenii, de unde ni se deschide un peisaj muntos in zare, iar in stanga noastra se iveste, semeata, padurea. Nu va imaginati ca ii sunt copacii din piatra. Ce se vede acum acolo sunt copaci normali, padure mai batrana sau mai tanara, cu mesteceni, fagi si altele.

Dar printre acesti copaci, pe sub mormane de frunze si crengi, descoperim urmele padurii de piatra: bucati mai mari sau mai mici de lemn pietrificat (sau, dupa spusele geologilor, lemn silicifiat), in culori ciudate, interesante, cu forme care si de aproape aduc a lemn.

O bucata pe care o descoperim printre frunze are, la randul ei, urma unei frunze impregnata in ea (bucata de piatra parea normala, insa am vrut sa vedem daca se rupe usor si s-a rupt, in doua, dezvaluindu-se frunza din interior).

Citeste mai mult despre Paduri nestiute ale Romaniei: copacii pietrificati din judetul Hunedoara pe Think Outside The Box

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#padure pietrificata Apuseni Hunedoara, #arheologie vulcani pietrificare lemn, #frunze pietrificate , #arheologie