Ce nici prin cap nu ti-a trecut despre propriul creier

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 12:08
5980 citiri
Ce nici prin cap nu ti-a trecut despre propriul creier
Foto: huffingtonpost

Creierul a fascinat dintotdeauna si a generat intrebari, iar cercetatorii au facut progrese semnificative in intelegerea modului in care functioneaza acest organ. Cu toate acestea, au mai ramas insa multe mistere privitoare la creierul uman, chiar daca multe mituri au fost desfiintate.

Huffington Post a cules cele mai recente descoperiri care arata cat de complex este el.

1. Creierul contine grasime in proportie de 60%

Potrivit doctorului Michael Green, cercetator in cadrul Universitatii Aston, creierul uman contine grasime in proportie de 60%. Iar pentru a functiona optim, creierul are nevoie de grasime luata din alimente (ca sa mentina acel procentaj). Un consum mic de grasimi poate duce la tulburari neurologice, astfel ca cei care tin diete trebuie sa fie foarte atenti si sa intrebe un specialist, pentru a nu risca sa aiba astfel de probleme.

2. Bacteriile intestinale pot afecta functionarea creierului

Conform unor noi cercetari, bacteriile intestinale pot afecta dezvoltarea creierului si comportamentul de la maturitate. Aceste bacterii, care influenteaza modul in care organismul foloseste vitamina B6, isi pot lasa amprenta prin boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, sau prin tulburari legate de dezvoltare, precum autismul.

3. Creierul ar putea avea o "busola" interna

Conform unei cercetari realizate in cadrul Scolii de Medicina de la Universitatea Massachusetts, oamenii ar putea avea o "busola" interna, care i-ar ajuta sa se orienteze fara indicatiile date de un aparat cu un astfel de rol. Studiul a aratat ca fluturii monarh au un simt intern al directiei care ii ajuta sa ajunga dintr-un punct in altul chiar si in absenta luminii, ghidandu-se doar dupa campul magnetic al Terrei.

Si, pentru ca oamenii au o gena similara uneia pe care o au acesti fluturi, este posibil ca si noi sa avem o asemenea acuitate, de a simti campul magnetic si de a ne ghida dupa el.

4. Creierul are capacitatea de a se modifica si la maturitate

Pana acum cateva decenii se credea ca acest organ este mai mult static dupa ce omul ajunge la maturitate, insa, cateva cercetari au aratat ca el are in continuare capacitatea de a se schimba din punct de vedere fizic sau de a creste, numai ca aceste modificari sunt asociate, in mare, cu invatarea de lucruri noi si cu ranile traumatice.

De asemenea, si meditatia si exersarea creierului pot spori maleabilitatea acestuia si, in plus, pot ajuta la incetinirea declinului cognitiv.

Neruoplasticitatea este insa deocamdata un concept relativ nou, iar cercetarile legate de acestea sunt inca limitate.

5. Creierul unui copil de trei ani este mai activ decat al unui adult

Conform unor rapoarte, creierul unui copil de trei ani este de doua ori si jumatate mai activ decat al unui adult, si asta deoarece aproape fiecare experienta este noua pentru el. In primii trei ani de viata, in creierul unui copil se "construiesc" aproximativ un trilion de sinapse.

6. Creierul uman percepe subiectiv timpul

Perceperea timpului se modifica in functie de cat de aproape sau de departe este un eveniment. In cadrul unui studiu, mai multor voluntari li s-a cerut sa estimeze timpul de care a fost nevoie pentru ca un punct sa se apropie de ei, precum si timpul necesar pentru ca acesta sa se departeze.

Cercetatorii au avut grija ca punctul sa se deplaseze cu aceeasi viteza, insa, subiectii au simtit ca timpul a trecut mai repede atunci cand punctul se apropia de ei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#descoperiri creier, #inedit creier, #studii uman, #cercetare creier , #cercetare