10 lucruri uimitoare despre animale

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 07:06
8119 citiri
10 lucruri uimitoare despre animale
Animaldanger

Regnul animal ascunde inca numeroase mistere chiar si pentru cercetatori. Daca vrei sa patrunzi totusi in misterioasa lume a necuvantatoarelor, citeste randurile de mai jos, pentru a afla cateva din dezvaluirile facute de oamenii de stiinta in ultima vreme:

1. Crocodilii inghit pietre

Conform livescience.com, sistemul digestiv al unui crocodil trebuie sa mistuie diferite mancaruri grele, de la broaste testoase, peste sau pasari la girafe, lei sau bivoli.

Pentru a veni in ajutor aparatului digestiv, crocodilii obisnuiesc sa inghita pietre destul de mari, care raman permanent in stomacurile lor. Despre aceste pietre se crede ca ii ajuta si la scufundari.

2. Laptele de balena este foarte gras

Acesta este de 10 ori mai gras fata de laptele uman, avand un continut de grasime de aproape 50%, ceea ce face ca puiul sa creasca, in medie, cu aproximativ 90 de kilograme pe zi.

3. Pasarile isi iau repere in calatoriile lungi

Porumbeii spre exemplu, care pot zbura mii de kilometri pentru a se intoarce fara dificultate in locul din care au plecat, se folosesc, dupa cum sugereaza un studiu, de repere de la sol ca sa gaseasca drumul cel bun.

4. Papagalii nu doar imita

Studii efectuate in ultimii 30 de ani converg catre ipoteza ca papagalii nu doar imita atunci cand "vorbesc" ci si inteleg anumite notiuni cum ar fi "acelasi", "diferit", "mic", "mare". In plus, una din cercetari arata ca intelegerea mecanismelor de vorbire ale acestora ar putea ajuta la dezvoltarea aceleiasi abilitati la roboti.

5. Pentru castori zilele sunt mai lungi iarna

Pe timpul iernii, castorii isi conserva energia evitand iesirile in aerul rece. Ei stau in vizuina lor din pamant si crengi folosind mancarea stocata in perioada verii sau depozitele de grasime din organism. Prin urmare, ei nu vad lumina multe saptamani, lucru care ii face sa aiba propriul lor ceas biologic, care le spune ca ziua ar avea aproximativ 29 de ore.

6. Puii de cartita nu sunt orbi

Desi pana nu demult s-a crezut ca ochii puilor de cartita au mai mult rolul de a percepe curentii de aer decat de a vedea, studiile efectuate in ultimii ani arata ca acestia chiar vad, dar ca nu le place sa simta lumina deoarece aceasta este asociata si cu faptul ca un pradator a patruns intr-unul din tunelurile lor.

7. Animalele sunt altruiste

Ideea ca animalele sunt preocupate numai de propria supravietuire este gresita. Multe specii de pasari spre exemplu dau dovada de altruism, ajutand confrati in unele situatii, prin gesturi cum ar fi oferirea unui semnal care anunta descoperirea unei surse de hrana.

8. Multi pesti sunt hermafroditi

Aceasta caracteristica, de a avea atat organe de reproducere feminine cat si organe de reproducere masculine, este mult mai intalnita la pesti decat la oricare alta specie de vertebrate. Unii dintre acestia isi schimba sexul in functie de modificarile hormonale sau de cele ale mediului inconjurator.

9. Girafele au un aparat circulator unic

Din cauza lungimii neobisnuite a gatului, inima unei girafe trebuie sa pompeze sange de doua ori mai puternic decat inima unei vaci pentru a iriga si creierul, iar vasele de sange sunt construite intr-un sistem mai complex, aceste doua aspecte facand ca girafele sa aiba un aparat cardio-vascular unic.

10. Elefantii au o memorie destul de buna

Elefantii au cel mai mare creier dintre mamifere, acesta cantarind, in medie, 5 kilograme. Si, desi memoria si inteligenta sunt destul de dificil de masurat, atat la oameni cat si la animale, mai multe studii au sugerat ca elefantii stau destul de bine la capitolul amintirilor, facand ca expresia "memorie de elefant" sa aiba corespondent in realitate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lucruri uimitoare animale, #ciudatenii animale , #cercetare