Ziare.com

Despartirea Marii Rosii de catre Moise, fictiune sau adevar? Iata ce spune stiinta (Video)

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 11:04

   

Despartirea Marii Rosii de catre Moise, fictiune sau adevar? Iata ce spune stiinta (Video)
In Biblie se vorbeste despre fuga israelitilor de urmaritorii egipteni si miracolul despartirii Marii Rosii de catre Moise, ce i-a condus printr-un culoar aparut pe fundul apei. Acum, o cercetare arata ca acest eveniment a fost posibil din punct de vedere stiintific.

Carl Drews, inginer de sisteme software si autorul studiului, arata ca povestea descrisa in Cartea Exodului ar putea fi una reala, iar Moise a fost ajutat de fapt de fortele naturii, potrivit smithsonian.com.

Drews a aratat ca, luand in considerare numeroase dovezi arheologice, nu ar fi fost vorba despre Marea Rosie din prezent, ci de Delta Nilului de Est, mai exact de o intindere de apa denumita Lacul Tanis.

Avand in vedere conditiile din jurul lacului de acum cateva mii de ani, un fenomen natural, cu vanturi foarte puternice dinspre est, a dus la impingerea apei si a creat ridicarea valurilor in alta parte a lacului.

Miracolul de la Marea Rosie, simulat pe computer

Astfel de fenomene inca exista si s-au petrecut recent in zone ale Lacului Erie si in Delta Nilului.

Drews a creat modele computerizate ale zonei in antichitate pentru a arata ca acest fenomen s-ar fi putut intampla cu adevarat in anul 1250 i.Hr. Iviti la momentul potrivit, Moise si israelitii ar fi avut aproximativ patru ore sa strabata lacul, potrivit cercetarii lui Drews.

Bineinteles, exista o multime de supozitii aici: ca traversarea nu a avut loc pe fundul Marii Rosii, ci a lacului, ca sincronizarea israelitilor a fost la secunda; ca Drews a calculat corect toti parametrii si, probabil cel mai important, ca povestea Exodului este cu adevarat un eveniment istoric si nu o fictiune.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13176 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atunci nu se mintea ca azi

Dau crezare celor scrise in Biblie,acum si probate.Oricum pe vremurile acelea nu se mintea cu atata nerusinare,inclusiv cu televizorul,precum postul tv GUITZA TV,sau glumetzii de la Antena 3.De guitzat stim cu totii cine guitza.

 

nu mai vorbiti prostii! In delta Nilulu? Coridor format prin retrage

rea apelor pe o durata de 4 ore? Pai s-ar fi inecat Moise si ai lui nu in apa ci in mal!

 

Cine nu a citit biblia niciodata

vor crede toate prostiile de la tv.Majoritatea oamenilor au impresia ca evrei au iesit din egipt perin bratul vestic al marii rosi,cind in biblie este descris ca erau inconjurati de munti,iar unde erau ei era o deschidere chiar linga mare cu munti in stinga si dreapta lor,Dumnezeu sa pus intre egipteni si evrei toata noaptea intr-un stilp de foc,trebuie remarcat ce sa petrecut cu adunarea evreilor cind au iesit din mare,cum descrie relieful si unde au fost la citeva zile dupa iesirea din mare,inclusiv madianul unde la intimpinat socru lui Moise,iar moise a primit poruncile pe muntele Sinai care este in arabia saudita, NU in peninsula Sinai care o stim noi azi,in biblie Pavel acum 2000 de ani spune clar, ca muntele Sinai este in arabia.Pe scurt toate aceste lucruri sa intimplat pe bratul de est a mari rosii unde apa este foarte adinca,iar evrei vreo 40 de ani datorita neascultari lor sau invirtit prin desertul arabiei de vest,si ioardanul a fost trecut din este la vest,de Iosua si poporul lui.

stiinta vs demiurg

Ok , dar atunci cum demonstrati ca pe uramaritorii arabi apele i-au inghitit in urma evreilor? Si S.Hawking incearca sa il scoata din ecuatie pe dumnezeul Iehova dar nu prea 'i iese ! El nu stie nici daca gaurile negre exista sau nu, daca a calatori in timp este posibil sau nu, el nu stie daca mai poate clipi in secunda urmatoare si se aventureaza in declaratii pompoase! Asa si cu acest C. Drews cu fortele naturii dar, fortele naturii cine le controleaza ?/?

 

Biblia e Biblie si stiinta e stiinta

Lucrurile nu se pot amesteca, iar stiinta incearca degeaba sa descifreze scrierile biblice, dar ea nu are instrumentele necesare.
Ceea ce este divin nu poate explicat de catre stiinta!

 

@hotbrain

Sau mai degraba, stiinta folosita de Dumnezeu, careia noi ii spunem miracol, este peste capacitatea noastra de intelegere

Concluziile "stiintei"

Stiinta nu va putea niciodata sa dezlege tainele Sfintei Scripturi.In numele stiintei si al rationalismului s-au facut tot felul de afirmatii si supozitii,insa omul nu face altceva decat sa se invarta in jurul degetului,incercand sa-l ispiteasca pe Dumnezeu.Biblia ramane cuvantul lui Dumnezeu si nu poate fi combatut de aceste asa numite "statistici" ale celor "destepti".Acestea sunt doar niste randuri pentru amatorii de senzatii si carora le place sa stie cand va veni sfarsitul lumii.

 

Napoleon Bonaparte.

Cititzi cu atentzie istoria lui Napoleon!.
Napoleon a cucerit Egiptul si apoi a ajuns cu intreaga armata pana in Siria.
Pe unde a ajuns in Siria???.Pe "Drumul lui Moise".Marea Rosie (in fapt un canal care lega Marea Rosie de Delta Nilului existent inca din vremea faraonilor si foarte putzin adanc) s-a retras si in fatza armatei lui Napoleon!!!.Ca si la Egipteni,cand a venit fluxul,apele canalului s-au ridicat si au fost si victime in armata.Se pare ca si un general care comanda ariergarda.
Vechii Egipteni stiau drumul asta si caravanele lor treceau pe el spre Liban si Siria.Dupa construirea Canalului Suez drumul a fost abandonat.
Acel canal facea posibila trecerea vaselor cu pescaj mic din Marea Rosie si prin delta Nilului pana in Mediterana.

 

Cum sa nu-l crezi: "Carl Drews, inginer de sisteme software"

"Drews a aratat ca, luand in considerare numeroase dovezi arheologice, NU AR FI FOST VORBA despre marea rosie din prezent, CI DE delta nilului de est, mai exact de o intindere de apa denumita lacul tanis."

radio erevan:
Un ascultator intreaba: este adevarat ca ivan ivanovici ivanov a primit o masina marca "pobeda"?
raspuns: stirea este partial adevarata, nu a fost un autoturism "pobeda" ci un ceas "pobeda" si nu i s-a datci i s-a furat!

 

Traversarea Mării Roșii

A depus o mărturie elocventă despre puterea salvatoare a lui Dumnezeu. Ducand natiunea intr-o altă directie, spre o campie joasă ce cobora pană la Marea Rosie, Moise părea că ii aseza pe israeliti astfel incat acestia să fie capturati intre munti, aflati de o parte si de alta a taberei de la Pi-Hahirot, Marea Rosie si armata lui Faraon, care inainta. Lucrurile lăsau să se inteleagă că israelitii erau o pradă usoară, care putea fi capturată sau distrusă cu rapiditate.
Apoi, Dumnezeu a intervenit deschizand un drum prin Marea Rosie. Faraonul ar fi trebuit să recunoască faptul că aceasta era o manifestare a puterii invincibile a Creatorului. Departe de a proceda astfel, el si fortele lui armate s-au năpustit după israeliti, inecandu-se cand Dumnezeu a făcut ca marea să revină la pozitia ei normală. Relatarea din Exodul nu precizează cum a realizat Dumnezeu aceste fapte de putere. Le putem numi pe bună dreptate miracole, deoarece aceste actiuni si sincronizarea lor depăsesc puterea de control a omului. Bineinteles, aceste actiuni nu il depăseau pe Cel care a creat deopotrivă universul si legile lui.

 

Sfanta Scriptura

Biblia reda exact ce a fost. Daca a fost un vant puternic care a permis israeltilor sa treca acesta s-a petrecut din ordinul lui Dzeu. Nimica nu este din intamplare. Cine suntem noi ca sa intelegem ceea ce Dzeu a ordonat? Noua ni se pare ca suntem superman si cand colo intr-o secunda cadem la pamant si viata ne paraseste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor