Ziare.com

Efectele uimitoare ale rugaciunii, din perspectiva oamenilor de stiinta

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 09:46

   

Efectele uimitoare ale rugaciunii, din perspectiva oamenilor de stiinta
Rugaciunea ajuta oamenii sa isi controleze emotiile si comportamentul, sustine un studiu recent.

Oamenii se intorc la rugaciune, "ca un raspuns de adaptare la cerintele complexe ale societatii contemporane, si sunt recompensati cu putere sporita si capacitatea de a rezista ispitei", au spus cercetatorii.

Concluziile anterioare indicau faptul ca atunci cand oamenii incearca din greu sa-si controleze gandurile si emotiile, creste riscul de izbucniri agresive precum si consumul excesiv de alcool sau alimente, subliniaza Daily Mail.

Cel mai recent studiu efectuat de o echipa de psihologi germani de la Universitatile Saarland si Mannheim a constatat ca rugaciunea ii ajuta pe oameni sa-si mentina autocontrolul.

"O scurta perioada de rugaciune personala a contracarat efectul stresului si al epuizarii nervoase", a concluzionat echipa de cercetatori, ale carei rezultate au fost publicate in Journal of Experimental Social Psychology on-line.

"Aceste rezultate sunt in concordanta cu o sanatate mintala mai buna si cresc volumul de munca si capacitatile organismului, dobandindu-se un autocontrol mai eficient."

Rugaciunea a avut de asemenea efecte asupra consumului de alcool, dar si a infidelitatii, care au avut niveluri mai reduse. Autorii germani au recrutat 79 de subiecti, dintre care 41 crestini, 14 atei, 10 agnostici, iar 14 au provenit din alte religii.

Participantilor li s-a cerut ca timp de cinci minute fie sa se gandeasca la un lucru de o importanta deosebita pentru ei, fie sa se roage, dupa aceea au fost invitati sa urmareasca un videoclip amuzant. In prima parte a videoclipului li s-a cerut sa fie naturali, dupa care sa incerce sa-si suprime emotiile si sa-si controleze reactiile faciale.

In cele din urma, li s-a aplicat testul Stroop, pentru investigarea rezistentei la interferenta sarcinilor, in care cuvintele care descriu culori apar in cerneluri diferite, cum ar fi de exemplu cuvantul albastru scris cu cerneala rosie.

Participantii trebuiau sa raspunda la culoarea cernelii, nu la cuvantul scris, ceea ce implica autocontrol, deoarece instinctul nostru este acela de a citi cuvantul care ne apare in fata ochilor.

Cei care s-au gandit la ceva deosebit in prima parte a testului au avut dificultati in a-si masca reactiile faciale, dar si in rezolvarea testului.

Acest lucru nu a fost valabil pentru participantii care s-au rugat la inceputul studiului, constatandu-se ca ei au avut un nivel ridicat de auto-control pana la terminarea experimentului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9155 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rugaciunea catre DUMNEZEU intr-o lume cu tendinte spre descrestinare

Niciodata rugaciunea nu trebuie sa reprezinte ceva desuet pentru om.Insa,nu trebuie confundata rugaciunea cu solicitarea, mila cu sila etc.Rugăciunea nu este doar o rostire de cuvinte, nu este o simpla repetare de formule deoarece trebuie o relatie sincera din inimă.iar asa cum scria Apostolul Matei 6; 7. Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati.Iar Apostolul Pavel cere tuturor crestinilor : “Rugati-va neincetat" (1 Tes. 5, 17).
Iar Sf. Efrem Sirul pe acelasi indemn alapostolului zicea;
"Ori de lucrezi, ori de dormi, ori de calatoresti, ori de mananci, ori de bei, ori de zaci, sa nu-ti curmi rugaciunea."
Tot despre rugaciune Sf. Petru Damaschinul spune :
"Cel ce se roaga numai cu gura se roaga vazduhului, iar nu lui Dumnezeu. Dumnezeu ia aminte la inima, nu la cuvinte, ca oamenii." In scrierile Fericitului Augustin gasim aceasta foarte frumoasa rugaciune:
"Da-mi, Doamne, ceea ce-m ceri si cere-mi apoi ce vrei!".

 
 

 

....

Sa-ti fie rusine , ticalos nenorocit !

multumim domnule Dobre

macar, asa, in trecere, cu un astfel de articol, sa ne mai amintim de rugaciune.

 

Meditatia

"O scurta perioada de rugaciune personala a contracarat efectul stresului si al epuizarii nervoase" SAU MEDITATIA...depinde de persoana si in ce/cum crede ea. Daca pe unii ii echilibreaza conversatia cu Dumnezeu, pe altii ii echilibreaza meditatia, conversatia cu ei insisi.
Nu trebuie sa amestecam mereu religia. Ca musulmanii se roaga de 5 ori pe zi si mor cu bomba la brau in numele lui Alah. Daca nu se roaga unu´ la Dumnezeu/Iisus/Fecioara Maria nu inseamna ca este nefericit, rau, dezechilibrat.
Crestinii ortodocsi pacatuiesc de vanitatea ca ei sunt cei mai credinciosi si adevarati crestini:-)

Fiecare zice ca credinta lui e cea adevarata...

... iar a celorlalti e gresita. Nu-i mai blama pe ortodocsi. Si catolicii sustin acelasi lucru, si sectantii, si musulmanii, si budistii s.a., dupa mostenirea culturala, religioasa si experientele personale ale fiecaruia.

Credinta si politica

Disputele religioase nu sint rezultat al credintei ci al politicii. Oamenii sint ignoranti si se lasa amagiti de politic. Ca rezultat se transfera responsabilitatea de la adevaratii agenti ai politicului, oamenii, catre credinta ceea ce este profund gresit. Nu e nimic nociv in credinta ci doar in reactia oamenilor ca victime ale politicului.

Desteapta-te lume!

"Cercetari" cu rezultat impus?

Nu mai mintiti oamenii,pentruca rugaciunea este o frectie la picior de lemn; unde si cand o rugaciune a rezolvat problemele practice,sau obiective? Minunile voastre sunt doar excrocherii sau minciuni pentru pacalirea prostilor.

 

Intrebari

1.De ce pana acum nu s-a spus ca oamenii religiosi au acele calitati constatate de studiu? Este oare un razboi surd impotriva celor ce cred in Dumnezeu? In numele libertatii de constiinta, nu ar trebui sa fie, nu? Este impotriva libertatii de constiinta sa injosesti un om datorita credintelor sale.

2. De ce stiintific nu se merge mai departe cu studiul? De unde stim ca acele calitati apar in urma rugaciunii sau in urma ajutorului dat de Divinitate? Logic vorbind.

 

De unde stim? Simplu! Roaga-te si tu lui Dumnezeu si ai sa ...

...VEZI !!!

Cititorule ai dreptate !

Ferice pentru cei ce practica zilnic rugaciunea .
Cea mai valoroasa este insa Rugaciunea Inimii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor