S-a descoperit o noua specie de om? - Cum arata stramosul nostru (Video)

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:11
7026 citiri
S-a descoperit o noua specie de om? - Cum arata stramosul nostru (Video)
Foto: Captura YouTube

Intr-o pestera aflata la 50 de kilometri de Johannesburg au fost descoperite ramasitele unui stramos al omului, despre care cercetatorii cred ca face parte dintr-o specie noua. Aceasta a fost numita Homo naledi.

Circa 1.500 de oase au fost scoase pana in prezent din fundul pesterii sud-africane, insa la fata locului se mai afla inca ramasite. Intrarea in camera unde a fost facuta descoperirea este foarte stramta, practic o fisura prin care au reusit sa patrunda doar sase femei cercetator, informeaza The Guardian.

Oasele gasite par sa provina de la 15 indivizi, copii, adolescenti si un adult foarte batran. Daca cei implicati in cercetare sunt convinsi ca e vorba despre o noua specie (Homo naledi, "naledi" insemnand "stea" intr-un dialect sud-african), alti experti spun ca afirmatia este nejustificata, ca nu exista suficiente dovezi in acest sens. Acestia sustin ca oasele seamana cu cele ale lui Homo erectus, un stramos al omului modern care traia in sudul Africii in urma cu 1,5 milioane de ani.

Noua specie de om? Fosilele nu se potrivesc cu niciuna dintre speciile cunoscute

Potrivit unui cercetator implicat in studiu, paleoantropologul Lee Berger, de la Universitatea Witwatersrand, din Johannesburg, indivizii din aceasta specie erau supli, cu picioare lungi, dar greoi in miscari, cu capul si creierul mici.

Masuratorile arata ca reprezentantii speciei erau un amestec ciudat intre primatele vechi si omul modern, cu un creier de marimea celui detinut de gorila. Aveau dintii mici si simpli, toracele primitiv, ca de primata, dar maini ca ale omului modern, potrivite pentru a se folosi de unelte.

Laba piciorului si glezna erau potrivite pentru mersul biped, insa degetele erau curbate, o trasatura caracteristica vietuitoarelor care isi petrec mult timp in copaci.

Cei care sunt convinsi ca nu e vorba despre o specie noua afirma ca ramasitele pot avea si 3 milioane de ani, dar pot fi si cu mult mai tinere. In camera din pestera unde s-a facut descoperirea nu au mai fost gasite ramasitele altor vietuitoare sau obiecte, care ar putea trimite cu gandul la o anumita perioada din trecut.

Oasele sunt in curs de datare, insa nu pot fi folosite unele dintre mijloacele moderne, cum ar fi datarea cu carbon, pentru ca s-ar distruge. Aceasta metoda va fi incercata doar in ultima instanta, dupa ce ramasitele vor fi fost atent cercetate.

Cat despre cum au ajuns indivizii in camera extrem de greu accesibila din pestera, se crede ca pur si simplu au intrat si apoi au fost blocati sau ca au murit dupa ce a crescut nivelul apei. Cea mai plauzibila pista de pana acum e insa aceea ca aceasta camera din pestera era folosita ca mormant, loc in care erau "ingropati" mortii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#noua specie om, #Homo naledi, #ramasite stramos om pestera Johannesburg, #noua specie umanoid, #stramosi om , #arheologie
Comentarii