Ziare.com

Care sunt tarile cu cea mai mare populatie?

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 19:13

   

Care sunt tarile cu cea mai mare populatie?
Pe cea mai inalta treapta a Top 10 privind tarile cu cea mai mare populatie se afla, cum era de asteptat, China, acolo unde locuieste mai mult de o cincime din totalul populatiei Pamantului. China a dat nastere celei mai vechi civilizatii din lume si are o istorie ce dateaza din urma cu 3.500 de ani.

Prima masurare a numarului populatiei dupa preluarea statului de catre comunisti a avut loc in 1953. La acea data, populatia Chinei era de 582.600.000 de locuitori, pentru ca acum, China sa inregistreze o crestere anuala a populatiei de aproape 11 milioane de oameni. China este primul stat care a trecut pragul de un miliard de persoane.

India este pe locul doi si numara in jur de un miliard o suta de milioane de locuitori. Este o tara tanara, care numara 560 milioane de persoane cu varste sub 25 de ani. Desi a reusit sa stapaneasca demografia, India cunoaste o crestere continua de locuitori. Populatia indiana creste cu in jur de 19 milioane de indivizi pe an. Se estimeaza ca India va deveni tara cu cel mai mare numar de locuitori in jurul anului 2035.

Statisticile afirma ca Statele Unite ale Americi au atins in 2006 cifra de 300 milioane de locuitori, ocupand treapta a treia a podiumului nostru. Adevaratul record consta in faptul ca SUA reprezinta singurul stat puternic industrializat care a inregistrat cresteri masive ale populatiei, toate celelalte confruntandu-se cu scaderi care mai de care mai dramatice.

Urmeaza cea mai mare tara islamica, avand o populatie care depaseste 200 milioane de locuitori, Indonezia fiind si cel mai mare arhipeleag din lume, alcatuit din peste 13.000 de insule. Rata nasterilor este de 19,65 la 1.000 de locuitori, iar rata mortalitatii de 6,25 la 1.000 de locuitori.

Pe locul cinci este Brazilia, a carei populatie este compusa din grupari etnice si rasiale diverse. O pondere de 77 la suta este reprezentata de albi, 13 la suta de pardo, adica brunii, 6 la suta de negri, 2 la suta din asiatici, iar 2 la suta sunt reprezentanti ai populatiei indigene. In perioada de stapanie portugheza, aproximativ 700.000 de colonisti din Portugalia si peste 2 milioane de sclavi adusi din Africa au populat teritoriul actual al Braziliei.

Celelalte locuri din top sunt ocupate, in ordine, de Pakistan, Bangladesh, Rusia, Nigeria si Japonia, unde numai zona metropolitana Tokyo avea in 2005 aproximativ 35 milioane de locuitori, depasind Ciudad de Mexico si New York, amandoua cu aproximativ 19 milioane de locuitori.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 56476 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"tarile cu cea mai mare populatie?" ... ???!!!

pai ... e numa' una, "cu cea mai mare populatie" ...

ANAL FA BET?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor