Ziare.com

Depasirea vitezei luminii - descoperire revolutionara sau eroare? Vezi opiniile cercetatorilor

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 14:54

   

Depasirea vitezei luminii - descoperire revolutionara sau eroare? Vezi opiniile cercetatorilor
Cercetatorii de la CERN au cronometrat deplasarea particulelor subatomice, neutrini, si au descoperit ca acestia se deplaseaza mai rapid decat lumina. Joi, conform declaratiilor de presa facute de specialistii de la CERN, neutrinul se deplaseaza cu o viteza de 186.282mile/secunda (299.792 km/secunda), peste valoarea vitezei luminii in vid, scrie Physorg.

Fizicienii de la CERN doresc verificarea rezultatelor obtinute de ei. James Gillies, purtatorul de cuvant al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara, a precizat ca particulele subatomice au parcurs distanta de 454 mile (730 km) cu o viteza superioara vitezei luminii in vid.

Conform asteptarilor, in lumea fizicii inca nimeni nu se grabeste sa rescrie celebra ecuatie a lui Einstein E=mc2. Vineri a avut loc conferinta de presa si webcast-ul deschis, referitor la neasteptata descoperire facuta in urma experimentului Opera, de catre specialistii de la CERN.

In cadrul experimentului efectuat in acceleratorul de particule de la CERN, au fost lansate peste 15.000 de particule neutrino, intre Geneva si Gran Sassa, particulele ajungand la destinatie cu 60 de nanosecunde mai repede decat ar fi ajuns lumina, depasind valoarea vitezei luminii cu 0,0025%.

OPERA - Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus - considera ca au verificat rezultatul in mod repetat. Alvaro de Rujula, de la CERN, a comentat rezultatele: "daca acest studiu se confirma, atunci inseamna ca nu am inteles nimic despre nimic; acest rezultat pare de necrezut".

John Ellis, un alt fizician de la CERN, a adaugat: "inainte sa-l aruncam pe Einstein pe rug, ar trebui efectuat un experiment independent". Antonio Ereditato a marturisit ca a avut aceeasi reactie de soc atunci cand a vazut rezultatele, precizand ca "dupa ce am discutat rezultatele timp indelungat alaturi de colegii mei, am hotarat sa le publicam, pentru ca acestea sa fie verificate si de alti cercetatori".

Reactiile oamenilor de stiinta

Reactii din partea oamenilor de stiinta nu au intarziat sa apara. Fizicianul Alan Kostelecky de la Universitatea Indiana, care a lucrat pe acest concept mai bine de 25 de ani, a declarat ca "este o descoperire revolutionara in cazul in care va fi confirmata".

Stephen Parke, teoreticianul de la Fermilab, Chicago a precizat ca "noua descoperire este un soc, si va provoca probleme noi, daca este adevarata". Chiar daca aceste rezultate sunt confirmate, ele nu vor schimba deloc modul in care traim sau modul in care functioneaza lumea. Aceasta constatare va modifica fundamental intelegerea noastra a modului in care functioneaza universul, este opinia tuturor fizicienilor. "Fizica se bazeaza pe celebra formula a lui Einstein, fiind baza pentru fizica moderna, si a fost perfecta pana acum", a declarat John Ellis de la CERN.

Neutrinii s-au deplasat pe cei 700 km cu 60 de nanosecunde mai rapid decat lumina, marja de eroare calculata fiind de 10 nanosecunde (o nanosecunda = o miliardime de secunda). Cei de la Fermilab au realizat in 2007 un experiment asemanator, ajungand la rezultate comparabile.

Fizicianul Brian Greene, de la Universitatea Columbia, considera ca teoretic neutrinii se pot deplasa cu viteze diferite in functie de energia pe care o poseda. Phillip Schewe, director la Institutul de Cuantica din Maryland, a declarat ca au studiat neutrinul si antiparticula proprie in cazul Soarelui.

Jenny Thomas, profesor de fizica la University College din Londra, a declarat ca "trebuie sa existe o explicatie mai simpla pentru interpretarea rezultatului european".

Specialistii de peste Ocean, de la Fermilab, vor incerca sa verifice rezultatul cercetatorilor de la CERN, dorind repetarea masuratorilor in cazul neutrinilor. Drew Baden, presedinte al departamentului de fizica de la Universitatea din Maryland, a declarat ca "este mult mai probabil ca rezultatele CERN sunt urmarea unor erori de masurare, deoarece neutrinii sunt dificil de urmarit".

Tot in acest an, rezultatele unui experiment realizat de cercetatori de la NASA impreuna cu cei de la Universitatea Stanford, California, au confirmat cu mare precizie cele doua postulate ale lui Albert Einstein. Denumit Gravity Probe B, acest experiment, unul dintre cele mai lungi experimente desfasurate de NASA, a utilizat patru giroscoape utra-exacte aflate la bordul unui satelit pentru a masura efectele acestei teorii despre gravitatie.

In 1905, Einstein a emis doua postulate, care constituie punctul de pornire al teoriei relativitatii restranse (speciale). Cel de-al doilea postulat afirma ca: viteza luminii in vid are aceeasi valoare in toate sistemele de referinta inertiale si in toate directiile, nedepinzand de miscarea sursei de lumina sau a observatorului.

Specialistii francezi, sceptici

Viteza luminii in vid reprezinta viteza maxima de transmisie a oricarei interactiuni, avand valoarea de 3x10 la puterea 8 metri/secunda. Francezii sunt insa putin sceptici referitor la noua descoperire.

"Daca este adevarat, aceasta este o bomba pentru fizica" spune Thibault Damour, specialist in teoria relativitatii la IHES -Institut des Hautes Etudes Scientifiques in BURES-sur-Yvette, scrie LeFigaro.

Astfel, s-au adus in discutie rezultatele echipei cercetatorilor de la INSA - Institutul de Fizica Nuclera, din Lyon, referitor la neutrinii superluminosi. Stavros Katsanevas, director adjunct al IN2P3 - Institutul National de Fizica Nucleara si Fizica particulelor la CNRS, considera ca specialistii de la CERN au sperat sa se insele asupra rezultatului, dar inca nu este gasita fisura din cadrul experimentului.

Studiul amanuntit al fizicienilor de la Lyon a fost deja publicat pe arXiv-CNRS. Parerea specialistilor francezi este ca nimic nu este de neconceput, neexistand nici o teorie tabu in domeniul stiintei, FIZICA exista si dincolo de cadrul crest de Einstein, insa excesul de viteza determinat in cadrul experimentului OPERA este prea mare ca sa fie adevarat, precizeaza LePoint.

Majoritatea fizicienilor sustin ca este vorba despre o greseala de masurare. Alan Kostelecky, teoretician la Universitatea din Indiana, a comentat: "o veche zicala a fizicii spune ca afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare", scrie Sciencemag.

Chang Kee Jung, de la Universitatea Stony Brook din New York, a declarat ca: " pot sa pun pariu ca este vorba despre o greseala sistematica a studiului,..., mi-as paria casa ca despre asta este vorba". Interesant ar fi refacerea experimentelor din anii 1980, legate de "fotonii gemeni", care constau in emiterea a doi fotoni, pe doua directii diferite de aceeasi sursa, fiind vorba de un cuplaj al particulelor, si revizuirea "coerentei cunatice". Opinia mea despre acest nou experiment de la CERN este ca ar fi vorba de neutrin si mai ales de transformarea in leptonul asociat, si/sau de antiparticula corespunzatoare, sau poate de al patrulea tip de neutrin netedetectat, gen experimentul MiniBooNe de la Fermi Lab 2002, sau cel de la LANL - Los Alamos National Laboratory.

Astfel, o revizuire critica a notiunilor de spatiu si timp, pe baza unei analize profunde a faptelor experimentale si teoretice de care dispunea fizica la ora actuala, va permite elaborarea de noi teorii.


Plus vite que la lumiere? de sciencesetavenir
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6699 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se stie cine este vinovatul...

Pentru a preveni eventualele reactii ale uselistilor turbati, o spun de acum: principalul vinovat pentru depasirea vitezei luminii este dictatorul Basescu...Bineinteles de acest lucru nu este straina gasca porocalie Boc, Udrea, si ceilalti...Trebuie dati jos ca sa nu se mai intample asa ceva vreodata...

 

Antoane , tu stai bine cu capul ??

eu am intrat pe acest articol atit de important, sperind ca voi gasi la comentarii o MINTE de fizician roman luminata si cind-colo dau de tine;..."gresala genetica"...ce cauti tu Omule pe aici ???...cauta "balariile" in alta parte.

q.e.d.

Draga Melody, daca il citesti mai jos pe ambidextru (daca il intrebi ce inseamna asta nu cred ca stie) vezi ca am avut dreptate. Am vrut sa ma distrez putin si eu, omule...In rest, eu sunt convins ca exista particule care pot depasi viteza liminii...poate pentru ca as vrea sa ma intorc in trecut sa schimb ceva...dureros pentru mine acum...O zi buna!

... poate asistam la aspectul unei noi dimensiuni

... mi-am amintit, ce scria Eddington in cartea sa Space,time and gravitation(vezi si plagiatul lui Einstein vs. Eddington...)consider ca th lui Einstein este numai un aspect al unei alte dimensiuni, iar eu spun ca poate distorsionata datorita deformarii naturii realitatii!!!.
...sau poatese confirma unele din ideile lui Ernst intrigat de zborul unei muste non-euclidiene... sau poate si aici noi prin anii 80 eram f buni teoreticieni... leptonul neutru sari fuga... fuguta pe o alta linie de univers.
Oricum asa cum previzionam Fizica mai are multe de spus si vom asista la dezvaluiri surprinzatoare cunoscute deja si nu la descoperiri senzationale!

http://florinoprescu.blogspot.com/2011/04/cauzalitate.html

Distanta lui Planck si legat ombilical, timpul lui Planck, sint legate, de asmenea ombilical, de prima vibratie din univers ( vibratie care a si definit universul).Prin urmare, pentru un observator aflat in univers, este imposibil de conceput evenimentele petrecute pe parcursul desfasurarii primului proces cauza-efect, pentru ca efectul a fost crearea insusi universului.Mai exact acest prim proces cauza-efect s-a desfasurat in afara universului, avind insa ca efect crearea ( creatie care a durat cit timpul lui Planck) a unui univers primar mare cit distanta lui Planck. Primul proces cauza-efect a fost in esenta primul proces de rezonanta care a permis si sustinut transferul de energie intre creatorul universului si universul in procesul lui de nastere. Asa trebuie inteles Timpul, ca fiind : atit cit ii trebuie cauzei sa se transforme in efect. Timpul asa s-a nascut, odata cu primul efect cunoscut, iar acest prim efect cunoscut este insusi universul.Cauza se afla in afara universului, prin urmare atita vreme cit sintem in univers ne va fi imposibil sa ne inchipuim acest prim proces cauza-efect.
Ii cunoastem efectul: universul in care traim.
Teoria Big-Bang trebuie inlocuita cu o Teorie a rezonantei. Va fi destul de complicat; asta ar insemna sa se accepte ( cu acte in regula!) faptul ca universul are un creator.
7 decembrie 2011, 00:35
.
.
.
Florin Oprescu spunea...
Atunci cind se va accepta faptul ca universul are un creator, se va intelege si vesnicia ( ca fiind lipsa timpului). Acceptind faptul ca vesnicia este undeva in afara universului, avind legatura cu creatorul universului prin urmare, se va intelege cit de importanta si imposibil de trecut este aceasta bariera :intre CAUZA primara si EFECTUL primar. CAUZA e legata de vesnicie iar EFECTUL e legat de timp. Atunci va fiinteles si Isus ca fiind singura cale de acces spre vesnicie, singura cale prin care poti trece din acest univers, guvernat de TIMP, in universul creatorului, care defineste vesnicia.
Cineva din afara universului(din vesnicie) trebuia sa vina in univers, pentru ca , cunoscind astfel cele doua stari ( trecerea timpului si vesnicia ; universul nostru si universul creatorului universului nostru), putea sa si faca legatura intre cele doua universuri.
Exista un singur drum spre vesnicie; acela creat de Isus in drumul lui de pe acest Pamint spre vesnicie. Noi nu putem cunoaste singuri drumul spre vesnicie pentru ca pur si simplu n-am sti spre ce sa ne indreptam atunci cind am vrea sa parasim universul si in plus, am fi obligati sa interactionam cu vibratia primara, aia care tine insusi universaul in viata si pe noi in univers.
Se pare ca va trebui acceptat si rolul lui Isus, ca fiind primul care a depasit bariera acestui univers trecind spre vesnicie.
7 decembrie 2011, 01:11
.
.
.ph

Nu schimba nimic ecuatia E=m.c(patrat)

Ecuatia nu se schimba,iar viziunea asupra raportului si determinarii fizice dintre masa si energie,cu atit mai putin.c-ul va fi doar viteza particulei cu cea mai mare viteza din univers.
Einstein a raportat totul la viteze luminii,fiindca pe vremea sa nu exista ceva care sa se deplaseze cu o mai mare viteza.
Identificarea particulei neutrino nu schimba valoarea viziunii lui Einstein asupra relatiei dintre masa,viteza(energie) si timp,ci eventual dimensiunea "aritmetica" a acestor raporturi.
Daca viziunea lui Einstein este absoluta si nu depinde de valoarea particulei cu cea mai mare viteza din univers,schimbarea se refera doar la marimea fizica din acst raport genial - care va fi mereu supus modificarii,pe masura ce stiinta(fizicii) va identifica noi particule subatomice,astazi necunoscute.

 

Pai cum sa nu schiombe

Daca se schimba valoarea lui C ? O zi buna !

Fizicienii de la CERN au intredeschis "cutia Pandorei"

Inspaimantati de consecinte, incearca acum sa o inchida la loc

LOL

 

Nu-i adevărat.

După calculele marilor savanți in matematică,fizică și fizică atomică,Anastase,Igaș și Tălmăcean,se calculează astfel:

€£$=10˜G¥/4'7∂√+(Ω27–_07¡™¶322‰¡™€£$¢€)

Viva Espania!

 

Si daca

Dincolo de eroarea de precizie a instrumentelor de masura va mai ramane un foarte mic coeficient?
Mult mai probabila ar putea fi o eroare a instrumentelor de masura sau poate c va trebui ajustat la noua valoare???
Cu totul altfel ar fi stat lucrurile daca viteza gasita ar fi fost 2c.

 

@ Anton Enache

Nu am inteles umorul tau cu tenta politica la acest subiect...dar acum te inteleg;.. vezi Tu dragul meu Anton, fluviul are un singur "curs" doar Inainte, nu trebuie sa te intorci in Timp sa schimbi ceva, am gindit si eu ca tine, dar avem un Viitor in fata care ne cere si ne obliga moral la schimbari majore,...am convingerea ca vor veni, daca nu generatia mea...a copiilor nostri cu siguranta;...totusi iarta-mi ne'cuviinta de la inceput;..
Multa Lumina in Suflet si increderea in Bine

 

parere....

omenirea nu a facut un salt acceptabil in limitele viezei luminii cunoscute si fac unii speculatii pt depasirea ei??....cu ce ne ajuta?

Dar parerea savantilor nostrii care e ? De ce tac ?-

Sau asteapta raspusul in plic de la Cotroceni ca apoi sa fie legiferat de Boc prin asumarea raspunderii ? ca sa nu semai certe savantii altora pe o teorie care ne distrage atentia de la combaterea crizei prin sali de sport si plimbarea recesiunii cu telegondola, apoi cu trocariciul Udremist

 

timpul

http://florinoprescu.blogspot.ro/2011/12/parerea-mea-despre-univers.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor