Sunetul elicopterului Ingenuity, aflat pe Marte, inregistrat pentru prima data

Vineri, 07 Mai 2021, ora 23:21
2818 citiri
Sunetul elicopterului Ingenuity, aflat pe Marte, inregistrat pentru prima data
Ingenuity, elicopterul trimis pe Marte FOTO: NASA

NASA a facut publica pentru prima data, vineri, o inregistrare a sunetului elicelor mini-elicopterului Ingenuity, preluat de roverul Perseverance, zburand in aerul rarefiat de pe Marte, potrivit AFP.

Agentia Spatiala Americana a difuzat pe contul de Twitter noi imagini surpinse de robotul lui Ingenuity pe 30 aprilie, de aceasta data insotit de sunet.

Videoclipul, de aproape 3 minute, incepe cu vantul care sufla in craterul Jezero, unde Perseverence a aterizat la 18 februarie avand drept misiune sa caute urme de viata.

Ingenuity decoleaza si se aude zgomotul usor al palelor care se invart de aproape 2.400 de ori pe minut pentru o calatorie dus-intors de 260 de metri in total.

Inginerii de la NASA nu stiau daca sunetul putea fi inregistrat, Perseverence fiind la 80 de metri de locul de decolare si de aterizare.

Atmosfera martiana, compusa din 96% dioxid de carbon, are o densitate echivalenta cu doar 1% din cea de pe Pamant, ceea ce face ca zgomotele sa fie mai estompate.

"Este o surpriza foarte buna", a spus David Mimoun, profesor in sisteme spatiale si stiinta planetara la Institutul Superior de Aeronautica si Spatiu (ISAE-SUPAERO) din Toulouse, in sud-vestul Frantei.

"Am facut teste si simulari iar asta ne-a facut sa credem ca microfonul abia aude sunetul elicopterului, deoarece atmosfera de pe Marte limiteaza propagarea sunetului", a explicat el.

Perseverance dispune de o SuperCam care analizeaza rocile pentru a ajuta la determinarea structurii chimice si mineralogice a suprafetei Planetei rosii.

Acest instrument dispune de un microfon care inregistreaza sunetul laserului atunci cand isi atinge tintele, care suna ca un clic, oferind elemente suplimentare, cum ar fi asprimea lor.

Inregistrarea zborului mini-elicopterului Ingenuity "este o mina de aur pentru a intelege atmosfera martiana", a subliniat David Mimoun.

NASA a facilitat ascultarea zborului, inregistrat in mono, izoland zgomotul la 84 hertz, apoi reducand sunetele sub 80 si peste 90 hertz si crescand volumul sunetelor intre cele doua frecvente.

SuperCam, in parte conceputa de ingineri francezi, a difuzat o prima inregistrare a vanturilor martiene la scurt timp dupa aterizare.

Ingenuity cantareste 1,8 kilograme si a ajuns pe Marte in roverul Perseverance, care a amartizat in luna februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#ingenuity, #elicopter, #marte, #NASA , #astronomii