Un mormant de 5.000 de ani a fost descoperit de arheologi in Prahova

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 07:36
5533 citiri
Un mormant de 5.000 de ani a fost descoperit de arheologi in Prahova
Foto: Facebook/Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Un mormant care ar avea o vechime de 5.000 de ani a fost descoperit, joi, pe un camp din Prahova, la intrarea in localitatea Buda.

"Are o vechime in jur de 5.000 de ani, poate sa aiba si 5.100, dar si 4.900. Cam atunci incep sa apara astfel de morminte in zona aceasta. Interesant e intreg ansamblul.

In jurul mormantului, au facut un cerc din pietre care are un diametru de aproximativ 5 metri, iar in mijloc au facut acest mormant. Probabil are sexul masculin, depus intr-o pozitie normala pentru epoca lor, il puneau pe spate si cu genunchii ridicati, indoiti", a declarat Alin Franculeasa, arheolog la Muzeul Judetean de Istorie Prahova (foto).

Descoperirea arheologica a fost facuta ca urmare a sapaturilor din zona, unde urmeaza sa fie ridicat un parc industrial.

"Avea ceva piese de podoaba, un colier la gat din piese de cupru si din scoica, apar urme de ocru, o vopsea naturala, rosie. Statutul lui e demonstrat de constructia in sine, de ridicarea unui tumul pentru el, de realizarea acestui cerc pentru el. Probabil are si cercei de argint, probabil o sa-i vedem cand il ridicam", a adaugat Alin Franculeasa.

"Ce e interesant este ca avea podoabe in zona gatului, e vorba de piese de cupru si margele. Noi l-am fotografiat, urmeaza acum sa fie desenat, iar la final oasele vor fi prelevate si duse la Institutul de Antropologie de la Bucuresti pentru alte analize", a spus si arheologul Bianca Preda.

Potrivit arheologilor, zona este ofertanta din punct de vedere istoric.

"Noi tot facem astfel de descoperiri, e si o zona bogata in situri arheologice. Sunt peste 300 de situri arheologice numai in localitatile din jurul Ploiestiului. In ultimii ani, am sapat cam 15-16 astfel de movile, toate in contextul unor lucrari de investitie", a precizat Frinculeasa.

In aceeasi zona, miercuri a mai fost descoperit un mormant care are aceeasi vechime, insa nu la fel de bine conservat.

Citeste despre o alta descoperire similara din judetul Prahova.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#mormant antic descoperit Prahova , #arheologie