Acceleratorul de particule LHC va fi inchis in 2012

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 22:59
3680 citiri
Acceleratorul de particule LHC va fi inchis in 2012

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), aflat la granita franco-elvetiana, va fi oprit in 2012, pentru verificari si reparatii.

Anuntul a fost facut oficial la Novosibirsk, de Sergio Bertolucci, director de cercetare la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), precizeaza RIA Novosti.

Cel mai mare accelerator de particule din lume va fi inchis pentru un an, pentru verificari, reparatii si imbunatatiri.

In cadrul acestui vast program de cercetare, specialistii de la LHC, din peste 80 de tari, isi vor termina pana la finele lui 2011 cercetarile incepute domeniul energiilor inalte si cel al particulelor elementare.

Iuri Tihonov, director adjunct al Institutului de Fizica Nucleara din Rusia, a vorbit despre necesitatea construirii noului accelerator de particule, de aceasta data liniar, pentru ca specialistii in domeniu sa studieze, detaliile referitoare la supersimetrii si sa caute in continuare bosonul Higgs.

Aceeleratorul LHC va functiona totusi in 2012, el fiind format din mai mai multe sicrociclotroane, specialistii axandu-se in special pe cel din tunelul circular de 27 km, care poate atinge energii de pana la 14 TeV (doua fascicule de protoni accelerati la 7 TeV).

Astfel, Large Hadron Collider va trece la realizarea primelor ciocniri proton-proton la energia totala de 7 TeV, care marcheaza startul unui program ambitios de cercetari in vederea testarii si dezvoltarii Modelului Standard al particulelor elementare.

LHC va functiona pentru studierea proceselor de interactie rezultate in urma a 10 trilioane de ciocniri proton-proton cu energie totala de 7 TeV.

In aceasta perioada se au in vedere studierea particulelor produse la aceasta energie, inclusiv plasarea unor limite de masa pentru cautarea bosonului Higgs.

Si totusi exista o diferenta, intre Modelul Standard care nu poate preciza valoarea masei bosonului Higgs, desi prevede o valoare a acesteia mai mica de 186 GeV, dar determinarile facute cu fascicule incrucisate Large Electron-Positron (LEP), din acelasi tunel unde se afla acum LHC, indica o masa mai mica de 114 GeV.

Experimentele vor continua pana in 2016, timp in care LHC Collider va fi modernizat.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#LHC inchis 2012, #reparatii accelerator particule, #accelerator particule CERN , #cercetare