Ziua Astronomiei: Iata ce planete si la ce ora le poti vedea gratuit la Observatorul Astronomic

Sambata, 11 Mai 2019, ora 20:00
4277 citiri
Ziua Astronomiei: Iata ce planete si la ce ora le poti vedea gratuit la Observatorul Astronomic
Foto: Observatorul Astronomic

Azi e Ziua Astronomiei, ocazie cu care Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" isi deschide portile gratuit vizitatorilor.

Observatorul Astronomic va fi deschis, sambata, 11 mai, in intervalul orar 21:00 - 04:00 Intrarea este gratuita si nu se fac rezervari.

Veti putea vizita Expozitia permanenta "Descoperim impreuna Universul" si expozitia temporara "Jupiter", anunta institutia.

Tot in aceasta seara, doar daca cerul este senin, vom putea face observatii de pe terasa Observatorului. Intrarea pe terasa se face in 30 in 30 minute incepand cu ora 21:00.

  • Luna se va vedea intre orele 21:00 - 00:30
  • Jupiter este vizibil intre orele 00:00 - 04:00
  • Saturn este vizibil intre orele 01:30 - 04:00

Ziua Astronomiei

Incepand cu anul 1973, intr-o sambata senina din luna aprilie sau mai, cand Luna e in preajma fazei de Primul Patrar, astronomii din lumea intreaga sarbatoresc "Ziua Astronomiei".

Miscarea a inceput in California (SUA) in 1973, cand astronomul amator Douge Berger (presedintele clubului local Astronomical Association of Northern California) a decis ca decat sa invite oamenii sa vina la o seara de observatii astronomice intr-un loc indepartat de oras, mai bine ar fi ca intregul club sa coboare cu telescoape cu tot in mijlocul orasului si sa arate obiectele ceresti publicului trecator, care altfel nu ar avea ocazia sa priveasca printr-un telescop.

Traditia a prins, la ora actuala ziua astronomiei fiind sarbatorita de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii si alte institutii de profil din intreaga lume!

Pe scurt, Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei in locuri publice prin prezentari, observatii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstratii sau alte activitati, arata Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

In Romania, Ziua Astronomiei a fost organizata pentru prima oara de Societatea Astronomica Romana de Meteori in 2003.

In prezent, Ziua Internationala a Astronomiei este coordonata de Astronomy League din SUA.

Si pentru ca Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis ca in fiecare an vor exista doua Zile ale Astronomiei, una primavara, alta toamna. Asa ca sarbatoarea va fi marcata si pe 5 octombrie 2019.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Observatorul Astronomic gratuit , #astronomii