Cercetatorii au detectat semnale radio ciudate provenind de la o stea apropiata de Terra

Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:48
5028 citiri
Cercetatorii au detectat semnale radio ciudate provenind de la o stea apropiata de Terra
Foto: Twitter/Prof. Abel Mendez

Astronomii americani au detectat o serie de semnale radio "ciudate", a caror natura este necunoscuta si care provin de la una dintre cele mai apropiate stele fata de Terra, aflata la o distanta de 11 ani-lumina.

Acele emisii "foarte ciudate" par unice pentru o stea din categoria "piticelor rosii", au dezvaluit cercetatorii de la Observatorul Arecibo din Porto Rico pe un blog, subliniind ca monitorizarea stelelor asemanatoare aflate in vecinatate nu a permis captarea unor semnale similare, informeaza AFP.

In aprilie si mai, astronomii americani au inregistrat semnale provenind de la mai multe stele din aceeasi regiune, inclusiv de la Gliese 436, Ross 128, Wolf 359 si HD 95735.

Dupa ce au analizat datele, ei au constatat ca steaua Ross 128 a emis o serie de semnale radio "ciudate".

"Am inteles ca acele semnale erau stranii in intervalul de 10 minute in care le-am captat", a dezvaluit Abel Mendez, directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universitatii Porto Rico din Arecibo, adaugand ca originea lor este necunoscuta.

"Credem ca aceste semnale nu sunt interferente radio, deoarece sunt unice, provin doar de la Ross 128, si monitorizarile altor stele apropiate, inainte si dupa captarea acestor emisii, nu au aratat nimic asemanator", a adaugat acelasi cercetator.

"Nu cunoastem originea acestor semnale, dar exista trei posibile explicatii principale", a continuat astronomul.

Ar putea fi vorba despre o eruptie de tip solar, emisii provenind de la un alt obiect cosmic din campul de observare asociat stelei Ross 128 sau, pur si simplu, explozia unui satelit al stelei, care circula prin spatiu pe o orbita foarte indepartata.

Astronomul a subliniat, cu o usoara doza de ironie, ca "ipoteza unei emisii provenind de la o civilizatie extraterestra se afla la mare distanta in spatele multor alte explicatii posibile".

Duminica seara, astronomii americani au efectuat noi monitorizari ale stelei cu instrumentele de la Observatorul Arecibo. Cercetatorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Berkeley, California, au monitorizat si ei steaua Ross 128 cu ajutorul telescopului Green Bank si al Allen Telescope Array - o retea de telescoape.

"Trebuie sa colectam datele de la celelalte telescoape, pentru a grupa toate aceste observatii si sa ajungem la o concluzie, cel mai probabil pana la sfarsitul saptamanii", a explicat luni, pe Twitter, profesorul Mendez.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#semnale radio stea apropiata, #cercetatori detectare semnale stea , #astronomii