Top 10: Cele mai fascinante monumente religioase antice

Sambata, 27 August 2011, ora 16:50
12308 citiri
Top 10: Cele mai fascinante monumente religioase antice
Foto: listverse

In istoria lumii, consemnam numeroase monumente religioase antice, ridicate in diverse regiuni ale Pamantului. Dintre acestea, cele mai importante sunt: Gobekli Tepe, Pantheonul, Borobudur, Delphi sau Teotihuacan.

Chiar daca esti religios sau nu, trebuie sa admitem ca religia a fost prezenta alaturi de oameni de foarte multa vreme. Unele dintre cele mai impresionante monumente construite vreodata au avut un scop religios, conform Listverse.

Va prezentam cele mai importante situri religioase antice.

1. Gobekli Tepe

Importanta acestui sit a fost recunoscuta de putina vreme. Gobekli Tepe este cea mai veche structura construita de om, care a fost descoperita. Situl este compus din douazeci de piloni circulari, situati pe varful unui deal.

Pana in prezent, la monumentul de la Gobekli Tepe din Turcia s-au descoperit reprezentari ale unor serpi, scorpioni, pasari, mistreti, vulpi si lei. Locul a fost datat in mileniul al X-lea i.Hr. Este unul dintre primele monumente construite vreodata de oameni.

2. Hypogeum

Hypogeum est singurul templu preistoric, construit in subteran si dateaza din anul 3.500 i.Hr. Spatiul a fost folosit in mod diferit in istoria sa, fiind transformat intr-o necropola, la un moment dat, in trecutul indepartat.

Complexul de la Hypogeum, din Malta, este compus din mai multe pesteri naturale, iar sapaturile arheologice au descoperit mai multe incaperi, situate pe trei niveluri. Peretii sunt sculptati, iar monumentul poate fi vizitat de doar 80 de persoane zilnic.

3. Pantheon

Pantheonul este cel mai conservat monument al civilizatiei romane si se afla la Roma, in Italia. Monumentul a fost proiectat in vremea imparatului Hadrian si construit in anul 126 d.Hr. Cladirea a fost transformata intr-o biserica crestina in secolul al VII-lea.

Partea din fata a cladirii seamana cu un portic clasic al unui templu roman, sustinut de coloane. In interior insa, Partheonul este diferit. In spatele porticului exista o rotonda, situata sub cel mai vechi dom construit in vechime.

4. Ajanta

Constructia acestor pesteri de la Ajanta, India, a avut loc intre anii 200 i.Hr. si 600 d.Hr. Pesterile au fost uitate multe secole. Ele au fost descoperite de un ofiter britanic, John Smith in 1819. Au fost excavate 29 de pesteri, dar nu toate sunt decorate.

Unele dintre ele sunt pline de sculpturi si picturi splendide, considerate adevarate capodopere ale Indiei antice. Cele mai multe fresce reliefeaza viata lui Buddha, iar altele prezinta momente din existenta popoarelor antice.

5. Borobudur

Borobudur este un monument buddhist din secolul al VIII-lea, care a fost pierdut in jungla, pana cand a fost redescoperit in secolul al XIX-lea. Structura, ce se gaseste in Indonezia, este compusa din doua milioane de bucati de piatra, asezate pe sase platforme.

Fiecare platforma este sculptata cu ornamente clasice, denumite frize. Exista 500 de statui ale lui Buddha asezate in niste nise, folosite de credinciosi pentru a se ruga. Cele sase niveluri au un drum ingust, prin care se poate ajunge in partea de sus a monumentului.

6. Delphi

Delphi a avut un efect profund asupra lumii occidentale. Monumentul a fost in centrul cultului zeului Apollo si a fost respectat de catre toate orasele grecesti, fiind considerat sacru. Complexul de la Delphi se afla la poalele Muntelui Parnas.

Templul de la Delphi ramane un loc de mare valoare istorica. Nicio problema importanta in stat nu se putea lua fara a solicita avizul oracolului de la Delphi, in acea vreme.

7. Teotihuacan

Teotihuacan ramane unul dintre cele mai mari orase construite in istoria lumii. Civilizatia care a ridicat orasul si-a atins apogeul in anul 450 d.Hr. Complexul, care se gaseste in Mexic, cuprinde doua mari piramide, una inchinata Soarelui, alta Lunii.

8. Ziggurat

Epopeea lui Ghilgames este cea mai veche scriere pastrata. Aceasta este un poem epic, compus in mileniul al treilea i.Hr. si povesteste faptele regelui Ghilgames, al cetatii Uruk, in vremea caruia s-au construit temple impunatoare.

Asemenea acestora este templu Ziggurat, primul monument construit in epoca bronzului si este o piramida ridicata in onoarea zeului Nanna. Acesta se gaseste in Irak si reprezinta o adevarata minune a lumii antice.

9. Callanish

Pietrele de la Callanish de la Isle of Lewis, Scotia sunt din perioada 2.900 - 2.600 i.Hr. Legenda spune ca pietrele sunt ramasitele unor uriasi, care au refuzat sa se converteasca la crestinism. Sfantul Kieran i-ar fi pedepsit, transformandu-i in stane de piatra.

10. Karnak

Incepute in secolul al XIV-lea, de catre faraonul Ramses al II-lea, templele de la Karnak sunt unele dintre cele mai renumite din lume. Exista milioane de turisti, care viziteaza Luxor-ul. Monumentul de la Karnak din Egipt este situat in apropierea Nilului si reprezinta unul dintre cele mai mari situri religioase din lume.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#monumente antice religioase, #monument gobekli tepe pantheon, #oracolul delphi, #piramida teotihuacan, #templu karnak, #epopea ghilgames , #arheologie