Ziare.com

De ce nu ne-am tras din maimuta, cu par cu tot?

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 12:34

   

De ce nu ne-am tras din maimuta, cu par cu tot?
Oricat de banala ar parea, problema parului care a disparut de pe corpul nostru pe masura ce am devenit oameni este inca fara raspuns. Mai mult decat atat, asupra acestei probleme cercetatorii au formulat sapte teorii, niciuna neputand sa se impuna ca fiind cea adevarata.

Teoria selectiei prin atractie sexuala

Insusi Charles Darwin credea ca lipsa parului de pe corp a intensificat atractia sexuala, stimuland proliferarea speciei, conform factroom. Este posibil ca, pe parcursul evolutiei, indivizii cu mai putin par pe corp sa-i fi eliminat astfel prin selectie pe cei acoperiti cu par mult si mai putin atragatori.

In sprijinul acestei idei vine si faptul ca femeia este cea mai lipsita de par pe corp, ea fiind principalul partener care trebuie sa atraga sub aspect sexual.

Teoria termoreglarii

Aceasta teorie porneste de la observatia ca primele trepte de evolutie a speciei au inceput in zona cuprinsa intre paralela 15 la nord de ecuator si paralela 15 la sud de ecuator. Prin urmare, disparitia parului ar putea fi rezultatul adaptarii la un climat cald.

De observat ca alte mamifere din aceeasi zona climatica vanau noaptea, pe racoare, in timp ce oamenii, neavand adaptata vederea pentru vanatul pe intuneric, erau nevoiti sa vaneze ziua, pe caldura. Este o explicatie cat se poate de plauzibila.

Teoria dezvoltarii cerebrale

Un par bogat pe tot corpul echivaleaza cu haine groase, care, purtate pe canicula, ar mari simtitor riscul de accident cerebral, mai ales in timpul urmaririi vanatului sau refugierii in fata atacatorilor.

Omul primitiv urma sa-si faca selectia din doua variante: ori ramane cu creierul subdezvoltat, ca sa nu se expuna accidentelor, ori supravietuiesc doar cei mai putin imbracati in blana lor.

Teoria unui accident genetic

Desi ideea accidentului genetic este preferata de multi cercetatori, ea este cel mai putin argumentata. Accidentul genetic se putea produce usor printr-o mutatie neprevazuta, dar asupra motivelor plauzibile care ar putea duce la asemenea accident nu s-a pronuntat inca nimeni. Simpla explicatie ca accidentele se pot produce si fara motive pare nesatisfacatoare.

Teoria protectiei de paraziti

Pana in secolul trecut, tinerii inrolati in armata erau, inainte de toate, tunsi. Se stie ca masura avea in vedere protectia de paraziti, in conditiile in care unitatile militare nu puteau inca asigura toate conditiile de igiena de astazi.

Este foarte posibil ca, in starea sa primitiva, omul sa se fi autoselectat, atunci cand grupe intregi de indivizi parosi nu rezistau in fata insectelor si, mai ales, in fata molimelor raspandite de acestea.

Teoria omului imbracat

Omul a inceput sa se imbrace nu numai ca mijlioc de protectie impotriva frigului, ci si impotriva altor factori ai mediului. Pe masura insa ce si-a insusit tehnica de confectionare a imbracamintei, parul de pe corp a inceput sa dispara treptat, organismul simtind inutilitatea lui.

Experiente facute pe mai multe generatii de maimute au aratat ca, pe masura acoperirii lor cu haine, parul de pe corp se rareste.

Acelasi lucru s-a observat si pe unele specii de caini, dar aceste cateva cazuri experimentale nu pot constitui argumente de netagaduit intr-o sustinere stiintifica. Ideea ramane doar sub forma de ipoteza.

Teoria descinderii din mediul acvatic

In mod paradoxal, aceasta explica cel mai bine disparitia parului, dar este cea mai putin plauzibila, din punct de vedere al evolutiei. Exista, totusi, dovezi ca, in stadiul primitiv, au existat maimute acvatice. Daca este asa, atunci, pierderea parului ar fi explicabila, deoarece apa intretine formarea stratului de grasime subcutanata, nu si a parului.

Nimic nu argumenteaza insa ca omul a evoluat dintr-o asemenea maimuta, adaptata mediului acvatic. Aceasta teorie trebuie avuta in vedere numai pentru evidenta, putandu-se confirma in cazul cand descoperiri ulterioare ar scoate la iveala noi argumente, inca necunoscute.

Concluzie

Se desprinde concluzia ca ne aflam pe un teren cu multe ipoteze, toate plauzibile, dar niciuna certa. S-ar putea ca cercetarile ulterioare sa elimine unele din ele si sa ramanem cu mai putine.

S-ar putea ca, in final, sa cada toate ipotezele actuale, iar cercetarile sa dea peste una noua, inca nestudiata si chiar necunoscuta.

Una din ele ar fi respingerea teoriei evolutiei - ceva foarte la moda astazi - in fata careia intreaga problema ia conotatii noi si, bineintele, par noi ipoteze.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Teoria termoreglarii este cea corecta.

Dovada o constituie faptul ca africanii au si mai putin par corporal decat caucazienii sau mongolii.

 

In perioada marii glaciatii,omul a fost nevoit sa se imbrace,

In acest caz parte din par nu a mai fost nevoie sa fie prezent.
Totusi omul pastreaza in ADN-ul lui structura cresterii parului, da.....uhjn par mic si foarte rar. populatia din zona calda a gloguli, stabila acolo de sute de mii de ani,a lepadat parul.

Capul, are par nefiind protejat cu haine ca si restul corpului. Chelia este o afectiune.

Teoria autoreglarii termine consider ca este valanila.

 

par

dar parul pubian si cel de la subrat??? cum de au ramas?

Raspuns .

Findca acele parti apartin sistenului endocrin si nu tesutului epitelial.

Dl. Pitigoi,

nu va lasati ademenit de aceste teroi, parul n-a disparut, este, dar nu se vede. De ex., in cazul nostru, al romanilor, unde ar sta atatea paduchi daca nu am fi parosi?

 

pentru Acinol

parul este productiune cornoasa a pielii; si de parul de pe piept si de parul de pe picioare e responsabil tot testosteronul!

 

raspunsul e oarecum in titlu

Cind ne-am tras din maimuta, parul era incilcit in niste tufe si a ramas pe loc. Asa ne-am tras.
Salutari, darwinisti de ocazie. Datul cu parerea e sport national.
Adica cum, bai geneticieni de doi lei, astia prezinta niste teorii lansate de oameni de stiinta specialisti in domeniu si voi ne aratti in comentarii cit sinteti de destepti? Bleah...

 

Ce ne facem daca savantii aia nu citesc Ziare.com?

Scrie-le, domnule, sa nu moara prosti...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor