Exista un al saselea simt?

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 18:48
4449 citiri
Exista un al saselea simt?

Problema celui de-al sasela simt a preocupat de multa vreme cercetatorii, dar si profanii. Adesea, cei care se refera la cel de-al saselea simt, vorbesc de viziuni paranormale, de prezenta stafiilor, de capacitatea vindecarii bolnavilor si chiar de insolite contacte cu fiinte extaterestre.

Potrivit unui studiu publicat recent de Plos One, ceea ce numesc multi oameni a fi "cel de-al saselea simt" este de fapt o modificare in creierul nostru a imaginii vizuale, perceputa pervertit, dar greu de formulat - relateaza MixStuff.

Autorul unui studiu publicat pe aceasta tema la Universitatea din Melbourne, profesorul Pierce Howe, considera ca oamenii au tendinta sa simta ceea ce nu pot vedea cu ochii lor sau, chiar daca vad, nu sesizeaza.

Delfinii au un al saselea simt: Pot detecta campurile electrice

Un exemplu de acest fel este modificarea aspectului unei persoane cunoscute fie dupa trecerea timpului, fie datorita schimbarilor in tinuta.

Dar faptul in sine nu reprezinta nimic magic. Ceea ce numim al saselea simt poate fi o simpla pelucrare in mintea noastra a schimbarilor de imagine sau de informatii vizuale.

Studii bazate pe numeroase testari arata ca cei mai multi oameni au incredere in existenta unor forte supranaturale, iar jumatate dintre ei sunt convinsi ca, macar o data in viata, s-au confruntat cu ceva paranormal. Vorbesc cu atat de multa convingere, incat ii enerveaza sa fie contrazisi.

Paranormalul predomina in conceptia lor in fata coincidentelor, a confuziilor, a simplelor iluzii optice sau chiar a halucinatiilor. Paranormalul este ceva dirijat din exterior si perceput numai prin cel de-al saselea simt, a carui prezenta au simtit-o macar o data.

Pestele care are al saselea simt

O studenta a "presimtit" accidentul prietenului sau

Profesorul Pierce Howe s-a confruntat cu un asemenea caz cand o studenta a "presimtit" ca prietenul ei, aflat la departare, are un accident. Asemenea cazuri sunt frecvente si experienta arata ca ele se confirma foarte rar. Putem spune chiar ca sansele de confirmare sunt, ca sa spunem asa, la fel de putin frecvente, ca sansele de a castiga la loterie.

Totusi, in perioada respectiva, prietenul studentei in cauza a avut cu adevarat o neplacere. Numai ca neplacerea era de cu totul alta natura decat cea "presimtita" de ea.

Si atunci este normal sa ne punem intrebarea: este cu adevarat acesta un caz paranormal sau o simpla coincidenta? Coincidentele produc adesea denaturarea informatiilor si a imaginilor prin pervertirea faptelor.

Pentru a verifica in ce mod imaginea se poate modifica prin efecte subiective in mintea noaastra, profesorul Pierce Howe a pus studentii in fata unor fotografii, ce ii reprezentau pe unii dintre colegii lor.

Dupa un timp, a prezentat din nou imaginile, modificand insa aspectul unor colegi: i-a prezentat tunsi altfel, cu alte palarii, in alte tinute. De fiecare data, respectivul coleg era identificat fara greseala, dar rareori a fost observata si modificarea intervenita in aspect.

Din acestea, rezulta ca suntem in permanenta supusi impresiilor. Ele actioneaza in imagistica retinuta de memoria noastra, dar acest aspect nu reprezinta al saselea simt.

Totusi, am proceda elegant, daca ne-am abtine de la afirmatia ca al saselea simt nu exista. Ar fi mult mai corect sa afirmam ca, pana azi, nu i-a demonstrat inca nimeni existenta.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...