8 motive pentru care testele pentru determinarea IQ-ului sunt inutile

Marti, 28 Mai 2013, ora 09:15
21158 citiri
8 motive pentru care testele pentru determinarea IQ-ului sunt inutile
Foto: Listverse.com

Se pare ca IQ-ul unei persoane cu o inteligenta medie se situeaza undeva in jurul valorii 100. Cu toate astea, ultimele cercetari arata ca testele pentru determinarea IQ-ului nu sunt atat de relevante pe cat am fi crezut.

Listverse prezinta 8 dintre motivele pentru care ar trebui sa nu mai punem atat de mult pret pe aceasta valoare, demonstrand ca aceste teste rareori oglindesc realitatea.

Scopul initial nu a fost cel de a masura nivelul de inteligenta

Alfred Binet si Theodore Simon sunt cei care au elaborat prima data teste pentru masurarea capacitatilor verbale. Initial, acestea erau folosite pentru a descoperi copiii cu retard mintal. Apoi, in 1912, William Stern a folosit aceleasi metode pentru a compara varsta mintala a unui copil cu varsta lui cronologica.

Cu toate astea, se pare ca testele initiale erau elocvente si reale doar pentru scorurile foarte scazute, valori inregistrate in randul copiilor - acesta fiind si scopul lor initial. In plus, dupa varsta de 15 ani, se considera ca testarile nu mai reprezinta un etalon.

Astazi, cele mai populare teste pentru determinarea IQ-ului sunt Weschler si Standford-Binet. Unii specialisti, insa, le considera depasite pentru ca, cel putin in cazul valorilor inalte, pot fi inexacte. Oamenii de stiinta cred ca singura modalitate de a determina in mod corect IQ-ul unei persoane este de a creste gradul de dificultate a intrebarilor.

De ce nu sunt corecte

Majoritatea intrebarilor masura nivelul cunostintelor generale. Intentia era de a formula intrebari la care copiii cu varsta de 5 ani sa poata raspunda. Bineinteles, erau introduse si intrebari mai grele, care sa indice o capacitate mintala ridicata. Cu timpul, specialistii au incercat sa elimine incorectitudinea, insa s-au lovit de o alta problema.

Pentru un raspuns corect, pe langa cunostintele din sfera vocabularului, cititului si intelegerii vizuale, copiii ar fi trebuit sa cunoasca notiuni din mai multe culturi sau domenii. Un aspect care, din nou, nu oglindeste in mod corect capacitatile intelectuale reale.

Scorurile acestor teste nu ajuta evolutia unui copil

De cele mai multe ori, odata ce un astfel de test este realizat, parintii au tendinta de a le spune si copiilor rezultatul. Acest pas poate fi chiar nociv pentru dezvoltarea emotionala a copiilor. Pe langa faptul ca un scor mic nu inseamna neaparat ca nu este inteligent, copilul s-ar putea confrunta cu un sentiment de inferioritate, oglindit apoi in actiunile sale.

La fel se intampla si in cazul valorilor mari, atunci cand copilul incepe sa se laude si sa isi aloce merite poate nemeritate, atragand antipatia celor din jur.

Creativitatea nu poate fi masurata

Daca vei cauta pe Internet, vei descoperi valori ipotetice atribuite unor personalitati ca Albert Einstein si Leonardo da Vinci. Cum testele pentru determinarea IQ-ului au fost concepute de-abia la inceputul secolului XX, aceste valori sunt doar presupuneri bazate pe creativitatea acestor personaje sau pe importanta lor in istorie.

Insa creativitatea si priceperea in anumite domenii nu pot fi comparate sau apreciate astfel.

Viteza este irelevanta

Multe dintre testele IQ presupun o limita de timp. Asadar, viteza cu care raspunzi are o anumita pondere in rezultatul final. Cu toate astea, se stie deja ca Einstein, de exemplu, nu era un as al vitezei atunci cand vorbim despre raspunsurile pe care le oferea. Desi intotdeauna corecte, acestea veneau dupa o intarziere considerabila.

Astazi, in cadrul acestor teste, daca raspunzi corect, dar ceva mai tarziu, scorul tau va scadea cu cateva puncte. O consecinta nedreapta, intrucat viteza este o coordonata irelevanta in contextul testelor pentru depistarea nivelului nostru de inteligenta.

Nu putem avea incredere intr-un singur numar

In cadrul acestor teste, intrebarile masoara in general discipline stiintifice si matematice tocmai pentru ca acolo raspunsurile sunt in mod clar corecte sau gresite. Nu poate exista cale de mijloc, desi sunt o multime de alte domenii in viata de zi cu zi care necesita ingeniozitate sau spontaneitate, doua alte coordonate ale inteligentei.

De exemplu, Einstein a picat examenul de admitere la Scoala Elvetiana Politehnica, desi a luat cu brio examenele la stiintele exacte. Cu toate astea, rezultatele sale nu au fost unele satisfacatoare la Franceza, Italiana, Istorie si Geografie. Asadar, putem avea incredere intr-o singura valoare?

Testele de inteligenta nu sunt foarte bine definite

Ce masoara intr-adevar aceste teste? Pentru ce tip de inteligenta sunt ele definite? Pot masura creativitatea si, daca da, care sunt parametrii care compara o notiune destul de ambigua?

Testele pentru determinarea IQ-ului sunt inca incerte ca definire, asa ca nici nu pot oferi rezultate satisfacatoare in ceea ce priveste, de exemplu, capacitatile intelectuale ale sportivilor sau artistilor, acolo unde vorbim mai degraba de talent sau aptitudini.

O valoare mare a IQ-ului nu garanteaza o viata de succes

Toti am aflat povestea marilor personalitati ale lumii, al caror IQ a fost, intr-adevar, peste medie. Dar cat a contat acest aspect in proiectele lor? Era IQ-ul suficient pentru ca noi, astazi, sa ii trecem intr-o lista a oamenilor valorosi? De fapt, cel mai important este cum valorifici capacitatile mintale si inclinatiile cu care ai fost inzestrat.

IQ-ul tau si testarea acestuia raman doar la nivelul de notiuni inutile, atat timp cat nu sunt dublate si de alte calitati precum determinarea sau ambitia.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#teste IQ inutile, #inutilitate teste IQ, #test IQ importanta, #teste inteligenta rezultate, #origini teste inteligenta, #teste IQ gresite, #teste masurare inteligenta informatii , #cercetare