Exista trei varste in viata cand te simti cel mai singur. E adevarat si in cazul tau?

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 07:22
18107 citiri
Exista trei varste in viata cand te simti cel mai singur. E adevarat si in cazul tau?
Foto: Arhiva Pixabay

Despre singuratate, pana si oamenii de stiinta spun ca nu o inteleg suficient. Cat despre efectele acestei stari emotionale asupra noastra se stiu si mai putine. E clar ca nu ne face bine. Un studiu recent a reusit sa determine care sunt momentele din viata in care, de obicei, ne simtim cel mai singuri.

Multe cercetari au aratat ca singuratatea clar e nociva sanatatii. Inca se cauta legaturile, in ce fel actioneaza asupra noastra, prin ce conexiuni. Un studiu a aratat insa ca e mai prezenta mai cu seama in anumite momente ale vietii decat se credea, relateaza Science Alert.

Cei care au realizat studiul, Dilip Jeste, de la Universitatea San Diego, si echipa sa, au plecat de la ipoteza ca oamenii varstnici sunt cei mai vulnerabili in fata singuratatii. Dar cand au intrat in contact cu subiectii, 340 la numar, cu varste cuprinse intre 27 si 101 ani, au vazut ca lucrurile erau mai complexe de atat.

Intr-adevar, batranii, cei trecuti de 80 de ani, sufereau de singuratate, dar nu doar ei. In aceeasi masura sufera de singuratate cei de peste 20 de ani sau cei care au 50 de ani sau mai mult, dar nu peste 60, a aratat studiul.

Cercetarea nu arata de ce stau lucrurile asa, dar cei care au realizat-o cred ca de vina sunt provocarile si stresul care vin odata cu aceste varste.

Inainte de 30 de ani este perioada in care se iau hotarari majore, o perioada stresanta, pentru ca adesea simti ca cei din jur au luat decizii mai bune ca tine. Intervine vina legat de multe dintre hotarari, explica Jeste.

La 50 de ani intervine perioada crizei varstei mijlocii, complicata de probleme de sanatate, care nu fac decat sa ne ajute sa ne constientizam propria mortalitate, mai spune omul de stiinta.

Indata ce trecem de 80 de ani, se atinge un nou prag (unul foarte jos din punct de vedere emotional) . In afara de fragilitatea fizica, pot aparea boli ca dementa. In plus, ne confruntam cu moartea celor din jur: sot/sotie, prieteni.

Cu alte cuvinte, singuratatea apare in toate fazele vietii, in mod egal.

Cand au demarat studiul, oamenii de stiinta nu se asteptau sa gaseasca aceasta "suferinta" si la cei considerati tineri, arata chiar ei in raportul aparut in International Psychogeriatrics.

Citeste si Cum iti afecteaza singuratatea starea de sanatate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#singuratate varste, #singuratate efecte, #studii singuratate, #cercetarin singuratate , #cercetare
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Posteaza pe ziare.com si nu vei fi singur niciodata.
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Fata din poza articolului testeaza temperatura apei inainte sa se