Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 07:50
30304 citiri
Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
Foto: Science Advances

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehnica diferita decat pentru restul, o tehnica necunoscuta, nemaintalnita pana in ziua de azi.

Pergamentul care a atras atentia cercetatorilor, unul dintre cele mai importante din colectie, este unul cu o vechime de aproape .000 de ani, care s-a pastrat remarcabil de bine, in ciuda conditiilor in care a fost tinut si in ciuda dimensiunilor, el fiind unul dintre cele mai mari. Gasit de beduini in 1956, la nord de Marea Moarta, acesta a fost vandut unui anticar.

Nu l-a pastrat in cele mai bune conditii, dar l-a infasurat, totusi, in celofan si l-a depozitat intr-o cutie de pantofi, ascunsa sub podea, dupa cum arata Science Alert.

"Pergamentul Templului", cum este el cunoscut, a supravietuit, insa, in prezent, este cel mai subtire dintre pergamente (o colectie de circa 900 de piese). Are o grosime de numai a zecea parte dintr-un milimetru. Cu toate acestea, s-a pastrat, iar materialul a rezistat pe intreaga sa lungime de 8 metri.

Pergamentele au fost realizate diferit, de-a lungul vremii, in functie de perioada si de regiune. Totusi, toate metodele au la baza cateva caracteristici. Se porneste de la pielea unui animal, spalata, uscata si prelucrata pana cand nu mai are deloc par si tesut moale.

Pergamentul Templului este deosebit de celelalte pentru ca textul este scris pe partea pielii care era in contact cu animalul. Apoi, textul pare ca a fost scris pe un strat anorganic, aplicat pe piele, ceea ce nu se intampla in cazul celorlalte pergamente.

Acest strat protector continea, printre altele, sodiu si calciu si gratie lui pergamentul a supravietuit chiar si in conditii improprii.

Cert este ca pergamentul are cea mai clara si mai alba suprafata de scris din toate care au fost studiate. Multe dintre ele au urme intunecate, care ar fi existat de la inceput.

Vezi si Noua descoperire legata de Manuscrisele de la Marea Moarta

A.P.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#pergament Marea Moarta, #descoperiri manuscrise Marea Moarta, #Manuscrise Marea Moarta , #cercetare
Comentarii