Peste 80 de schelete descoperite intr-un mormant din Peru, vechi de 1.000 de ani

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:17
1964 citiri
Peste 80 de schelete descoperite intr-un mormant din Peru, vechi de 1.000 de ani

O echipa de arheologi din Bruxelles a descoperit in Peru un mormant gigantic, care ar putea gazdui ramasitele a peste 80 de oameni, de diferite varste.

Se crede ca mormantul, descoperit in situl Pachacamac, ce ar putea fi inclus in patrimoniul UNESCO, are o vechime de 1.000 de ani, relateaza ScienceDaily.

Pachacamac se afla pe coasta Pacificului, la circa 30 de kilometri de capitala Lima, fiind unul dintre cele mai mari situri prehispanice din America de Sud. Profesorul Peter Eeckhout, de la Universitatea Libera din Bruxelles, face cercetari in zona de 20 de ani. Insa abia acum au iesit la iveala nestematele sitului.

Camera mortuara descoperita in fata Templului Pachacamac are 20 de metri lungime si a supravietuit in mod miraculos perioadei coloniale, ramanand intacta.

Mormantul este oval, iar in interior s-au gasit circa 12 schelete de copii foarte mici, cu o dispunere a corpului simetrica. Au fost gasite atat schelete, cat si mumii, toate in pozotie fetala.

Cei ingropati sunt de ambele sexe si de toate varstele, iar alaturi s-au gasit, printre altele, vase de ceramica avand pe ele desenate animale (caini si porci de guineea), vase cupru si de aliaje cu aur, masti din lemn pictat. Toate aceste obiecte sunt in prezent restaurate si analizate.

Se cerceteaza in prezent daca intre cei ingropati exista vreo relatie de rudenie, observandu-se cateva caracteristici comune ale scheletelor.

Cativa dintre cei ingropati au murit de pe urma ranilor mortale, a traumelor fizice sau a bolilor grave. Cercetari ulterioare au scos insa la iveala faptul ca in zona facea ravagii o boala.

Numeroase intrebari raman deocamdata fara raspuns: au fost copiii sacrificati? Au fost trupurile ingropate in acelasi moment, fiind vorba de o groapa comuna, sau camera mortuara a fost folosita o perioada mai indelungata de timp, ca un soi de cripta? Ramasitele apartin unor oameni din zona sau unora veniti din alta parte? Formau ei vreo familie sau erau inruditi in vreun fel?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#mormant Peru 80 schelete, #descoperiri sit Pachacamac Peru, #groapa comuna Peru Pachacamac, #camera mortuara Peru Pachacamac , #arheologie