Gripa aviara ar putea suferi mutatii, devenind pandemie mortala

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:44
1534 citiri
Gripa aviara ar putea suferi mutatii, devenind pandemie mortala
Foto: BBC

Virsul gripei aviare - H5N1 - ar putea suferi mutatii care ii vor permite sa se raspandeasca cu rapiditate printre oameni si sa se transforme usor intr-o pandemie mortala, avertizeaza oamenii de stiinta.

Cercetatorii au identificat cinci mutatii genetice prin care virusul H5N1 are toate sanse sa devina o pandemie mortala, transmite pagina de Internet a postului de televiziune BBC.

Potrivit unui studiu publicat in The Science Journal, oamenii de stiinta afirma ca, teoretic, este posibil ca aceste mutatii sa aiba loc in natura. Daca aceste mutatii vor avea loc, este posibil ca virusul gripei porcine sa nu se mai transmita neaparat prin contact direct, ci si prin aer, devenind astfel mult mai periculos si mai greu de oprit.

O agentie din Statele Unite a incercat, fara succes, sa interzica publicarea unor parti din studiu de teama ca descoperirile sa nu fie folosite de catre teroristi in crearea unor arme biologice.

Coordonatorul studiului, profesorul Ron Fouchier, de la Erasmus Medical Centre, din Olanda, crede, insa, ca publicarea intregului material estea cea mai buna sansa ca va autoritatilor competente sa ia masuri in asa fel incat sa combata pandemia mortala.

"Speram sa aflam care virus poate duce la o pandemie si, cunoscand acest aspect, am putea fi capabili sa prevenim pandemiile prin programe stricte de eradicare", a declarat Fouchier pentru BBC.

Totodata, coordonatorul studiului a explicat ca descoperirile recente ar putea duce la crearea unor vaccinuri anti-virale, capabile sa distruga o forma letala a gripei aviare.

Virusul H5N1 este responsabil pentru moartea a zeci de milioane de pasari. Alte sute de milioane au fost omorate, astfel incat focarul de infectie sa nu se raspandeasca.

Virusul gripei aviare este mortal pentru oameni si poate fi transmis la om doar daca luam contact cu pasarile infectate.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#gripa aviara pandemie mortala, #aviara pandemie, #H5N1 mutatii pandemie, #gripa aviara epidemie, #gripa aviara transmitere om , #cercetare