Ziare.com

Cat de masive pot fi gaurile negre? O echipa de cercetatori avanseaza ipoteza gaurilor super-supermasive

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 06:00

   

Cat de masive pot fi gaurile negre? O echipa de cercetatori avanseaza ipoteza gaurilor super-supermasive
O echipa de cercetatori sugereaza intr-un nou studiu publicat in arhiva stiintifica online arXiv ca exista gauri negre "super-supermasive" care pot ajunge la dimensiuni incredibil de mari, pe care le-au denumit "SLAB" (acronimul de la "stupendously large black holes"), gauri negre de peste 100 de miliarde de mase solare, transmite sambata Space.com.

Descoperirea unei gauri negre atat de masive ar putea face lumina cu privire la natura misterioasei materii intunecate ce reprezinta 4/5 din materia intregului Univers, conform cercetatorilor.

In centrul majoritatii, daca nu al tuturor, galaxiilor din Univers se afla cate o gaura neagra supermasiva, cu masa de ordinul milioanelor sau chiar miliardelor de ori mai mare decat a Soarelui. Spre exemplu, in centrul Caii Lactee se afla gaura neagra supermasiva Sagittarius A*, care are masa de aproximativ 4,5 milioane de mase solare.

Deocamdata, cea mai mare gaura neagra cunoscuta, care activeaza quasarul (nucleu galactic activ) TON 618, are masa de 66 de miliarde de mase solare. Descoperirea acestei gauri negre i-a facut pe oamenii de stiinta sa se intrebe daca nu pot exista si gauri negre inca si mai masive si daca exista o limita de masa pana la care acesti monstri gravitationali pot creste.

In noul studiu, cercetatorii s-au oprit asupra ipoteticelor gauri negre care au masa de cel putin 100 de miliarde de sori - mai mari decat orice alta gaura neagra descoperita pana in prezent. Desi precizeaza ca nu exista inca nicio dovada concreta a existentei lor, cercetatorii au invocat faptul ca exista gauri negre supermasive de dimensiuni apropiate.

"Este suprinzator cat de putina atentie a fost acordata pana acum existentei gaurilor negre SLAB, pentru ca aceste gauri negre pot exista in principiu", sustine unul dintre co-autorii studiului, Florian Kuhnel, specialist in cosmologie la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.

Una dintre intrebarile importante cu privire la gaurile negre SLAB este daca se pot forma. Numeroase lucruri au ramas insa incerte si cu privire la procesul de formare al gaurilor negre supermasive. Cea mai raspandita ipoteza este ca gaurile negre supermasive din centrul galaxiilor s-au format pe masura ce gauri negre mai mici au fuzionat si au acumulat materia din spatiul din jur. Alte studii au aratat insa cat de subred este acest rationament pentru ca nu poate explica formarea gaurilor negre supermasive in perioada de inceput a Universului, pe cand cosmosul avea doar cateva miliarde de ani, conform unui alt co-autor al studiului, Bernard Carr, specialist in cosmologie la Universitatea Queen Mary din Londra.

O alta posibila explicatie cu privire la modul in care se formeaza atat gaurile negre supermasive cat si gaurile negre SLAB face trimitere la conceptul de gaura neagra primordiala, a mai adaugat Carr. Sunt cercetatori care sugereaza ca la interval de 1 secunda dupa Big Bang, fluctuatiile aleatoare de densitate in supa fierbinte de particule a noului Univers aflat in plina expansiune ar fi dus la formarea unor buzunare in care erau concentrate cantitati suficiente de materie pentru a colapsa formand gauri negre. Aceste gauri negre primordiale ar fi putut fi semintele care au dus ulterior la aparitia primelor gauri negre supermasive.

Daca gaurile negre primordiale au existat intr-adevar, ele pot contribui la explicarea naturii materiei intunecate. Desi se crede ca materia intunecata reprezinta majoritatea covarsitoare a materiei din Univers, inca nu se stie din ce este ea formata si nu a fost observata niciodata in mod direct (ea poate fi studiata doar prin efectele gravitationale pe care le produce asupra materiei ordinare, barionice). Natura materiei intunecate reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale stiintei.

"A existat un interes crescut pentru a afla daca gaurile negre primordiale, de masa modesta, ar putea fi sursa materiei intunecate", conform unui al treilea co-autor, Luca Visinelli, astrofizician la Universitatea din Amsterdam.

O modalitate pentru a detecta gaurile negre SLAB este prin efectul de lentila gravitationala. Conform teoriei relativitatii generale a lui Einstein, cu cat un obiect are masa mai mare, cu atat deformeaza mai mult continuul spatiu-timp din jur sau si cu atat mai puternica este atractia sa gravitationala. Gravitatia poate modifica traiectoria luminii si astfel, obiectele vazute prin campuri gravitationale extrem de puternice, asa cum sunt cele produse de gaurile negre, sunt observate ca printr-o lentila. Oamenii de stiinta au precizat ca exista cercetari recente pentru identificarea efectelor de lentila gravitationala produse de obiecte cosmice mai putin masive, cercetari a caror metodologie poate fi folosita si pentru a cauta gaurile negre de tip SLAB.

O alta modalitate de a detecta gaurile negre SLAB este prin efectele pe care astfel de monstri cosmici ar trebui sa le aiba asupra mediului din jur - distorsionarea gravitationala a unor intregi galaxii. Astfel de gauri negre pot genera caldura, lumina si alte forme de radiatii in timp ce consuma materie barionica pe care astronomii o pot detecta.

In afara gaurilor negre primordiale, un alt potential candidat pentru elucidarea misterului materiei intunecate este tipul de particule ipotetice denumite WIMP (weakly interacting massive particles). Daca aceste particule exista, ar fi invizibile si in mare masura complet intangibile, insa studii anterioare au sugerat ca daca doua particule WIMP ar intra in coliziune, acestea s-ar anihila reciproc si ar emite radiatii gamma - oferindu-le oamenilor de stiinta o modalitate indirecta de detecta aceste particule. Atractia gravitationala extrema a gaurilor negre din categoria SLAB ar atrage un halou de particule WIMP in jurul lor, iar emisiile de radiatii gamma rezultate in urma ciocnirilor dintre particulele WIMP ar putea astfel, indirect, sa indice locul unde se afla aceste gauri negre super-super masive, conform lui Visinelli.

"Cu totii stim ca gaurile negre pot exista intr-o plaja vasta de mase, asa ca este firesc sa ne intrebam daca exista in mod natural o limita superioara a masei" pe care acesti monstri cosmici o pot avea, conform lui Carr. "Unii pot fi sceptici cu privire la existenta gaurilor negre SLAB, invocand faptul ca ar fi prea dificil sa se formeze o astfel de gaura neagra. Sa ne amintim insa ca existau sceptici si cu privire la existenta gaurilor negre supermasive de masa intermediara, pana cand acestea au fost descoperite. Nu stim daca gaurile negre super-supermasive exista, dar speram ca lucrarea noastra va motiva comunitatea stiintifica sa abordeze aceasta tema".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Yin si Yang, adica 0 6 9, adica...Gaura Neagra :)))

cea mai adinca exprimare a Universului e 'Yin si Yang'

'Yin si Yang' si Curcubeul, una sint.

esenta Curcubeului e '0 6 9'

esenta lui 'Yin si Yang' e '0 6 9'

Zero, adica Totul, nu Nimicul,
6, adica 'tot Spatiul'
9, adica 'tot Timpul'
sint esenta gaurii negre.

o gaura neagra reprezinta esenta Universului,
prin urmare in Univers se manifesta o singura'gaura neagra'
mai simplu spus, in 'lipsa Timpului', toate gaurile negre din Univers s-ar suprapune.

calea catre o gaura neagra e calea catre 'tot Timpul' SI calea catre 'tot Spatiul'.
tot asa cum intre 6 si 9 nu exista intersectie, nici 'in gaura neagra' nu exista intersectie, orizontul evenimentelor doar despatind in mod absolut Timpul...de Spatiu.

indreptandu te catre o gaura neagra, oricare ar fi ea, vei observa cum toate gaurile negre din Univers incep sa se suprapuna pina cind, in final, din ele mai ramane doar una.

o gaura neagra e Referinta Absoluta a Universului.

faptul ca nu emite lumina povesteste despre cum se manifesta 'tot Timpul'
fotonul care ti-ar ajunge pe retina, privind o gaura neagra, parcurge intotdeauna! tot timpul din Univers pentru...a-si desavarsi traseul,
prin urmare in orice moment exista un foton care se indreapta catre retina ta, atunci cind privesti o gaura neagra, insa el are nevoie de 'tot Timpul' pentru a si ajunge pe retina.
...insa daca ar ajunge, ipotetic, ...vei fi orbit!:)))
cind ajunge el pe retina?...pai ajunge la Infinit!

daca ziare com ar deschide un dialog public pe tema gaurilor negre...o sa intervin si eu, ca povestea gaurii negre e tot una cu povestea Creatiei,
...care mi e clar ca ma fascineaza!:)))

 

noile definitii aleTimpului, Spatiului, Gaurii Negre, Unicului Foton

peste orizontul evenimentelor se suprapune Zero, iar de-o parte si de cealalta ii avem pe 6 si pe 9,in fapt Daruirea si Acumularea, cele doua procese fundamentale din Univers.

prin urmare peste o gaura neagra se poate suparapune un curcubeu, cu Verdele pe orizontul evenimentelor.
si...tot asa cum intre Cer si Pmant, ale curcubeului, nu exista intersecte, nici intre cele doua maluri despartite de orizontul evenimentelor nu exista intersectie.

tot inaintand catre o gaura neagra observi cum toate gaurile negre se suprapun, toate curcubeele care se manifesta in Creatie suprapunindu-se peste Curcubeu, peste Yin SI Yang,
iar,achestie tare de tot!,
inaintand catre o gaura neagra pina...o atingi!:)))
te metamorfozezi intr un ...foton,
cele doua fete ale 'orizontului evenimentelor' devenind...cele doua fete ale Unicului Foton,caci DA!, in univers se manifesta un singur foton, unul si atit!:))
( care in lipsa Timpului umple tot Spatiul, iar in lipsa Spatiului inunda tot Timpul...

forta gravitationala...e un nonsens!:)), oricare doua corpuri nu se atrag nici daca le rogi frumos!:))),
ele sint impinse! unul spre celalalt, Acumularea,
procesul ala absolut, care se intimpla intr o gaura neagra,
adica in Gaura Neagra!, ca in Univers se manifesta doar o gaura neagra, ...nu mai multe, ca si fotonul e...doar Unul!:)),
fiind vinovata de aceasta dinamica numita 'gravitatie'.

prin urmare 'gravitatia e un termen expirat, bun de aruncat la gunoi, in locului lui manifestindu-se noua definitie...a gravitatiei, care e Acumularea!:)))

insa...vorbim despre Yin SI Yang, adica despre Acumulare SI Daruire!, prin urmare acest proces miraculor care e numit, azi, gravitatie, are doua valente, una e Acumularea, iar cealalta e Daruirea, acestea doua fiind echilibrate in mod absolut.

aruncati, domne, definitia Gravitatiei la gunoi, ca a expirat!
si...luati cu voi, tot spre acolo, si definitia Gaurii Negre, ca si asta e expirata!:)))

 

:))

incercind sa prinzi un foton, adica incercind sa te suprapui peste Unicul Foton,
...ajungi intr o gaura neagra, adica ajungi sa te suprapui cu unica Gaura Neagra din Univers.

 

Unica Gaura Neagra care se manifesta in Univers!:)))

deci, pentru astazi sa retinem ca:

in Univers se manifesta o singura Gaura Neagra
in Univers se manifesta Unicul Foton

Gravitatia e o timpenie!
acolo fiind vorba despre doua procese, unul e Acumularea, celalalt e Daruirea, deci noua definitie a Gravitatiei e Acumlarea, iar aceasta poate fi inteleasa doar prin echilibrare bsoluta cu Daruirea.
noua Gravitatie, adica Acumularea e cu...impins unul spre celalalt, nu cu atras!:))), deci e fix pe dos!, noul 'atras' fiind 'impinsul':))))

Gaura Neagra se suprapune peste Yin SI Yang.

Gaura neagra si Unicul Foton...una sint.
, 'orizonul evenimentelor' fiind populat fix cu ...Esenta Unicului Foton ( care are doua fete, Lumina si Intunericul )

Gaura Neagra are doua componente lipsite de intersectie,
de o parte si alta a'orizontului evenimentelor', singuralitarea din centru oricarei gauri negre fiind...Singularitatea!, adica ...fix una din fetele Unicului Foton, car sint 'tot Timpul' si 'tot Spatiul'

Singularitatea din cetrul...oricarei gauri negre:)), priveste Universul, orice particica a acestuia!, cu...egala consideratie, ea suprapunindu-se peste referinta Absoluta a Universului, care e Unicul Foton.

de fapt io zic sa retinem ceva esential, fundamental, absolut:
in Univers se manifesta o singura gaura neagra!:)))
...e suficient de bulversant!:)))

 

:)))

aici, pe ziarecom, cu ani in urma am pomenit despre Unicul Foton.
tot aici, cu ani in urma am vorbit despre Unica Gaura Neagra.
tot aici am vorbit despre Referinta Absoluta a Universului, care e Unicul Foton.
tot aici am vorbit despre...noua Gravitatie, cu vreme n urma,
tot aici am vorbit despre Computerul Cuantic, adica despre 'scara pina la cer', adica despre cum o Fata a Unicului Foton ajunge sa comunice cu Realitatea, transferind in realitate o dinamica posibila exclusiv la nivel cuantic, asta fiind 'tot Timpul'

:))) tot paici am vorbit despre Curcubeu si Yin SI Yang si Cele 7 Cifre

:))) cindva, peste o vreme, ziarecom va ramane scrijelit in istoria Civilizatiei:))))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor