Hormonul fericirii, rol crucial in evolutia creierului uman

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 05:45
5483 citiri
Hormonul fericirii, rol crucial in evolutia creierului uman
Foto: Facebook/ Ecografie Fetala - Dr. Mona Zvanca

De-a lungul evolutiei umane, dimensiunea creierului a crescut in special in regiunea numita neocortex - partea creierului care ne permite sa gandim, sa vorbim si sa visam. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca serotonina, neurotransmitatorul fericirii, actioneaza si ca factor de crestere a neocortexului uman.

In cautarea cauzelor care au dus la expansiunea neocortexului, cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Biologie Celulara Moleculara si Genetica din Dresda, Germania, alaturi de colegii de la Spitalul Universitar Carl Gustav Carus, au identificat mai multi "jucatori" moleculari.

Acesti jucatori actioneaza de obicei intrinsec, in celule progenitoare bazale, celule stem din neocortexul in curs de dezvoltare, care au un rol esential in expansiunea sa.

Recentul studiu a dezvaluit un nou rol aditional al neurotransmitatorului fericirii (serotonina, cunoscuta pentru rolul ei de generator de satisfactie, optimism si incredere in sine). Cercetatorii au descoperit ca serotonina actioneaza si extrinsec, ca un factor de crestere pentru celulele progenitoare bazale din neocortexul uman in curs de dezvoltare - fapt care, in cazul soarecilor, nu se intampla.

De-a lungul timpului, echipa de cercetatori de la Institul Max Planck a investigat cauza expansiunii evolutionare a neocortexului uman de mai multe ori, insa la ultimul studiu s-a concentrat pe rolul jucat de serotonina in acest proces.

Potrivit MedicalXpress, serotonina, numita neurotransmitatorul fericirii, transmite mesaje intre celule nervoase, care contribuie la fericire si starea de bine. Cu toate acestea, rolul potential al acestor neurotransmitatori, in timpul dezvoltarii creierului, nu a fost explorat indeaproape.

In embrionul in curs de dezvoltare, placenta produce serotonina, care apoi ajunge in creierul fatului, prin circulatia sangelui. Acest lucru se intampla atat in cazul oamenilor, cat si al soarecilor. Insa, care este functia serotoninei ajunsa din placenta in circuitul sanguin si apoi in creierul in curs de dezvoltare nu a fost studiat pana acum.

Unul dintre oamenii de stiinta de la Institul Max Planck, Lei Xing, a fost curios sa analizeze acest lucru.

"Serotonina trebuie sa se ataseze de un receptor (HTR2A), pentru a activa semnalele. Asa ca m-am intrebat daca acest receptor ar putea fi raspunsul la intrebarea de ce oamenii au un creier mai mare. Intr-adevar, am descoperit ca serotonina, prin activarea acestui receptor, a cauzat o reactie in lant care a rezultat producerea mai multor celule progenitoare bazale in creierul in curs de dezvoltare. Mai multe astfel de celule cresc apoi productia de neuroni corticali, ceeace duce la un creier mai mare", a explicat Xing.

Aceasta descoperire poate duce la crearea de noi abordari in terapia unor boli genetice grave, precum sindromul Down si autismul.

"O productie anormala de serotonina si mutatia receptorului sau, HTR2A, au fost observate in diferite tulburari de neurodezvoltare si psihiatrice, cum ar fi sindromul Down, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie si autismul. Modul in care se dezvolta creierul fetal poate declansa tulburari congenitale, astfel ca, intelegand cum functioneaza aceasta dezvoltare, putem gasi abordari noi pentru caile terapeutice", a declarat dr. Wieland Huttner, coordonatorul studiului.

Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#serotonina, #creier, #cortex, #cercetare, #sindrom Down, #autism, #adhd , #cercetare