Cartea Recordurilor implineste 59 de ani - cum a luat nastere ideea devenita fenomen

Miercuri, 27 August 2014, ora 08:33
2775 citiri
Cartea Recordurilor implineste 59 de ani - cum a luat nastere ideea devenita fenomen
Foto: Infoniac

Ideea de a publica o carte cu performantele inregistrate de oameni i-a apartinut initial lui Sir Hugh Beaver, posesorul unei berarii din Irlanda, care comercializa bere de la firma Guiness.

Sir Baver discuta in contradictoriu cu colegii sai de vanatoare, cu privire la cea mai rapida pasare: fazanul auriu sau cocosul de mesteacan.

Un neasteptat best seller

N-a rezultat nicio concluzie, dar ideea a fost preluata ulterior de fratii gemeni Norris si Ross McWhirter, din a caror initiativa a aparut in 1955, pentru prima oara, ciudata carte intitulata The Guiness Book of Records, devenita in 1999 The Guiness Records, arata Infoniac.

La cateva saptamani de cand a intrat in Cartea Recordurilor, a murit (Foto)

Prima editie, din 1955, s-a tiparit in 197 de pagini, devenind o carte bine vanduta in preajma Craciunului. A doua editie s-a tiparit in decembrie, intrucat sarbatorile stimulau vanzarea, iar editorul a avut ideea s-o exporte in SUA. Numai acolo, s-au vandut cu ocazia Craciunului 70.000 exemplare.

A urmat reactualizarea an de an, Craciunul fiind un bun prilej comercial, mai ales pentru cei care doreau sa faca prietenilor un cadou-surpriza.

Astazi, cartea se tipareste in 100 tari ale lumii si se traduce in 23 limbi diferite. Tirajul in anul 2003 era de 100 de milioane de exemplare, iar oameni de tot felul se grabesc sa-si propuna performantele pentru a fi inregistrati.

Cateva recorduri romanesti

Fireste, nu lipseste nici Romania si poate cel mai impresionant record al tarii noastre il costituie inregistrarea "celei mai inalte cruci din lume amplasata pe un varf de munte".

Nu este greu de ghicit ca este vorba de Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, construita in anii 1926-1928, pentru a cinsti eroii cazuti in Primul Razboi Mondial.

Monumenul are 39,5 metri, se afla la altitudinea de 2.291 metri, este metalic si montat pe un soclu din piatra. In interiorul soclului, se afla candva generatorul de energie, care alimenta atunci 120 becuri, menite sa raspandeasca lumina pana departe.

Tot un record impresionant al Romaniei, mai putin cunoscut publicului, il constituie cea mai tanara fata care s-a lansat cu parasuta de la 4.000 metri: se numeste Valentina Mihanciu si, la data de 5 noiembrie 2007, cand era inregisrat recordul ei, avea varsta de 9 ani.

Un alt record cu care ne-am putea mandri a fost omologat la 20 august 2006, cand Cleopatra Stratan, cu dubla catetenie roamana si moloveneasca, in varsta de 3 ani, a sustinut un concert in fata unui auditoriu de 400 pesoane, fiind declarata cea mai tanara cantareata din lume.

De la Nicoleta Dobre la Nadia Comaneci

Alt caz interesant este al Aureliei Dobre, care a fost declarata la Rotterdam, in Olanda, cea mai tanara campioana absoluta la gimnastica din lume, la varsta de 14 ani si 352 de zile, pe 23 octombrie 1987. Concursul individual implica participarea la 4 aparate: barna, sarituri, sol si paralele inegale.

Tot o romanca, Laura Nicoleta Rites a inscris la 20 august 2001 un record unic: s-a lansat cu parasuta de trei ori de la 1.100 de metri, dupa ce suportase trei operatii pe cord deschis si, in plus, era insarcinata.

Cea mai in varsta castigatoare a maratonului a fost omologata in 2008, cand romanca Dita Constantina Tomescu, de 38 ani, a parcurs distanta de 42,195 km in 2 ore, 26 minute si 44 secunde, la Jocurile Olimpice din Biejing.

Protestul inedit care poate duce Timisoara in Cartea Recordurilor

Cel mai scump ziar din lume ne apartine tot noua. El s-a adjudecat la suma de 830.000 dolari, intr-o licitatie din Geneva. "Ziarul Zimbrulu si Vulurulu" a fost tiparit in luna mai 1858 si poarta pe el opt timbre "Cap de Bour" emise de Principatul Moldovei. De fapt, timbrele au fost determinante la stabilirea pretului licitatiei.

Este poate prea bine cunoscut si cazul Nadiei Comaneci, care a stabilit recordul celor mai multe note de 10 la Jocurile Olimpice: la numai 14 ani, a obtinut sapte asemenea note.

Numarul recordurilor este mare, iar natura lor foarte variata, unele bizare, altele insolite pe care nu le mentionez, desi toate isi au daca nu furmusetea, cel putin originalitatea lor.

Totodata, in Romania, la Brasov, a fost scrisa in 2008 cea mai lunga scrisoare catre Mos Craciun: 1.000 copii, cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani au scris atunci o scrisoare pe un sul de hartie, in lungime de 413 metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recorduri mondiale, #recorduri romanesti, #cartea recordurilor, #The Guiness Records, #The Guiness Book of Records , #cartea recordurilor