S-a descoperit cea mai veche dovada a ciumei si ajuta la o mai buna intelegere a istoriei. Multe mistere sunt elucidate

Duminica, 09 Decembrie 2018, ora 13:00
8586 citiri
S-a descoperit cea mai veche dovada a ciumei si ajuta la o mai buna intelegere a istoriei. Multe mistere sunt elucidate
Foto: Karl-Goran Sjogren/University of Gothenberg

O noua descoperire impinge perioada la care a aparut ciuma in Europa mult mai devreme decat ne imaginam. O tulpina veche a bacteriei ciumei a fost identificata in ramasite vechi de 4.900 de ani, din neolitic, in Suedia.

E vorba de o tulpina a bacteriei Yersinia pestis, cea mai veche identificata pana acum, una primara, cea mai apropiata de originea genetica a bacteriei, arata Science Alert.

Despre Yersinia pestis se stie ca a ucis 25 - 50 de milioane de oameni in perioada imparatului Iustinian, a facut 75 - 200 de milioane de victime in secolul al XIV-lea, a nimicit 100.000 de oameni la Londra, in 1665 - 1666, adica aproape un sfert din poplatie, in numai 18 luni, iar in 1885 a ucis 12 milioane de oameni in India si China.

Cu siguranta e una dintre bacteriile cele mai letale pentru om, a declarat cercetatorul Simon Rasmussen, de la Universitatea Tehnica din Danemarca. Potrivit acestuia, bacteria ne-a insotit, pe parcursul existentei noastre, mult mai multa vreme decat credeam.

Urme ale acesteia au fost gasite in ramasitele unei femei de 20 de ani din neolitic, ceea ce sugereaza ca a ajuns in Europa mult mai repede decat se stia.

In urma cu cateva luni, o alta echipa de cercetatori anunta ca aceeasi bacterie a fost gasita in oasele unui om care a trait in stepele eurasiatice in urma cu 3.800 de ani. Era cea mai veche dovada a bacteriei.

O alta cercetare, tot de anul acesta, sugera ca bacteria care invadase imperiul roman reunit venise din Mongolia.

Asa au disparut primii fermieri ai Europei?

Insa daca bacteria a ajuns in Europa mai devreme, asa cum sugereaza studiul de fata, atunci se explica si alte ciudatenii din istorie, cum ar fi disparitia fara urma a primilor fermieri europeni.

Veniti din Orientul Mijlociu in urma cu 9.000 de ani, acestia au intemeiat asezari de circa 20.000 de oameni. Formand civilizatia Trypillia, care stapaneau tehnica olaritului, metalurgiei, cunosteau roata si cum sa conserve granele, avand o tehnologie dezvoltata, acestia pur si simplu au disparut in urma cu 5.400 ani.

Genomul lor s-a schimbat brusc, ceea ce sugereaza ca alti oameni au ajuns in stepe, care au inlocuit aceasta cultura.

Ce s-a intamplat cu ei? Sunt multe ipoteze, de la faptul ca au fost asimilati de alte culturi, ca au fost cuceriti, pana la aceea ca au ramas fara resurse. Insa Rasmussen si echipa sa sunt de parere ca au fost nimiciti de ciuma, de o bacterie chiar mai veche decat cea gasita in Suedia.

Deocamdata, insa, in ramasitele oamenilor care au apartinut acestei culturi nu a fost identificata bacteria, acesta fiind si urmatorul pas in cercetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cel mai vechi caz ciuma, #ciuma neolitic Suedia, #primii fermieri Europa disparitie , #arheologie