Daca stii limbi straine nu inseamna ca esti si foarte inteligent

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 08:24
8382 citiri
Daca stii limbi straine nu inseamna ca esti si foarte inteligent

Multa vreme s-a acreditat ideea ca poliglotii sunt oameni mai inteligenti decat ceilalti si cunoasterea mai multor limbi este posibila numai datorita unei inteligente superioare. Asemenea concept mai persista si astazi in societate.

Dar cercetatorii scotieni de la Universitatea din Abertay au dovedit ca insusirea limbilor straine nu este neaparat legata de inteligenta, scrie Medvesti.

Exista in mediul rural persoane dotate cu o inteligenta sclipitoare, care nu cunosc decat propria limba materna.

Se cunosc cazuri din Evul Mediu, cand principi si voievozi dovedeau o inteligenta de exceptie in pregatirea si organizarea bataliilor, repurtand victorii numai datorita tacticii lor desavarsite, fara sa fie nici poligloti si nici scolarizati in acest scop.

S-a vorbit adesea de cazul uimitor al unor persoane nestiutoare de carte, bineinteles nici de limbi straine, care reusesc, numai datorita inteligentei lor de exceptie, sa efectueze calcule destul de complicate, cu rezulate adesea uimitor de exacte.

Pe de alta parte, exista adesea chiar in lumea diplomatica persoane cultivate, care vorbesc fluent mai multe limbi, dar care, prin modul cum actioneaza, demonstreaza o inteligenta, daca nu precara, in orice caz discutabila.

Cunoasterea unei limbi straine: Afla-i beneficiile!

Cercetatorii de la Abertay au reusit sa efectueze teste semnificative pe grupuri de persoane, impartite in trei categorii: poliglotii, cunoscatorii a doua limbi si cei care nu cunosc decat limba materna.

Prin mijloace specifice, care permit aprecierea inteligentei dupa teste, s-a constatat ca modul cum au reactionat acestia la probele de inteligenta nu avea nicio legaura cu numarul de limbi cunoscute.

Cunoasterea limbilor straine faciliteaza accesul la cultura generala, la un anumit gen de relatii sociale, la insusirea cunostintelor de speciaitate, dar nu poate dovedi un grad superior de inteligenta.

Totusi, cercetatorii au stabilit ca invatarea limbilor straine are efecte deosebite in pastrarea memoriei, indeosebi la persoanele in varsta. Acestora li se recomanda chiar sa invete o limba straina sau o noua limba straina, atunci cand considera ca memoria incepe sa oboseasca, iar mecanismele creierului dau semne de degradare.

Obiceiul de a memora cuvinte straine, de a se familiariza cu o noua topica si o noua sintaxa, chiar si exerctiile de pronuntie intr-o alta fonetica decat cea cunoscuta ne pot permite sa pastram o minte limpede la varste inaintate si sa protejam creierul de degradarea intelectuala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#limbi straine inteligenta, #poligloti inteligenta , #cercetare