""
Ziare.com

Big Bounce vs. Big Bang - experiment pentru confirmarea gravitatiei cuantice

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 21:18

   

Big Bounce vs. Big Bang - experiment pentru confirmarea gravitatiei cuantice
Teoria gravitatiei cuantice nu a fost pana acum testata, iar fizicienii spera sa descopere semnaturi ale unor radiatii, studiind evaporarea unei gauri negre.

Fizicienii francezi si americani propun un experiment senzational - sondarea in cazul evaporarii unei gauri negre - care poate confirma sau infirma teoria gravitatiei cuantice in bucle, scrie Physorg.

Cercetatorii spera sa descopere emiterea de radiatii atunci cand gaurile negre se evapora, fapt care ar putea dezvalui urme ale gravitatiei cuantice, distincte de radiatiile de tip Hawking.

Coautorul studiului publicat recent in Physical Review Letters, Aurelien Barrau, de la Institutul National de Fizica Nucleara si de Fizica Particulelor (CNRS IN2P3), a declarat ca, pana acum, vreme de zeci de ani, fenomenele produse la scara Planck nu au putut fi testate.

Utilizand simulari Monte Carlo, prin folosirea unor algoritmi specifici, oamenii de stiinta au estimat circumstantele care vor permite descoperirea urmelor radiative in radiatia de fond a universului, in urma evaporarii unei gauri negre.

Opinia specialistilor este ca detectia nu va fi simpla, dar nici imposibila, fizicienii sperand ca intr-un viitor apropiat sa se reuseasca detectarea urmelor specifice in fundalul cosmic de microunde.

La ora actuala, tot mai multi fizicieni inclina spre ideea conform careia Universul s-a dezvoltat in urma unei implozii, Big Bounce, urmata de o explozie, totul petrecandu-se sub un cuantum de efecte gravitationale.

Teoria generalizata a lui Einstein (1916) nu evidentiaza explicit importanta structurii spatiu-timp si nici nu poate explica material influentele gravitationale puternice.

Teoria gravitatiei cuantice in bucle reprezinta o unificare a teoriei relativitatii generale cu conceptele fundamentale ale fizicii cuantice.

Daca este adevarata aceasta teorie atunci timpul s-a extins inainte de explozie evoluand in directia unei implozii catastrofale, urmand reversul procesului- explozia.

Astfel s-a putea rezolva reconcilierea dintre relativitatea generala a lui Einstein si mecanica cuantica initiata de Planck, Schrodinger si Heisenberg.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2503 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Big Bounce vs. Big Bang - precizari suplimentare

Inca din vara lui 2011, un grup de cercetatori de la Penn State Institute for Gravitational Physics and Geometry (Statele Unite) a incercat sa raspunda la aceasta intrebare... potrivit unui nou model matematic dezvoltat de fizicieni.
Universul nostru s-ar fi nascut in urma colapsului unui univers precedent, iar originea ar trebui sa fie imaginata mai mult ca un ricoseu al materiei decat ca o explozie.
Prin intermediu datelor extrapolate dupa modelul Loop Quantum Gravity, “masina matematica a timpului" pusa la punct de cercetatorii americani le-a permis acestora sa elaboreze o noua teorie care combina relativitatea generala cu ecuatiile fizicii cuantice necunoscute in vremea lui Einstein.
Intorcandu-se in timp, oamenii de stiinta au identificat un moment in care Universul ar fi posedat un volum minim (diferit de zero) si un maxim de energie (non infinita) dincolo de care forta gravitationala ar deveni puternic repulsiva.
Este vorba de prima descriere matematica in scopul stabilirii existentei unui Big Bounce si a deducerii proprietatilor starii cuantice a universului primitiv(timpuriu) din care s-ar fi nascut cel actual.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor