Bosonul Higgs, descoperit la CERN? (Video)

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:08
8373 citiri
Bosonul Higgs, descoperit la CERN? (Video)

In lumea stiintifica internationala se vehiculeaza deja zvonul conform caruia bosonul Higgs, prezis de Modelul Standard al fizicii particulelor elementare, a fost detectat in urma a doua experimente independente efectuate de cercetatorii de la CERN.

Zvonurile au fost alimentate de doua experimente recente din cadrul LHC, de la CERN, unde cercetatorii au gasit dovezi certe ale existentei particulei lui Higgs, cu o masa de 125 GeV, se precizeaza intr-un articol aparut in Nature.

Este o veste incurajatoare pentru fizica particulelor elementare, deoarece, daca este adevarat, sunt favorizate modelele supersimetrice, care presupun gasirea si a altor particule grele. Bosonul Higgs este considerat veriga lipsa din Modelul Standard al fizicii particulelor, din care se presupune ca au derivat toate particulele cu masa.

Zvonurile sunt prezentate pe blogul Not Even Wrong, al cercetatorului Peter Woit, care dezvaluie ca in cazul experimentului ATLAS a fost observat un semnal al particulei Higgs cu valoarea de 125 GeV si un nivel de semnificatie de 3,5 sigma - parametru utilizat in statistica, pentru evaluarea probabilitatii ca un eveniment sa se produca altfel decat din intamplare.

In prezent, valoarea de 3 sigma reprezinta faptul ca este suficient pentru a dovedi posibilitatea existentei bosonului Higgs, dar este nevoie de atingerea valorii de 5 sigma pentru a confirma descoperirea reala a celebrei particule.

Directorul experimentului ATLAS, fizicianul Bill Murray, a declarat pentru "Nature" ca nu doreste sa comenteze zvonurile care au inflamat deja comunitatea oamenilor de stiinta, motivand ca experimentele sunt in curs de desfasurare.

Rolf Heuer, directorul general al CERN, le-a transmis fizicienilor care lucreaza la cele doua experimente sa fie mai rezervati in declaratii, fiind totusi increzator in descoperirea de senzatie a bosonului Higgs. El a precizat ca raportul final al cercetarilor va fi dat publicitatii in data de 13 decembrie 2011.

La aceasta ora, se estimeaza ca ar exista cinci tipuri de camp Higgs - fiecare cu un boson Higgs asociat. Pentru a putea detecta un boson Higgs in laborator, trebuie creat unul real, in loc de unul virtual. Prin ciocnirea particulelor cu antiparticule pot fi generate energii de valori foarte ridicate. In urma acestor interactiuni rezulta produsi secundari ai dezintegrarilor subatomice, care pot reprezenta indicii ale faptului ca poate fi creat un boson Higgs.

Bosonul Higgs este ultima particula prezisa de Modelul Standard al particulelor elementare, care nu a fost inca observat experimental. Modelul Standard este de peste patru decenii cea mai precisa teorie, necontrazisa de niciun experiment si ale carei predictii au fost toate confirmate de experimentele realizate ulterior.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...