Cercetatorii din Cluj au realizat un echipament prin care se obtine apa potabila din balti

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 09:50
3362 citiri
Cercetatorii din Cluj au realizat un echipament prin care se obtine apa potabila din balti
Foto: Arhiva Ziare.com

O echipa de cercetatori din Cluj a realizat un echipament mobil prin care apa reziduala este purificata, putandu-se obtine apa potabila din balti sau fantani colmatate dupa inundatii.

Calin Tomoiag, membru al echipei de cercetatori clujeni, a declarat, joi, ca noul echipament este compact, nu are dimensiuni foarte mari, nu are consumabile costisitoare, dedurizeaza apa, elimina manganul si fierul, reduce nitratii si nitritii, dar si bacteriile.

"Am depus anul trecut, prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest Cluj, la un organism finantat de catre Comisia Europeana, la Bruxelles, trei proiecte, acestea fiind declarate finantabile, cu sume cuprinse intre 37.000 de euro si 60.000 de euro, in cadrul carora am dezvoltat un echipament romanesc pentru tratarea si purificarea avansata a apei.

Acesta poate fi folosit in mici ferme de animale, in gospodariile populatiei din mediul rural, unde apa din fantani contine nitriti care sunt cancerigeni, dar si de catre ISU in zonele in care au avut loc calamitati naturale, inundatii, unde fantanile sunt colmatate, nu mai exista surse de apa, astfel ca se poate trata apa din balti si se ofera apa potabila.

Echipamentul este mobil, compact, avand dimensiuni de 1,50x 1,2x 0,80 m, nu are consumabile costisitoare, dedurizeaza apa, elimina manganul si fierul, reduce nitratii, nitritii dar si bacteriile obtinand, in final, o apa potabila, de puritate ridicata", a spus Tomoiag.

Potrivit acestuia, echipamentul poate fi transportat in diverse zone unde situatia o impune si pastreaza parametrii de iesire indiferent de calitatea apei de intrare, debit sau presiune.

"Functioneaza in regim automat, softul este scris de noi, electronica este facuta de noi, are o capacitate de 800 de litri pe ora, dar putem sa ajungem si la 2.000 de litri pe ora.

Un astfel de echipament incercam sa il producem la un pret de sub 2.000 de euro si avem capacitatea de a realiza doua-trei asfel de echipamente pe luna", a explicat cercetatorul clujean.

Polimerul care dezinfecteaza apa

In cadrul proiectelor este testata si eficienta unui polimer, brevetat de parteneri italieni, care dezinfecteaza apa avand efect asemanator clorului, dar care se dezintegreaza complet in apa si nu lasa urme nocive, o purifica dupa care dispare.

"Ne preocupa si recuperarea apei provenita din dejectii de la fermele de vaci si reutilizarea ei pentru spalat grajdurile. De asemenea, o alta tema se refera la balegarul rezultat de la ferme de animale care este colectat si folosit ca ingrasamant natural, fiind bogat in nutrienti, dar si de contaminanti biologici, cum sunt E-coli, salmonela, viermi intestinali, giardia.

Daca noi reusim sa demonstram ca polimerul este eficient in dezinfectia apei, ne putem gandi la o dozare suplimentara, astfel incat sa dezinfectam si gunoiul de grajd, care sa se intoarca pe camp plin de nutrienti, dar lipsit de contaminantii biologici", a explicat Calin Tomoiag.

Un alt proiect al cercetatorilor clujeni se refera la reducerea poluantilor din apa reziduala rezultata prin procesarea carnii la un producator de mezeluri din judetul Cluj.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cercetatori apa potabila balti, #cercetatori clujeni apa potabila , #cercetare